Mennyei bourbon brownie recept, amivel mindenkit leveszel a lábáról
Olyan desszertet szeretnél készíteni, amivel mindenkit lenyűgözöl majd? Ez a süti garantáltan sokkal jobb, mint a boltban vásárolt sütik, de nem kell túl sok munkát belefektetni: íme a mennyei bourbon brownie recept.
A szeszes ital kisül a brownie-ból, de aztán a sütőből kivéve még több bourbonnal megkenem a tetejét, így az ízesíti, nedvesíti és ad neki egy kiadós rúgást
− magyarázza Zoë François, a recept megalkotója. De ez még nem minden − a vajkrémben is van egy kis bourbon, ráadásul François Biscoff kekszvajat is adott hozzá, hogy még finomabbá és összetettebbé tegye őket. A vékony csokoládémáz a tetején pedig az elegáns csillogásért felel.
Ha egyszerűen szeretnéd tartani a dolgokat, hagyd ki a díszítéseket ezeken a brownie-kon. Ha elhagyod a díszes feltéteket, úgy is egy finom, bourbon illatú finomságot kapsz.
Elkészítés: 1 óra 30 perc (a hűtési idővel együtt).
Főzés: 25 perc
Mennyiség: 16 brownie
Hozzávalók a brownie-khoz:
- 125 gramm általános célú liszt
- 20 gramm holland kakaópor
- ½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál kóser só
- 6 evőkanál sótlan vaj
- 150 gramm kristálycukor
- 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
- 1 dl bourbon, elosztva
- 340 gramm keserédes csokoládé, apróra vágva, elosztva
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 100 gramm apróra vágott pekándió (nem kötelező)
Hozzávalók a bourbon vajkrémhez:
- 110 gramm sótlan vaj, szobahőmérsékleten
- 120 gramm porcukor
- 55 g Biscoff kekszvaj
- 1 evőkanál bourbon
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
- 85 gramm félédes csokoládétörmelék
- 3 evőkanál sótlan vaj
Útmutató
Fotó: Shutterstock
1. Készítsük el a brownie-kat: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy kizsírozott, 20 cm átmérőjű, négyzet alakú tortaformát sütőpapírral, amelyet hagyjunk az oldalán felfelé kilógni.
2. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a sütőport és a sót. Tegyük félre.
3. Egy közepes méretű serpenyőben alacsony hőfokon forraljuk fel a vajat, a cukrot, a vaníliát és 8 cl bourbont. Vegyük le a tűzről, keverjük simára, és adjunk hozzá 220 gramm apróra vágott csokoládét. Forgassuk meg a serpenyőt, hogy a csokoládét ellepje, és hagyjuk állni körülbelül 2 percig. Keverjük addig, amíg nem maradnak csokoládédarabok. Egyenként keverjük bele a tojásokat, és addig keverjük, amíg be nem épül.
4. Gumis spatula segítségével öntsük bele a lisztkeveréket. Keverjük bele a pekándiót (ha használunk) és a maradék apróra vágott csokoládét. A tésztát egyenletesen oszlassuk el az előkészített formában.
5. Süssük a brownie-kat a sütő középső részén, amíg megpuffadnak, de a közepük még kissé lágy, kb. 20-24 percig. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben nem lesz olyan finom karamellás. Amint kivesszük a sütőből, egy ecsettel óvatosan kenjük meg a tetejüket a maradék bourbonnal. Hagyjuk teljesen kihűlni ki a tepsiben, mielőtt a tetejére tennénk.
6. Készítsük el a vajkrémet: Egy közepes tálban verjük fel a vajat és a porcukrot kemény simára. Adjuk hozzá a kekszvajat és a bourbont, majd simítuk a vajkrémet a kihűlt brownie-kra. Minél simább a felület, annál elegánsabbak lesznek a brownie-k. Hűtsük be őket, amíg a vajkrém megdermed, 30-35 percig.
7. Készítsük el a csokoládémázat: Egy kis, mikrózható tálban kb. 30 másodpercig mikrózzuk a csokoládét és a vajat. Keverjük simára a mázat, és hagyjuk kissé kihűlni. Egyenletesen oszlassuk el a kihűlt vajkrémen. Tegyük vissza a hűtőbe, és legalább 30 percig hűtsük, hogy megdermedjen.
8. Egy forró vízbe mártott kést futtassunk végig a serpenyő szélén. A sütőpapír segítségével óvatosan szedjük ki a brownie-t a serpenyőből, majd egy nagyon vékony, forró vízbe mártott késsel vágjuk olyan méretűre vagy alakúra, amilyenre szeretnénk. Szobahőmérsékleten vagy hűtve tálaljuk.
Forrás: PureWow
Nyitókép: Zoë François