brownie-k

Mennyei bourbon brownie recept, amivel mindenkit leveszel a lábáról

Olyan desszertet szeretnél készíteni, amivel mindenkit lenyűgözöl majd? Ez a süti garantáltan sokkal jobb, mint a boltban vásárolt sütik, de nem kell túl sok munkát belefektetni: íme a mennyei bourbon brownie recept.


A szeszes ital kisül a brownie-ból, de aztán a sütőből kivéve még több bourbonnal megkenem a tetejét, így az ízesíti, nedvesíti és ad neki egy kiadós rúgást

− magyarázza Zoë François, a recept megalkotója. De ez még nem minden − a vajkrémben is van egy kis bourbon, ráadásul François Biscoff kekszvajat is adott hozzá, hogy még finomabbá és összetettebbé tegye őket. A vékony csokoládémáz a tetején pedig az elegáns csillogásért felel.

Ha egyszerűen szeretnéd tartani a dolgokat, hagyd ki a díszítéseket ezeken a brownie-kon. Ha elhagyod a díszes feltéteket, úgy is egy finom, bourbon illatú finomságot kapsz.

Elkészítés: 1 óra 30 perc (a hűtési idővel együtt).

Főzés: 25 perc

Mennyiség: 16 brownie

​Hozzávalók a brownie-khoz:

  • 125 gramm általános célú liszt
  • 20 gramm holland kakaópor
  • ½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál kóser só
  • 6 evőkanál sótlan vaj
  • 150 gramm kristálycukor
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1 dl bourbon, elosztva
  • 340 gramm keserédes csokoládé, apróra vágva, elosztva
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 100 gramm apróra vágott pekándió (nem kötelező)

​Hozzávalók a bourbon vajkrémhez:

  • 110 gramm sótlan vaj, szobahőmérsékleten
  • 120 gramm porcukor
  • 55 g Biscoff kekszvaj
  • 1 evőkanál bourbon

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

  • 85 gramm félédes csokoládétörmelék
  • 3 evőkanál sótlan vaj

​Útmutató

brownie-k

Fotó: Shutterstock

1. Készítsük el a brownie-kat: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy kizsírozott, 20 cm átmérőjű, négyzet alakú tortaformát sütőpapírral, amelyet hagyjunk az oldalán felfelé kilógni.

2. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Tegyük félre.

3. Egy közepes méretű serpenyőben alacsony hőfokon forraljuk fel a vajat, a cukrot, a vaníliát és 8 cl bourbont. Vegyük le a tűzről, keverjük simára, és adjunk hozzá 220 gramm apróra vágott csokoládét. Forgassuk meg a serpenyőt, hogy a csokoládét ellepje, és hagyjuk állni körülbelül 2 percig. Keverjük addig, amíg nem maradnak csokoládédarabok. Egyenként keverjük bele a tojásokat, és addig keverjük, amíg be nem épül.

4. Gumis spatula segítségével öntsük bele a lisztkeveréket. Keverjük bele a pekándiót (ha használunk) és a maradék apróra vágott csokoládét. A tésztát egyenletesen oszlassuk el az előkészített formában.

5. Süssük a brownie-kat a sütő középső részén, amíg megpuffadnak, de a közepük még kissé lágy, kb. 20-24 percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben nem lesz olyan finom karamellás. Amint kivesszük a sütőből, egy ecsettel óvatosan kenjük meg a tetejüket a maradék bourbonnal. Hagyjuk teljesen kihűlni ki a tepsiben, mielőtt a tetejére tennénk.

6. Készítsük el a vajkrémet: Egy közepes tálban verjük fel a vajat és a porcukrot kemény simára. Adjuk hozzá a kekszvajat és a bourbont, majd simítuk a vajkrémet a kihűlt brownie-kra. Minél simább a felület, annál elegánsabbak lesznek a brownie-k. Hűtsük be őket, amíg a vajkrém megdermed, 30-35 percig.

7. Készítsük el a csokoládémázat: Egy kis, mikrózható tálban kb. 30 másodpercig mikrózzuk a csokoládét és a vajat. Keverjük simára a mázat, és hagyjuk kissé kihűlni. Egyenletesen oszlassuk el a kihűlt vajkrémen. Tegyük vissza a hűtőbe, és legalább 30 percig hűtsük, hogy megdermedjen.

8. Egy forró vízbe mártott kést futtassunk végig a serpenyő szélén. A sütőpapír segítségével óvatosan szedjük ki a brownie-t a serpenyőből, majd egy nagyon vékony, forró vízbe mártott késsel vágjuk olyan méretűre vagy alakúra, amilyenre szeretnénk. Szobahőmérsékleten vagy hűtve tálaljuk.

Forrás: PureWow

Nyitókép: Zoë François