Fehér karton lyukban fül

Így lehet enyhíteni a fantom csengő hangokat

Az egyik vagy mindkét fülben jelentkező zaj hangos, zavaró és ijesztő.

A fülzúgásnak nevezett állapotnál a hang fajtája páciensenként változhat: zúgás, fújás, sziszegés, csengés, morajlás, dübörgés vagy ezek kombinációja is lehet. Egy dolog közös a fülzúgásos (tinnitus) betegekben: a hang nem külső hang, a zaj szó szerint a fejükben van.

Az USA lakosságának akár 15 százaléka is tapasztal tinnitust, ami több mint 50 millió amerikait jelent. Ebből nagyjából 20 millióan szenvednek megterhelő, krónikus fülzúgásban, és további 2 millióan szélsőséges és legyengítő fülzúgásban. Úgy tűnik, hogy ez az állapot leginkább a középkorúakat sújtja, de a fiatalabb betegeket, sőt kamaszkorúaknál is jelentkezhet.

Egyes kutatók szerint a fülzúgás a fülben keletkezik, mások azt feltételezik, hogy az agyban zajló folyamatról van szó, amire jelenleg nincs gyógymód. A hallásspecialistáknak azonban számos stratégiájuk van arra, hogyan segítsenek a betegeknek megbirkózni a problémával. A legtöbb ember esetében sokat lehet tenni a kellemetlenségek enyhítése érdekében.

Bár sok minden rejtély még mindig ezzel az állapottal kapcsolatban, de a klinikusok és a kutatók tudják, hogy a hangos zaj kiválthatja a fülzúgást. A lőfegyverek, az elektromos szerszámok, a nehéz gépek, az MRI-vizsgálatok és akár egyetlen rockkoncert harsogó zenéje is gyakran kiváltó ok lehet. Már egyetlen hangos zajhatás – akusztikus trauma – is beindíthatja a fülzúgást, bár a legtöbb ilyen esetben ez csak átmeneti.

Ezért van az, hogy a katonaságnál sok embernek van fülzúgása, amelyet talán a hangos lövéseknek vagy a járművek és repülőgépek zajának való kitettség után szerzett. Valójában több mint 2,5 millió veterán kap rokkantsági ellátást fülzúgás miatt.

Az egyéb, fülzúgást lehetségesen okozó tényezők közé tartoznak az arcüreg gyulladások, a láz, az influenza, az érzelmi stressz, a koffein, a nikotin, az alkohol és bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin, az ibuprofen és más nem-szteroid gyulladáscsökkentők. Ezek abbahagyásával a fülzúgás általában magától megszűnik, de legalábbis csökken.

A gyógyulás kulcsa

A fülzúgást tapasztaló embereknek fülvizsgálatot kell végezniük, hogy kizárják az olyan egyszerű okokat, mint a fülzsír felhalmozódás, fertőzés vagy lyuk a dobhártyán. Emellett átfogó hallásvizsgálatnak is alá kell vetniük magukat, hogy kiértékeljék a fülzúgásukat.

Azonban mire orvoshoz fordulnak, sok beteg már nagyfokú stresszkörforgást tapasztal: a fülzúgás fokozza a stresszt, az fokozza a fülzúgást, ami a stresszt, és így tovább. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az orvos megnyugtassa őket, hogy a fülzúgás nem veszélyes vagy életveszélyes, és nem is valami komolyabb dolog jele vagy tünete. Ez gyakran elég ahhoz, hogy a legtöbben sikeresen kezeljék a fülzúgást. A cél az, hogy a betegek olyan állapotba kerüljenek, amelyben a fülzúgást nem zavarja őket sem napközben, sem éjszaka.

Segítséget nyújtó kezelések

A háttérzaj gyakran elnyomja a fülzúgást, és sok külső forrás is működik. A YouTube-on számos hanggeneráló videó található, amelyek segíthetnek elnyomni a kellemetlen hangot, és ezek közül néhánynak fekete képernyője van, amely egész éjszaka fut.

Emellett ingyenes okos telefonos alkalmazások is elérhetők, míg egyeseknél a légkondicionáló, a ventilátor, a hanggép, a televízió és a rádió is hatékonyan elfedheti a fülzúgást, sőt, egyes hangkeltő eszközök a fülbe illeszkedve segítenek a fülzúgás ellensúlyozásában. Ezek az audiológus által programozott hangmaszkok a felhasználó tinnitusával azonos hangmagasságú hangot bocsátanak ki, segítve a belső hang semlegesítését.

A probléma enyhítésében bizonyos típusú antidepresszánsok és szorongásoldó gyógyszerek is segíthetnek, valamint a kognitív viselkedésterápia is hatékony lehet. Ez különösen azoknak segít, akik más betegségekben, például depresszióban, szorongásban, poszttraumás stressz zavarban, agyrázkódásban vagy más agyi traumás sérülésben szenvednek. Az alapjául szolgáló stressz csökkentésével az emberek megtanulhatnak együtt élni vele, ahelyett, hogy harcolnának ellene.

Egyes betegeknél a fülzúgás átképző terápia működik, mely a kognitív viselkedésterápiát egy programozott, zajszűrő készülékkel kombinálja, amely kellemes zenét játszik, a páciens fülzúgásának hangját a zenébe ágyazva. Mivel a páciens a fülzúgást kellemes zenével társítja, az többé nem vált ki szorongást vagy stresszt. A kutatások szerint a betegek 80 százalékának származik némi előnye a terápiából.

Egyéb fülzúgás típusok

Azoknak, akik az egyik vagy mindkét fülükben hallják a pulzusukat, melyet pulzáló vagy pulzusszinkron tinnitusnak neveznek, érdemes orvoshoz fordulniuk. A pulzáló fülzúgás oka, amelyet gyakran a pulzussal egybeeső zúgó hangként írnak le, a fül közelében lévő egyik ér rendellenessége lehet. Gyakran ezek a rendellenességek kezelhetők, és a pulzáló fülzúgás csökkenthető vagy akár meg is szüntethető.

Hasonlóképpen, a kattogó vagy dübörgő típusú fülzúgást tapasztalóknak is alaposabb kivizsgálást kell végezniük, a zajra felébredőkkel együtt; ez a fülzúgás egy ritka formájának jele lehet.

Sok fülzúgásos beteg esetében az idő múlása segít, amely néhány hónap, vagy akár néhány év is lehet, de egy bizonyos ponton az állapot gyakran nagyrészt magától megszűnik, és a hatása nagymértékben csökken.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Unsplash