Női háton pattanások, azt mutató nagyító a nő kezében

Így ismerhető fel és kezelhető a gombás pattanás

Más váltja ki és máshogy néz ki, mint a hagyományos pattanás, így más a kezelési módja is.

Míg a hagyományos pattanásokat baktériumok okozzák, addig a pityrosporum folliculitist – köznapi nevén gombás aknét – egy Malassezia nevű élesztőgomba elszaporodása váltja ki, amely a bőr normális lakója.

Az átlagos pattanások általában az arc T-zónájában, valamint az arcon és az állkapocsvonalban jelennek meg, míg a gombás fajta inkább a mellkas felső részén és a hát felső részén, valamint néha a hajvonal mentén jelentkezik. Egy másik fontos megkülönböztető jel a dudorok mérete és színe: ha az meglehetősen egységes, és viszketnek, akkor valószínűleg gombásak.

A gombás pattanások a Malassezia élesztőgomba elszaporodásából erednek a bőrön, a leggyakoribb okai között olyan életmódbeli tényezők szerepelnek, mint a túlmelegedés, az izzadás és/vagy az, hogy a bőrt túl sokáig rosszul szellőző körülmények között tartjuk (pl. izzadt sportmelltartóban maradunk sokáig az edzés után).

Emellett vannak, akik genetikailag hajlamosak a Malassezia élesztőgomba túlszaporodására, és gyakrabban tapasztalhatnak gombás pattanásokat.

Kezelési módok

A rendszeresen megjelenő pattanások kezelése általában a baktériumok elpusztításáról szól a bőrön, melyek a pattanásokat okozzák (pl. helyi benzoil-peroxid alkalmazása), vagy az elhalt hámsejtek rendszeres hámlasztásáról és a felszíni olajok csökkentéséről, melyek kiütésekhez vezethetnek (pl. glikolsav, szalicilsav vagy tejsav használata).

A hagyományos és gombás pattanások kiváltó okaitól függ a kezelési mód. Ha ugyanazokat a termékeket használjuk a gombás aknénál, az még rosszabbá teheti a helyzetet, mivel a bőrön élő normál baktériumokat is elpusztítja, lehetővé éve így az élesztőgombák elszaporodását még inkább.

Ha a gombás pattanások enyhébbek, vény nélkül kapható gombaellenes krémmel vagy korpásodás elleni samponnal próbálkozhatunk, amelyben cink-pirition, szelén-szulfid vagy ketokonazol van.

Ha az állapot néhány héten belül nem javul, forduljunk bőrgyógyászhoz, aki szájon át szedhető vagy helyileg alkalmazható gombaellenes gyógyszert írhat fel.

Megelőzés

Az alábbi néhány egyszerű dologgal megelőzhető a jövőbeni gombás pattanások kialakulása:

  • Laza, légáteresztő ruházat viselése, különösen a nyári hónapokban, amikor melegebb és párásabb az idő
  • Izzadt ruhák azonnali levétele és edzés utáni zuhanyzás, amint lehet
  • Edző-és fürdőruhák kimosása és teljesen szárítása minden viselés után

(Purewow)

Nyitókép: Shutterstock