Nő egy mérőszalaggal a derekán.

Ezzel a furcsa módszerrel 8-szoros fogyást sikerült elérni

Egy furcsa mentális gyakorlat nyomán a szakemberek brutális fogyással kapcsolatos tapasztalatokról számoltak be.


A Functional Imagery Training (FIT) nevű mentális gyakorlattal óriási eredményeket értek el, ugyanis a programban részt vevő emberek több mint nyolcszor annyi súlyt veszítettek, mint azok, akik egy alternatív beszélgetéses terápiát alkalmaztak.

A technika módja rendkívül egyszerű: a kutatók arra kérték az alanyokat, hogy képzeljék el milyen jó érzés lesz lefogyni. Meglepő módon a vizsgálatba bevont emberek nem végeztek semmilyen különösebb testmozgást, vagy diétát.

A tréning fő célja egyszerűen az, hogy az embereknek a saját képzeletük által kijelölt testkép és állapot adjon egyfajta plusz motivációt.

Ez is érdekelhet: 5 kulcsfontosságú tipp, hogy elkerüljük a kilók visszakúszását fogyás után

Dr. Linda Solbrig, a vizsgálat vezetője így nyilatkozott a programról:

Azzal kezdtük, hogy végigvezettük az embereket egy citromról szóló gyakorlaton. Arra kértük őket, hogy képzeljék el, amint látják, megérintik, levet facsarnak belőle, megisszák azt, és a folyadék véletlenül a szemükbe fröccsen, hogy hangsúlyozzuk, mennyire az érzelmi és a fizikai érzéseinkhez szorosan kapcsolódó világ a képzelet. Innen kezdve képesek vagyunk arra ösztönözni őket, hogy teljes mértékben képzeljék el és fogadják el a saját céljaikat. Nem csak azt, hogy „képzeljük el, milyen jó lenne lefogyni", hanem például azt, hogy „mi tenné lehetővé számodra a fogyást, amit most nem tudsz megcsinálni?" Hogyan nézne ki, hogy hangzana, milyen illata lenne?”. És arra ösztönözzük őket, hogy használják minden érzékszervüket.

A vizsgálatban összesen 141 ember vett részt, a csoport egyik fele FIT-tréningen, a másik fele pedig egy beszélgetéses terápiasorozaton vett részt.

Hat hónappal később megvizsgálták az alanyokat és a FIT-csoport tagjai átlagosan 4 kilót fogytak, míg a másik csapat csupán 0,7 kilót.

Egy évvel később még tovább nyílt az olló: a FIT-csoport tagjai 6 kilót fogytak, míg a beszélgetéses csoportban lévők továbbra is csak 0,7 kilót.

A legtöbb ember egyetért abban, hogy a fogyás érdekében kevesebbet kell enni és többet kell mozogni, de sok esetben az emberek egyszerűen nem elég motiváltak ahhoz, hogy megfogadják ezt a tanácsot – bármennyire is egyetértenek vele. A FIT tehát azzal a fő céllal lép be, hogy arra ösztönözzön valakit, hogy alkossa meg a saját képzeletét arról, hogyan nézhet ki és érezheti magát a változás után, és hogyan lehet elérni és fenntartani azt, még akkor is, ha kihívások merülnek fel

– folytatta Dr. Solbrig.

Forrás: PsyBlog

Kép: Shutterstock