Alma mérőszalaggal körbetekerve, kék háttéren

4 étel, ami nem hizlal, és bűntudat nélkül ehetjük őket

Bármennyit fogyaszthatunk belőlük, nem hízunk meg.

Ha a zsíros ételeket alacsonyabb zsírtartalmúakra cseréljük, elkerülhetjük a hasi zsír gyarapodását a megevett adagok csökkentése nélkül – írja a vince.hu az University of East Anglia kutatóinak minapi felfedezése alapján.

Az angol egyetem munkatársai 74 ezer, fogyókúrát nem folytató ember adatait vizsgálták szerte a világból, akik a vizsgált időszakban nem változtattak az elfogyasztott élelmiszer mennyiségén – a megfigyeltek egy része viszont az összetételen igen, ugyanis zsírszegényebb étrendre tért át.

Dr. Lee Hooper és csapata azt találta, hogy a zsírszegény étrendre váltóknál a vizsgált időszak végére 1,6 kilót fogytak, és a csípőjük átmérője is némileg csökkent. További pozitív hatás, hogy ezeknek az embereknek csökkent a vérnyomása és a rossz koleszterinszintje is.

„A súlycsökkenés, amelyet akkor tapasztaltunk, amikor az emberek kevesebb zsírt ettek, figyelemre méltóan következetes volt – szinte minden vizsgálatban ezt tapasztaltuk. Azok, akik több zsírt csökkentettek, többet fogytak. A hatás nem drámai, mintha diétáznánk. A kutatás kifejezetten olyan embereket vizsgált, akik csökkentették a zsírmennyiséget, de nem céljuk a fogyás volt – tehát továbbra is normális mennyiségű ételt fogyasztottak. Ami meglepett bennünket, az az volt, hogy valóban fogytak, csökkent a BMI-jük, és karcsúbb lett a derekuk”

– idézi a PsyBlog Hoopert.

Hozzátette, hogy a telített zsírok csökkentésével azonban csökken a szívbetegségek és a sztrók kockázata, így a zsírok csökkentésének legegészségesebb módja a telített zsírok csökkentése.

„Ez azt jelenti, hogy alacsony zsírtartalmú tejet és joghurtot kell fogyasztani, csökkenteni kell a vaj és a sajt mennyiségét, és le kell vágni a húsok zsírját. A legfontosabb, hogy a zsíros rágcsálnivalók, például kekszek, sütemények és chipsek helyett fogyasszunk gyümölcsöt. És ne feledjük, ez nem egy diéta, tehát ne vigyük túlzásba, hanem dolgozzunk ki egy olyan étkezési módot, amelyet tartósan be tudunk tartani.”

Melyek a zsírszegény ételek?

  • Joghurt: jóval kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj és a sajt. Ha mégis ragaszkodsz utóbbiakhoz, váltsál zsírszegény light verzióra.
  • Zsírszegény tej: hasonlóan a joghurthoz, ez is kevesebb zsírt tartalmaz mint a többi tejtermék
  • Zöldség és hozzá mártogatósnak farm öntet: a chips, a süti és a többi kevéssé egészséges snack helyett. A zöldségek olyan kevés kalóriát tartalmaznak, hogy még az is belefér, ha készítesz hozzájuk mártogatósnak két kanál farm öntetet (majonéz, tejföl, vagy joghurt alaphoz fokhagymát, hagymát, mustárt, kaprot, borsot, pirospaprikát, petrezselymet tegyél)
  • Gyümölcs: a friss, lédús gyümölcsök (alma, dinnye, eper, barack) zsírtartalma, akárcsak a zöldségeké, gyakorlatilag zéró, úgyhogy nyugodtan lehet enni őket, amíg kívánja az ember, nem fog hízni tőlük.

Nyitókép: Shutterstock