
Nem csak finom, egészséges is: málnás-citromos-ricottás sütemény
Ez a málnás-citromos kalács rengeteg fehérjét tartalmaz a ricottának köszönhetően, ami egyben puha és krémes állagot is kölcsönöz neki. Kevés cukrot tartalmaz, így ideális választás reggelire vagy délutáni nassoláshoz. Ha édesszájúak vagyunk, egy citromos mázzal meg is koronázhatjuk.
A málna és a citrom klasszikus ízpárosa tökéletes harmóniában van egymással, a teljes kiőrlésű liszt pedig extra rostot biztosít. Az almaszósz természetes édes ízt ad, míg a szeletelt mandula ropogós textúrát visz a kenyérbe.
Figyelmedbe ajánljuk! Mennyei bourbon brownie recept, amivel mindenkit leveszel a lábáról
Hozzávalók
- Sütőspray liszttel
- 70 gramm kristálycukor
- 6 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál reszelt citromhéj
- 2 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 20 dkg ricotta sajt, (szobahőmérsékletű)
- 170 gramm almaszósz (natúr)
- 1½ teáskanál citromlé
- ¼ teáskanál mandula kivonat
- 1 csésze aprított mandula (sótlan, pirított)
- 6 dkg friss málna
- 6 dkg fagyasztott málna
A citromos mázhoz (opcionális)
- 2 evőkanál porcukor
- 1½ teáskanál citromlé
Elkészítés
Fotó: Unsplash
1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra és közben készítsünk elő egy kb. 23x13 cm-es kenyérformát. Ezt kenjük ki vékonyan sütőolajjal, majd béleljük ki sütőpapírral úgy, hogy a papír a forma hosszabb oldalain legalább 5 centire túllógjon, így könnyebb lesz később kiemelni a süteményt.
2. Egy nagyobb tálban elektromos habverő segítségével, közepes fokozaton keverjük össze a cukrot, a puha vajat és a frissen reszelt citromhéjat. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, ez körülbelül 1-2 percet vesz igénybe. Ezután egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és minden hozzáadás után alaposan keverjük el a masszát, hogy krémes állagot kapjuk.
3. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik, kisebb tálban dolgozzuk simára a ricottát, az almaszószt, a frissen facsart citromlevet és az aromás mandula kivonatot.
4. Ezután a lisztes keveréket három részletben adjuk hozzá a már habosra kevert vajas-tojásos alaphoz, felváltva a ricottás keverékkel. Mindig a liszttel kezdjünk, és azzal is zárjuk. Alacsony fokozaton keverjük a masszát körülbelül 2 percig, míg sima tésztát nem kapunk. Végül óvatosan tegyük bele a szeletelt mandulát és a friss málnát, ügyelve arra, hogy ne törjük össze őket. Öntsük a kész tésztát az előkészített kenyérformába, és egy spatula segítségével simítsuk el a tetejét.
5. Süssük a süteményt addig, amíg a szélei aranybarnára sülnek, és a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán ki nem jön, ez nagyjából 50–55 percet vesz igénybe. Amikor elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a formában hűlni 10 percig.
6. Ezután fogjuk meg a sütőpapírt, és emeljük ki óvatosan a kenyeret a formából. Helyezzük egy rácsra vagy vágódeszkára, és hagyjuk teljesen kihűlni, kb. másfél-két órán keresztül. Amikor teljesen kihűlt, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd tegyük át egy szép tálra vagy kínálóra. Máris szeletelhetjük és kínálhatjuk!
Máz elkészítése:
Egy kis tálban keverjük simára a porcukrot és a citromlevet. A kihűlt kalács tetejére és oldalára kenjük rá a mázat, és már tálalhatjuk is.
Borítókép: Shutterstock