Nő sárga pólóban gondolkozik, mellette kezek fogamzásgátlókat adnak

A fogamzásgátló 8 mellékhatása, amiről tudnod kell!

A hormonális fogamzásgátlók megóvhatnak bennünket a nem kívánt terhességtől, azonban gyakran komoly változásokat okozhatnak a szervezetben, melynek erős tünetekkel jelentkezhetnek.


Nincs tökéletes fogamzásgátlási módszer és mindenki a magának legmegfelelőbbet alkalmazza, ettől függetlenül a hormonális fogamzásgátlók mellékhatásairól érdemes bővebben informálódni.

1. mellékhatás: Enyhébb menstruáció

„Az ösztrogén bármilyen formában történő szedése könnyebbé teszi a menstruációt és szebbé a bőrt"

mondja Dr. Nerys Benfield, a Montefiore Medical Center Albert Einstein College of Medicine szülészeti és nőgyógyászati és női egészségügyi tanszékének adjunktusa.

2. mellékhatás: A mellek érzékenysége

Azoknál, akik hormonális fogamzásgátlást alkalmaznak, gyakori a mell érzékenység, mint tünet. Ez normális, azonban ha dudorok, vagy komolyabb mellfájdalom tapasztalható, akkor mindenképp konzultálj a kezelő orvosoddal!

3. mellékhatás: Mellnagyobbodás

Amikor először szedsz ösztrogént és/vagy progesztint, akkor az első néhány menstruációs ciklus alatt a szervezeted valószínűleg visszatartja a folyadékot, ami miatt a melleid átmenetileg nagyobbak lehetnek. A hatás idővel, vagy a hormonális fogamzásgátló szedésének abbahagyásával elmúlik.

4. mellékhatás: Tisztább bőr

„Az ösztrogén bármilyen formában történő szedése szebbé teszi a bőrt"

– mondja Dr. Benfield. Az ösztrogén kordában tartja a pattanásokat okozó faggyút, így tisztább, egészségesebb bőrt eredményez.

5. mellékhatás: Fejfájás

A hormonális ingadozás fejfájást okozhat. A menstruációd alatt a hormonszinted folyamatosan változik. Emiatt ez fejfájást és migrént okozhat. Ha emellé még hormonális fogamzásgátlót is szedsz, az súlyosbíthatja a fejfájásodat.

6. mellékhatás: Súlygyarapodás

A súlygyarapodás leginkább a csak progesztin tartalmú tabletták esetében következik be.

7. mellékhatás: Kimaradozó menstruáció

A fogamzásgátlók teljesen megszüntethetik a menstruációt, vagy csökkenthetik a gyakoriságát, lerövidíthetik a hosszát.

8. mellékhatás: Kevesebb görcs

A hormonális fogamzásgátlók, beleértve a kombinált tablettákat, mind segíthetnek csökkenteni a fájdalmas menstruációs görcsöket, ugyanis csökkentik a menstruáció gyakoriságát vagy teljesen leállítják azt.