Így fogyaszd a kukoricát, hogy egészséges legyen
A Cornell Egyetem élelmiszerkutatói szerint a csemegekukorica főzése – akár tejszínnel, akár párolva, akár csöves kukoricaként – olyan jótékony tápanyagokat szabadít fel, amelyek jelentősen csökkenthetik a szívbetegségek és a rák kialakulásának esélyét.
Az Amerikai Kémiai Társaság által kiadott Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóirat augusztus 14-i számában a Cornell kutatói azt írják, hogy a csemegekukorica főzése jelentősen fokozza a gabona egészségvédő antioxidáns aktivitását.
„Van egy olyan elképzelés, hogy a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek tápértéke alacsonyabb, mint a friss termékeké. Ezek az eredeti elképzelések tévesnek tűnnek, mivel a főtt csemegekukorica a C-vitamin elvesztése ellenére is megőrzi antioxidáns aktivitását”
– mondja Rui Hai Liu, a Cornell élelmiszer-tudományi tanszékének adjunktusa.
A kutatók csemegekukoricát vásároltak, és a szemeket tételesen 115 Celsius-fokon 10, 25 és 50 percig főzték. Liu szerint a főzés 22, 44, illetve 53 százalékkal növelte a csemegekukorica antioxidánsait.
A tudósok megmérték az antioxidánsok azon képességét, hogy elnyomják a szabad gyököket, amelyek oxidációból eredő károkat okoznak a szervezetben, növelve a rák és a szívbetegségek kockázatát. A szabad gyököket az öregedéssel összefüggő olyan betegségekkel is összefüggésbe hozták, mint a szürke hályog és az Alzheimer-kór.
Antioxidáns hatásai mellett a főtt csemegekukorica egy ferulasav nevű fenolos vegyületet szabadít fel, amely egészségügyi előnyöket biztosít, például a rák ellen.
„Ez nem egy szabad sav. A sejtfalhoz és a kukorica oldhatatlan rostjaihoz kötődik. Azt találtuk, hogy a ferulasav mennyisége jelentősen megnövekedett, miután a csemegekukoricát magas hőmérsékleten főztük, és ha hosszabb ideig főztük ugyanazon a hőmérsékleten”
– magyarázza Liu.
A gabonafélékben régóta ismert antioxidáns, a ferulasav megtalálása érdekében Liu és kollégái a csemegekukoricát 115 Celsius-fokon főzték 10, 25 és 50 percig. A ferulasav mennyisége 240 százalékkal, 550 százalékkal, illetve 900 százalékkal nőtt.
„A ferulasav, egy fitokémiai anyag, egyedülálló abban a tekintetben, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben nagyon kis mennyiségben található meg, a kukoricában viszont nagyon nagy mennyiségben. Leginkább a gabonafélékben található meg. A ferulasav, amely jótékony hatású, főként kötött formában található meg. Főzzük meg a csemegekukoricát, és a ferulasav mennyisége nagyon megnő. Amikor megfőzzük, felszabadul, és amit a C-vitaminban veszítünk, azt a ferulasavban és a teljes antioxidáns aktivitásban megnyerjük.”
Nyitókép: Shutterstock