Zöldségek és gyümöocsök fehér háttéren

Ezekkel a trükkökkel tovább marad friss a zöldség-gyümölcs

Köztudott, hogy a friss termékek jót tesznek nekünk, de a gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények hajlamosak gyorsan megromlani, ha nem fogyasztják el őket bizonyos időn belül.

Ennek oka, hogy az élő növényekből származó termékek még a betakarítás után is hajlamosak arra, hogy folytassák biológiai folyamataikat. Ez magában foglalja a légzést: a tárolt szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból energiát termel, miközben szén-dioxidot és vízgőzt bocsát ki (lásd kicsírázott burgonya).

Ráadásul a friss termékek a különböző, ártalmatlan és betegséget okozó mikrobáknak, az úgynevezett kórokozóknak köszönhetően könnyen megromlanak. Az sem jelent megoldást, ha betesszük őket a hűtőbe, mivel a különböző növényfajták másképp reagálnak a tárolásukra.

Szerencsére van néhány hasznos tipp azzal kapcsolatban, hogyan tarthatjuk tovább frissen ezeket a termékeket.

A gazdálkodók mindig arra törekednek, hogy a terményt akkor takarítsák be, amikor az optimális állapotban van, de mind a betakarítás előtti, mind a betakarítás utáni tényezők befolyásolják a frissességet és a minőséget.

A betakarítás előtti tényezők közé tartozik az éghajlati viszonyok, a talaj típusa és a vízellátottság, míg az utáni szempontok a mosás és tisztítás, a szállítás és elosztás, a feldolgozás és csomagolás, valamint a tárolás.

Fogyasztóként nem tudjuk közvetlenül befolyásolni ezeket a tényezőket, de bizonyos dolgokra odafigyelhetünk, amelyek hatással vannak a terményre, miután hazavisszük.

Az egyik legfontosabb dolog a termék sérülése. Ez a betakarítás utáni kezelés bármelyik szakaszában előfordulhat, és erősen felgyorsíthatja a zöldségek és gyümölcsök romlását. A sérült héjon keresztül történő nedvességvesztés szintén felgyorsítja a romlást és a tápanyagveszteséget, valamint a sérülés a romlást okozó mikrobák számára is könnyebbé teszi a bejutást.

Megmossuk vagy ne?

A zöldségeket és gyümölcsöket nem kell megmosni tárolás előtt, sőt, ha megmossuk őket, de nem tudjuk teljesen megszárítani, a hozzáadott nedvesség felgyorsíthatja a rothadást a hűtőben.

A termékek mosása közvetlenül a felhasználás előtt azonban nagyon fontos a szennyeződések és a kórokozó baktériumok eltávolítása érdekében. Ne használjunk ecetet a mosóvízben – tanulmányok szerint annak nincs hatása a friss termékek mikrobiális terhelésének csökkentésére.

Hasonlóképpen, szódabikarbónát se használunk. Bár van némi bizonyíték arra, hogy az eltávolíthatja a növényvédőszer-maradványokat egyes termékek felületéről, otthon nem tanácsos használni. Használjunk inkább csak sima csapvizet.

A legfontosabb a megfelelő típusú csomagolás és a megfelelő hely. A három fő tárolási lehetőség a pulton, a hűtőszekrényben vagy egy hűvös, száraz és sötét helyen ajánlott.

A banán, a hagyma, a fokhagyma, a burgonya, az édesburgonya és az egész sütőtök például jobban megél egy sötét kamrában vagy szekrényben. Ne tároljuk együtt a burgonyát és a hagymát, mivel utóbbi etilént termel, amely miatt a burgonya gyorsabban romlik, annak magas nedvességtartalma pedig megrontja a hagymát.

Az olyan gyümölcsöket, mint az alma, a körte, az avokádó és a banán sem szabad együtt tárolni, mert azok érés közben etiléngázt bocsátanak ki, ami miatt a közelben lévő gyümölcsök sokkal gyorsabban érnek és potenciálisan megromlanak.

A levélzöldségek, a sárgarépa, az uborka, a karfiol és a brokkoli a hűtőszekrény alacsony páratartalmú fiókjában érik a legjobban. Tegyük őket perforált műanyag zacskókba, hogy megőrizzék a nedvességet, de a levegő áramlása megmaradjon, ne tegyük azonban teljesen lezárt zacskókba, mert ez lelassíthatja az érést, miközben szén-dioxidot zár be, ami rothadáshoz és rossz szagokhoz vezethet.

Egyes gyümölcsök a hűtőben tovább maradnak frissek, mint az alma és a citrusfélék, például a narancs. A görögdinnyét azonban ne tároljuk túl sokáig a hűtőszekrényben, mivel három napnál tovább hűtve elveszíti ízét és mélyvörös színét.

A legtöbb fűszernövényt és néhány leveles zöldséget, például zellert, újhagymát és spárgát, szárával együtt vízben tarthatjuk, hogy ropogósak maradjanak. Tartsuk őket jól szellőző helyen és a közvetlen napfénytől távol, hogy ne melegedjenek fel túlságosan és ne fonnyadjanak meg.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock