Szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta

Ennyi ideig tart, míg a szervezet helyre áll a fogamzásgátló szedés után

Emberek milliói használnak fogamzásgátlót a terhesség megelőzésére, a fájdalmas menstruáció kezelésére vagy a hormonok szabályozására. A fogamzásgátló elhagyása azonban nem azt jelenti, hogy azonnal ki is ürül a szervezet, különösen, ha hosszabb ideig szedtük.

Dr. Kelly Culwell, szakvizsgázott szülész-nőgyógyász szerint függetlenül attól, hogy mennyi ideje szed valaki fogamzásgátlót, az alkalmazkodási időszaknak nagyjából ugyanúgy kell kinéznie.

„Tényleg nem számít, hogy mióta szeded – egy éve, öt éve. Amikor leszoksz róla, a hormonok nem halmozódnak fel a szervezetedben, ugyanúgy metabolizálódnak, amikor elkezdted szedni őket, mint néhány évvel később”

– mondta a HuffPostnak.

Általában a menstruációnak viszonylag gyorsan vissza kell térnie az „új normális” állapotba. A tablettát használók esetében Culwell szerint a dolgok még gyorsabban is történhetnek, mint ahogy azt gondolnánk.

„Maguk a hormonok már egy héttel a fogamzásgátló abbahagyása után nagyjából kiürülnek a szervezetedből”

– mondja CUlwell, hozzátéve, hogy az, hogy mikor jön meg a menstruációnk, attól függhet, hogy a ciklusban mikor hagyjuk abba a szedést.

„Ha végigcsinálod a ciklusodat, majd abbahagyod, az egy dolog. Ha a ciklus közepén hagyod abba, kicsit nehezebb lehet megjósolni, hogy mikor fog legközelebb vérezni.”

Ami a fogamzásgátlás fogamzásgátló hatását illeti, az is viszonylag gyorsan átfordulhat.

„Tudjuk, hogy a nők akár néhány napon belül is teherbe eshetnek a fogamzásgátló abbahagyása után, attól függően, hogy mikor hagyják abba”

– jegyzi meg Culwell, hangsúlyozva egy nem hormonális fogamzásgátló módszer elkezdésének fontosságát, ha nem a terhesség az oka annak, hogy abbahagyjuk a fogamzásgátlót.

Ha hosszú ideje használunk fogamzásgátlót, akkor is van rá esély, hogy a dolgok most másképp alakulnak, mint a tabletta használata előtt. Lehet, hogy másképp emlékszünk a menstruációnkra, és lehetséges, hogy ez csak annak köszönhető, hogy más életkorban és életszakaszban vagyunk.

„Azt hiszem, ez az, ahol a zavart okozhatod, amikor leállsz, és nem tudod, mire számíthatsz”

– mondja Culwell, aki szerint általánosságban elmondható, hogy a tabletták, tapaszok és gyűrűk esetében a fogamzásgátló abbahagyása után néhány héten belül megkezdődhet a peteérés.

„Lehet, hogy egy kicsit több időbe telik, de nagyon gyakori, hogy a ciklusok gyorsan újraindulnak.”

Pattanások, súlygyarapodás, alacsony libidó – ezek mind olyan mellékhatások, amelyekről anekdotikusan számoltak be a fogamzásgátlót használók. A National Library of Medicine szerint a hormonális fogamzásgátlás pozitív hatással lehet a bőrre, de ha a tabletta pattanásokat, vízvisszatartást vagy hangulatváltozást okozott, akkor ezeknek a dolgoknak gyorsan meg kell oldódniuk Dr. Erica Newlin, a Cleveland Clinic szülész-nőgyógyásza szerint.

Hozzáteszi, hogy bár a szervezet alkalmazkodási ideje egyénenként változó, egy és három hónap között el kell kezdenie újra önmagának érezni magát.

„Gyakran hallom az ilyen mellékhatásokat tapasztaló betegektől, hogy ez még egy hónapnál is hamarabb bekövetkezik; nagyon sokszor már az első héten vagy az abbahagyást követő első héten belül elkezdik jobban érezni magukat.”

A testsúly, ha a fogamzásgátló okozta vízvisszatartás miatt, szintén gyorsan változik, míg a hangulat még gyorsabban.

„A hangulatot nehéz szigorúan a fogamzásgátlónak tulajdonítani, de vannak pácienseim, akik azt mondják, hogy ez nagy változást hozott. Azok a betegek, akik úgy érzik, hogy a fogamzásgátlás miatt jelentősen megnőtt a szorongásuk és a depressziójuk, már az első néhány héten belül megkönnyebbülést éreztek. Azt mondanám, hogy adjanak egy hónapot, de számítsanak arra, hogy nagyon gyorsan javulni fog.”

Ne essünk pánikba, ha ennél kicsit több időbe telik

Mint a legtöbb dolog, a fogamzásgátlóról való leállás is egyénenként eltérő lehet, és az is szerepet játszik, hogy milyen típusú fogamzásgátlót szedünk. A spirál esetében például két-három hónapba is beletelhet, mire visszatér a menstruáció.

Bár Culwell szerint nem szokatlan, hogy egyeseknél akár három hónapig nem tér vissza a rendszeres ciklus, mindig jobb, ha konzultálunk orvossal, ha aggályaink vannak.

„Ha úgy találja, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után 4-6 héten belül nem volt menstruációja, mindenképpen terhességi teszttel kezdeném, hogy kétszer is ellenőrizzem, de az is lehet, hogy itt az ideje, hogy bemenjen és kiértékeltesse magát”

– tancsáolja Culwell, aki szerint a legfontosabb dolog, ami miatt aggódni kell, ha nincs menstruációnk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy nincs-e valami más probléma.

A menstruációdban bekövetkező változások nem feltétlenül csak a tablettáról való leszokás mellékhatása, sőt, lehet, hogy valami egészen másról van szó.

Culwell arra figyelmeztet, hogy a hormonális fogamzásgátlás néha elfedhet más vérzési problémákat, amelyek a háttérben állhatnak. Az egyik fő ok, amiért valakinek a fogamzásgátlás után nem tér vissza a vérzése, az az, hogy nincs peteérése, aminek semmi köze a fogamzásgátlóhoz. Lehet, hogy policisztás ovárium szindrómájuk van, vagy PCOS.

A PCOS-ben szenvedő betegeknél a méhnyálkahártya nem tisztul ki. Ha kezeletlenül hagyják, olyan mértékben felhalmozódhat, hogy rákot megelőző elváltozásokat okozhat.

„Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy havonta legalább három-négy alkalommal legyen valamilyen hormonális megvonásos vérzés, és a fogamzásgátló tabletta az egyik módja ennek. Ha magától nem jön meg a menstruáció, akkor valamilyen orvosi beavatkozásra van szükség, hogy a méhnyálkahártya egészséges maradjon”

– tanácsolja Culwell.

Nyitókép: Shutterstock