Forró csokoládé pillecukorral

A váratlan ital, ami még jobbá teszi a forró csokoládét

A téli időszak egyik legfinomabb itala a forró csokoládé. A klasszikus receptet pedig egy meglepő alkoholos itallal dobhatjuk fel.


Alapvetően a legtöbben úgy készítjük el a forró csokoládét, hogy egy előre elkészített, instant por forró tejbe vagy vízbe keverünk. Ha ezt egy kicsit feldobnánk egy alkoholos itallal, az a vörösbor legyen.

Bár a vörösbor és a forró csokoládé furcsa keveréknek tűnhet – legtöbben a rumra vagy a Baileys-re esküsznek – mégis ez az egyik legjobb alkoholos ital, amit étcsokoládé fogyasztása közben kortyolgatni lehet. Így a forró csokoládéhoz adva egy olyan italt kapunk, amely kiegyensúlyozott és még inkább tele van ízekkel, ráadásul extra melegséget kölcsönöz.

Az egyik ok, amiért a vörösbor olyan jól működik a forró csokoládéban, a tanninok miatt van. Ezek a kémiai vegyületek fanyar és keserű ízeket hoznak létre, mélységet és összekeverve pedig egy kiegyensúlyozott, extra finomságokkal teli italt kapunk.

Emellett a vörösbor mélyíti a forró csokoládé ízét, extra kakaós jegyeket érezhetünk ki, és egyedi, gyümölcsös vagy tölgyes ízeket kaphatunk a bortól. Ráadásul a vörösbor egy kis savasságot is ad, ami kiegyensúlyozhatja a forró csokoládé édes ízét.

Nem mindegy azonban, milyen vörösbort használnunk. Egy édes vörösbor jobban kiemeli az ital cukros jegyeit, míg egy száraz bor gazdagabb csokoládés italt eredményez. Málna- vagy szilvabort is választhatunk, hogy egyedi jegyeket és extra édességet adjunk a forró csokinak.

Hogy még egy kis extrát adjunk az italnak, tehetünk bele fahéjrudat, amely erőteljes fűszerességet adhat vagy próbáljunk ki egy édes fűszert, például szerecsendiót vagy szegfűborsot. A mentát azonban érdemes elkerülni, mivel a friss jegyek nem illenek olyan jól a vörösborhoz és a gyümölcsös ízekhez, mint egy hagyományos forró csokoládéhoz.

Természetesen, dönthetünk a klasszikus mellett is, és tejszínhabot tehetünk a forró csokoládéra.