Saláták műanyag csomagolásban

A fogyókúra sikere az élelmiszer csomagolásától is függ

Nem mindegy, miből esszük-isszuk a diétás menüt, mivel a csomagolásról a szervezetbe kerülő anyagok befolyásolják a fogyókúra sikerét.

A nemrég közzétett érdekes felvetés szerint egy fogyókúránál nemcsak arra kell odafigyelni, mit eszik és iszik valaki, hanem arra is, hogy azt miből teszi. Az élelmiszerek csomagolásáról ugyanis bekerülhetnek olyan anyagok a szervezetünkbe, amik éppen a kívánt súlycsökkenéssel ellentétes hatást váltanak ki, írja a vince.hu.

Az úgynevezett mikroműanyagok, amik kioldódhatnak többek között a palackokból (például az italos dobozok bevonására használt biszfenol-A) a női nemi hormont, az ösztrogént utánzó tulajdonságokkal rendelkezik. Az ösztrogén egy zsírraktározó hormon, így az ösztrogénszint emelkedése végső soron súlygyarapodással járhat.

A már említett biszfenol-A-ról az Európai Unió 2017-ben kimondta, hogy káros, használatát azonban még nem tiltotta be.

Dr. Peter Frigo, a bécsi egyetemi klinika hormonintézetének vezetője megerősítette, hogy ezek az úgynevezett „környezeti ösztrogének”, más szóval obezogének körébe tartozó anyagok valóban megzavarhatják a lipidanyagcsere egyensúlyát, aminek a következménye lehet a hízás. Ezért fordulhat elő, hogy miközben sokan kemény diétára fogják magukat, a csomagolások miatt nem érik el a várt eredményt.

A mikroműanyagok természetesen a nem fogyókúrázókra is veszélyt jelentenek, kutatások kimutatták, hogy a spermák számára és minőségére is rossz hatással vannak – tette hozzá Frigo.