mosolygó lány

6 hétköznapi szokás, melyek miatt idő előtt veszítheted el a fogaidat

A fogak egészsége nem csak genetikai kérdés: nagyon sok múlik a szokásokon is. Néhány, mindennapokban alkalmazott, káros beidegződés elhagyása évekkel hosszabbíthatja meg a hibátlan mosoly élettartamát. Miket érdemes kerülni?


1. Dohányzás

A dohányzás káros hatásairól mindenhol sokat lehet olvasni, ellenben a fogak megőrzése érdekében is lényeges csökkenteni a napi adagot – de a legjobb felhagyni vele. A cigaretta ínybetegségeket, fogszuvasodást és rossz leheletet okoz, valamint sárgássá és foltossá teszi a fogzománcot, majd pedig fogvesztéshez is vezethet.

2. Körömrágás

Egy f\u00e9rfi a k\u00f6rm\u00e9t r\u00e1gja

Fotó: Shutterstock

Általában gyerekkorból ered, vagy pedig egy kényszeres stresszreakció, melyről kifejezetten nehéz leszokni. Szakértők szerint viszont a folyamat során előidézett nyomás letörheti a fogzománcot, ezzel jelentősen csökkentve a fogak élettartamát. Mindemellett hosszútávon állkapocsműködési zavarral és fájdalommal járhat.

3. Fogcsikorgatás és összeszorítás

A bruxizmus, vagyis a tudatalatti fogcsikorgatás és összeszorítás szintén gyakori oka a károsodásoknak. Legtöbbször alvászavar vagy szorongás miatt alakul ki, viszont kifejezett gyógymódja nem létezik. Hasznos az éjszakai fogvédő alkalmazása, melyet bizonyos rendszerességgel cserélni kell a biztos óvintézkedéshez.

4. Sok kávé 

Egy l\u00e1ny k\u00e1v\u00e9t iszik

Fotó: Unsplash/Crystal Shaw

Ez a szokás elszínezheti, valamint savas hatása miatt erodálhatja a zománcot és ellágyíthatja a fogakat. A probléma megelőzéséhez kihagyhatatlan a rendszeres fogmosás és a fogorvos gyakori felkeresése. Emellett jelentős változást nyújthat, ha a napi csésze kávé helyett egy gyógyteát vagy más folyadékot választ az ember.

5. Fogpiszkáló túlzó használata

A fogpiszkálók hasznos eszközök a fogak közé ragadt étel eltűntetéséhez, tehát bizonyos szempontból védelmet nyújtanak. Másfelől a túlzott használatuk veszélyes lehet, mivel túl mélyre nyomva hézagot okozhatnak két — alapjáraton egészséges —fog közé, így érdemes gyengédnek lenni a használatuk közben.

6. Eszközként való használatuk

A kólásüveg vagy a csipszeszacskó kinyitása, valamint a borosüveg dugójának kihúzása és a dió feltörése nem a fogak feladata, hiszen a hirtelen erőltetés súlyos károkat okozhat a fogszerkezetben. Ez a szerv nem számít konyhai eszköznek, tehát nem is szabad így bánni vele.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: The Good Men Project