Egy barna homokos vízpart

Óceánbéli titok befolyásolhatja a következő nagy földrengés erősségét​

Egy jövőbeli óriás földrengés erősségét sok környezeti tényező befolyásolhatja, köztük egy olyan óceán mélyén rejtőző titok is, melyre korábban nem gondoltak a szakértők. Úgy tűnik, ettől függ az egyik legnagyobb törésvonal következő szeizmikus eseményének mértéke.


A Földön található egyik legnagyobb törésvonal az Új-Zéland közelében lévő Hikurangi szubdukciós zóna. Ez hozzávetőlegesen 8-as, vagy annál erősebb intenzitású földrengéseket képes generálni. Néhány tudós — akik már hosszú ideje tanulmányozzák a jelenséget — arra jött rá, hogy a vízfenéken lerakódott ősi, egysejtű élőlények maradványainak nagy szerepe van a témakörben.

Nagyjából tízmillió évvel ezelőtt bekövetkezett haláluk után a maradványaikból kalcitréteg alakult ki, mely jelentősen befolyásolja a csendes-óceáni és az ausztráliai lemez közötti mozgás és súrlódás mértékét.

A továbbiakban az a kérdés merül fel, hogy ez a réteg képes-e feloldódni. Amennyiben igen, akkor a lemezek könnyebben és fokozatosan csúszhatnak el egymáson, a másik lehetőség viszont sokkal katasztrofálisabb lehet. Ha nem oldódik, akkor folyamatosan visszatartja a kitörő energiát, majd később egy hirtelen kitörésben szabadul fel az összes.

A kalcit könnyebben és gyorsabban oldódik, ha nagyobb a nyomás és alacsonyabb a hőmérséklet. Azonban a hőfok emelkedésével lassulni kezd a folyamat. A szubdukciós zóna mélyén a hőmérséklet a mélységgel fokozatosan emelkedik, kilométerenként mintegy 10 Celsius-fokkal.

Egy kis videós ismertető a  Hikurangi szubdukciós zóna kutatásáról:

Mivel a konkrét töréspontot nehéz és költséges megközelíteni, így a szakértők egy, a partvonal mentén található mész- és iszapkőréteget tanulmányoztak, melyekkel nagyjából helyettesíteni tudták a vízben található kalcitot. A szóban forgó zónáról nagyon keveset tudunk, mivel a korábbi rengésekről szóló feljegyzések nem annyira átfogók, az állapotát elemző kutatások pedig homályosak.

A szakértők úgy vélik, hogy nagyjából 26 százalék esély van arra, hogy következő 50 évben egy nagy földrengés rázza meg a területet, melyet egy óriási szökőár követhet.

Nyitókép: Unsplash/Samuel Scrimshaw

Forrás: ScienceAlert