Ez a gyakorlat képes gyorsan megháromszorozni a fogyást

Ez a gyakorlat képes gyorsan megháromszorozni a fogyást

Egy új kutatásnak köszönhetően kiderült, hogy mely testmozgás képes gyorsan a háromszorosára növelni a fogyást.


A rövid, de nagy intenzitású edzések képesek a fogyást a háromszorosára növelni – derült ki az új kutatásból.

Az intervallum, azaz a HIIT edzés gyakorlatok rövidebb idő alatt égetnek több kalóriát. Extra előnye ennek az edzésformának, hogy nem igényel semmilyen speciális felszerelést és a gyakorlatok mindegyike otthon is elvégezhető, mindössze fél óra alatt.

Az edzésforma olyan gyakorlatokat tartalmaz, mint például az: ugrálókötelezés, guggolás, lépcsőzés és fekvőtámaszozás.

Az intervallum edzés egyik leggyakoribb típusa a 30 másodperces teljes intenzitású, melyet járnak, négy perc regenerálódás követ, sokkal alacsonyabb intenzitással. Az intervallum edzés elvégezhető kerékpáron, futás közben, vagy akár gyorsgyaloglással is.

A kutatás során 36 olyan 70 év körüli embert vizsgáltak, akiknek a zsírszövete a nőknél meghaladta az egy kilót a férfiaknál pedig a négyet. Ezután egy 10 hetes intervallumos edzésprogramot kellett követniük, amely mindössze 18 percet vett igénybe, heti háromszor. Ez 40 másodpercnyi kemény edzéssel, majd 20 másodpercnyi pihenővel járt.

Az eredmények azt mutatták, hogy az intervallum edzés megháromszorozta a hasi zsírveszteséget, összehasonlítva egy olyan kontrollcsoporttal, akik nem edzettek.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az edzés hatása a férfiaknál erősebb volt, mint a nőknél.

„Összefoglalva, e vizsgálat fő megállapítása az, hogy a 10 hetes progresszív erőteljes intervallum edzés csaknem háromszorosára csökkentette a teljes zsírtömeget a kontrollcsoporthoz képest, miközben növelte az izomtömeget”

– vonták le a következtetést a tanulmány szerzői.

Nyitókép: Photo by Huha Inc. on Unsplash

(PsyBlog)