Gyümölcsök és zöldségek fehér asztalon

Ezzel a trükkel könnyen növelhetjük a gyümölcs- és zöldségbevitelünket

Bár sokan azt feltételezhetik, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz közismert, hogy a napi öt adag gyümölcs és zöldség fogyasztását kell megcéloznunk, az újabb kutatások szerint ez az irányelv pontatlan lehet.


A University College London 2014-ben végzett kutatása szerint a napi hét-nyolc adag gyümölcs és zöldség fogyasztása nagyobb előnyökkel jár, mint az öt adag, de az iránymutatásokat nem változtatták meg, mivel úgy vélték, hogy ez a szám kevésbé elérhető. De akkor mennyi is az annyi?

Bár rengeteg akadálya van a helyes táplálkozásnak – jövedelem, időhiány és így tovább –, egy nagyon praktikus trükk segíthet növelni a saját gyümölcs- és zöldségbevitelünket, ha mégis nehézségekbe ütközünk.

A napi ötszöri gyümölcs-és zöldségfogyasztás irányelve eredetileg egy kormányzati kampány volt, amelyet 2003 márciusában indítottak, hogy az embereket több gyümölcs és zöldség fogyasztására ösztönözzék. Közismert tény, hogy a gyümölcsök és zöldségek vitaminok, ásványi anyagok és rostok gazdag forrásai, ezért az egészségügyi szakértők már régóta bátorítják, hogy fogyasszunk belőlük többet, a bolygó és a személyes egészségünk érdekében.

De miért pont ötször?

„Az ötös számot elérhetőnek és megjegyezhetőnek éreztük, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásán alapult, amely szerint napi 400 g gyümölcs és zöldség (pl. öt 80 g-os adag) csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a sztrók”

– mondja Megan Rossi, dietetikus és táplálkozási szakértő.

Bár az egészséges, kiegyensúlyozott, számunkra megfelelő étrend a fő prioritás (egyesek úgy érezhetik, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy naponta ennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak), különböző kutatási cikkek kimutatták, hogy a legjobb, ha a gyümölcs- és zöldségbevitelt egy hétre, nem pedig egy napra lebontva nézzük, és a változatosságra összpontosítunk, nem pedig a napi mennyiség elérésére.

Az American Gut Project kutatása szerint heti 30 különböző növényi alapú termék fogyasztására kellene törekedni, ez átlagosan 4,2 naponta.

„Az adatok azt mutatták, hogy a hetente 30 különböző növényi alapú terméket fogyasztók bélrendszerének egészsége változatosabb volt, mint a heti 10-nél kevesebbet fogyasztóké”

– magyarázza Rossi.

Nyilvánvalóan, ez lenne az ideális, és nem lesz mindenki számára megvalósítható, de egy alapirányvonal. Azt kérdezed, mi az a növényi alapú termék? Jó kérdés - hiszen, mókás tény, hogy nem csak gyümölcsök és zöldségek. Ide tartoznak többek között:

A gondolat, hogy hetente 30 különböző növényi alapú terméket fogyasszunk, kissé megterhelő. Rossi azt tanácsolja, hogy koncentráljunk arra, hogy mit tudunk hozzáadni, ne pedig arra, hogy mit érzünk úgy, hogy ki kellene vonnunk az étrendünkből.

Az egészséges vagy növényi alapú étkezést sokan korlátozónak tekintik, pedig valójában arról kellene szólnia, hogy megtaláljuk azokat a gyümölcsöket, zöldségeket, dióféléket, magvakat, hüvelyeseket és így tovább, amelyeket szeretünk enni, és amelyekből rendszeresen ízletes ételeket készíthetünk.

Persze, töltsük meg a tányérunkat egészséges dolgokkal, de ha kedvünk tartja, akkor együnk meg mindent, ami nem tekinthető tápanyagdúsnak, a lényeg az egyensúly.