Glutén mentes kenyér

Így készíthetsz otthon könnyedén tökéletes gluténmentes kenyeret

Manapság egyre népszerűbb a gluténmentes étrend, nemcsak azok körében, akik cöliákiában szenvednek, hanem mindazok számára is, akik egészségük megőrzése érdekében szeretnék kerülni a sikért. Sokan úgy vélik, hogy a gluténmentes ételek lemondásokkal járnak, de ez korántsem igaz.


Bár Jamie Olivert senki számára nem kell bemutatni, azt kevesen tudják, hogy a britek világhírű szakácsa egy ideje a egészségtudatos táplálkozás híve. Gluténmentes kenyerének receptje például kifejezetten népszerű az internetezők körében – ezt hoztuk most mi is el.

Hozzávalók:

  • 325 ml tej
  • 2 nagy tojás
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 450 g gluténmentes barna kenyérliszt
  • ½ teáskanál tengeri só
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 x 7 g szárított élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra. Egy kis serpenyőben alacsony hőfokon melegítsük meg a tejet, majd hagyjuk kissé kihűlni. Üssük fel a tojásokat egy nagy tálba, adjuk hozzá az ecetet, majd fokozatosan keverjük bele a meleg tejet, amíg el nem elegyedik.

2. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt, majd egy fakanál segítségével keverjük a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, amíg ragacsos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd a kezünkkel gyúrjuk össze egy nagy masszává. Ha túl ragacsosnak ítéljük meg, adjunk hozzá egy kis lisztet.

3. Olajozzunk ki egy tepsit, majd helyezzük rá a masszát. Ezt fedjük le egy nedves konyharuhával, majd hagyjuk meleg helyen kb. 1 órán át kelni, vagy amíg a duplájára nem dagad.

4. Miután megkelt, tegyük a tálcát a forró sütőbe, és süssük kb. 35 percig, vagy amíg aranyszínű nem lesz. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kissé kihűlni. Ízletes kiadós pörköltekhez és levesekhez, vagy forrón, vajjal és lekvárral is tálalhatjuk.

Kenyérlelke Fesztivál

Amennyiben élőben szeretnénk megtanulni a gluténmentes kenyérsütés titkait, látogassunk el a 2024. augusztus 20-án tizedik alkalommal megrendezett Kenyérlelke Fesztiválra, amely a kézműves pékszakma legrangosabb hazai eseménye. A fesztivál a változatos gyerekprogramok miatt tökéletes választás lehet az egész család számára, de a részvétel tökéletes lehetőséget biztosít arra is, hogy megtanuljuk, hogyan lehet könnyedén egészségtudatosan, adalékmentes módszerekkel kenyeret sütni.

Időpont: 2024. augusztus 20. 10-18 óra

Helyszn: Budajenői Magtár, 2093 Budajenő, Magtár utca 5.

Megközelítés (autó nélkül): a Széll Kálmán térről a 795-ös Volánbusszal

További információ és részletes program: www.kenyerlelkefesztival.hu