Tükörben haját vizsgáló nő

Emberek millióit érinti: Így kezeljük a fejbőr aknét

Sok szó esik az arcon vagy háton megjelenő pattanásokról és azok kezeléséről, de mi a helyzet a fejbőr pattanásaival? Gyakori probléma, mégsem hallunk róla annyit.


A fejbőr egészsége egyre nagyobb figyelmet kap az elmúlt években. Egyre több márka dob piacra kifejezetten a fejbőrre alkalmazandó termékeket, amelyek a korpától és a szárazságtól kezdve a fejbőr pattanásáig mindent kezelnek. Akárcsak bármely más foltot vagy aknét, a fejbőr pattanásait is okozhatja az olaj és az elhalt hámsejtek felhalmozódása, amelyek elzárják a szőrtüszőt. Emellett a hormonok, az életmód és más tényezők is szerepet játszhatnak.

A pattanások a fejbőrön akkor keletkeznek, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel vagy baktériumokkal, és ezt követően begyulladnak vagy elfertőződnek, mondja Anabel Kingsley amerikai trichológus.

„A fejbőrön sok olajmirigy található – minden szőrtüsző tövében van egy, így nem szokatlan, hogy néhány pattanás kialakul. Ha azonban sok folt van a fejbőrén, és ezek dühösek, fájdalmasak és gyulladtak, akkor orvoshoz vagy trichológushoz kell fordulnia.”

Kingsley szerint teljesen normális, ha időnként megjelenik néhány pattanás a fejbőrön. Előfordulhat, hogy kialakulásuk összefügg a hormonális változásokkal, például a menstruációval.

„Akárcsak az arcbőröd, a fejbőröd is lehet egy kicsit nyűgös és pattanásos a menstruációd előtt. Ez azért van, mert megnövekedhet az olajkiválasztás, ami növeli az eltömődött pórusok valószínűségét”

– magyarázza.

Akárcsak az arcon lévő pattanások, gyakran az olajos termékek, például a nehéz pomádék is okozhatják a pórusok vagy a mirigyek eltömődését, így érdemes megnézni a hajápoló termékek összetevőit, és olyan formulákat választani, amelyek nem okoznak túlzott olajfelhalmozódást.

Az ingadozó hormonok mellett rengeteg más lehetséges okkal is számolnunk kell. Ezek közé tartoznak:

 • Policisztás petefészek szindróma. A PCOS megemelheti az androgén (férfi hormon) szintjét. A férfi hormonok feleslege fokozhatja a faggyútermelést a fejbőrön.
 • Bizonyos szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták is szerepet játszhatnak, melyek androgén hatásúak, így fokozhatják a zsírosodást.
 • Korpásodás vagy seborrhoeás dermatitis. A korpásodás és a seborrhoeás dermatitis bőrének hámlását és zsírosodását gyakran pattanások kísérik.
 • Életmódbeli tényezők, mint például a nem gyakori hajmosás. Az arcbőrhöz hasonlóan a fejbőr is nagyon faggyús környezet, és túlzottan zsírosodhat, ha nem samponozunk elég gyakran, ami hajlamosabbá teszi a kiütésekre.
 • A stressz, a tejtermelésben gazdag étrend és még az orrpiszkálás is okozhat fellángolást. A baktériumok (konkrétan a Staphylococcus aureus) az orrban élnek, és ártalmatlanok. Ha azonban piszkáljuk az orrunkat, majd megvakarjuk a fejbőrünket, a staphylococcus baktériumot átvihetjük oda, ami gyulladást és pattanásokat okozhat.
 • A folliculitis a közönséges pattanásra nagyon hasonlító bőrbetegség, de előbbi általában viszket, kisebb és nagyobb klaszterekben van jelen. A folliculitist gyakran bakteriális fertőzés, pattanás vagy gombás fertőzés okozza. Egyesek hajlamosabbak rá, mint mások, de nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a fejbőr túlságosan zsíros, mivel a gombák szeretik az olajos környezetet.

Mit ne tegyünk, ha fejbőr aknéval küzdünk?

 • Ne piszkáljuk: Akárcsak a pattanások, a fejbőrön lévő pattanások piszkálása is csak ront a helyzeten, és valójában még több traumát okoz a bőrnek, további gyulladást és talán még hegesedést is. A lehetségesen kialakuló hegek megakadályozzák a szőrszálak növekedését a heges területeken.
 • Illatosított hajformázó termékek kerülése a hajtövek közelében: Tovább gyulladhat és irritálódhat a fejbőr.
 • Durva fésülés: Ne húzzuk végig többször a kefét a fejbőrünkön, mivel ez karcolhatja és tovább irritálhatja a pattanásokat.
 • A sűrű vagy zsíros hajápoló termékek használatának kerülése: Filmréteget hagynak maguk után. A hajjavító kezeléseket és a mélykondicionáló maszkokat inkább a hajvégekre, mint a tövekre alkalmazzuk, mivel a legtöbb pattanásos vagy erősen korpás ember a fejbőr túlzott zsírosságától szenved.

Kezelés

 • Tisztítás: Használjunk naponta nyugtató, antimikrobiális sampont és összehúzó, antimikrobiális fejbőr tonikot (ezek segítenek felszívni a felesleges olajat). Válasszunk olyan összetevőket tartalmazó termékeket, mint a varázsmogyoró (összehúzó), pirokton-olamin (antibakteriális) és kámfor (nyugtató).
 • Fejbőrmaszk: Hetente kétszer használjunk fejbőrmaszkot, amely szalicilsavat, tejsavat és hialuronsavat tartalmaz. Ezek együttesen hámlasztanak, tisztítanak és nyugtatnak.
 • Orvos felkeresése: Ha a vény nélkül kapható szerek nem használnak, keressünk fel egy szakértőt, mivel vényköteles erősségű kezelésekre lehet szükségünk.

Megelőzés


Próbáljunk ki havonta néhányszor gyógysampont. A szakértők azt javasolják, hogy a zsírosodás és a hámlás megelőzésére használjunk olyan sampont, amely varázsmogyorót vagy szalicilsavat tartalmaz, mint például a Neutrogena T/ Sal Therapeutic Shampoo. Csak arra ügyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a használatát, mert kiszáríthatjuk a fejbőrünket.

Emellett használjunk teafaolajat. A fejbőrre történő közvetle felvitele néhány órával a hajmosás előtt segít a baktériumok eltávolításában, és felgyorsítja a pattanás eltüntetésének folyamatát.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock