Női hajat és fejbőrt nagyítóval vizsgáló női kéz

Korpás vagy száraz fejbőr? Így állapítsd meg

Ha állandóan hópehelyszerű szemcsék hullanak a vállunkra, azt feltételezhetjük, hogy korpásodásról van szó. Nem feltétlenül ez áll azonban a háttérben, a száraz fejbőr szintén ugyanezt okozhatja. Fontos tudni, hogy mi okozza az irritációt, mert a kezelés teljesen eltérő.

Korpásodás

Mindannyian apró bőrsejteket veszítünk a fejbőrünkről, de korpásodás esetén ezek a sejtek felhalmozódnak és összecsomósodnak, és sokkal feltűnőbbek. A korpásodás kínos állapot lehet, valamint kellemetlenül viszkethet, de nagyon gyakori probléma.

A korpásodás a seborrheás dermatitis egy enyhe formája, amely a fejbőr mikrobiomjának egyensúlyhiányából ered. Nem fertőző, és a szemöldököt vagy más arcszőrzetet is érintheti, és viszonylag nehezen kezelhető. Bár bosszantó lehet, nem olyan súlyos állapot azonban, amely orvosi kezelést igényel az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (American Academy of Dermatology) szerint.

Száraz fejbőr

A száraz fejbőr inkább tünet, mint állapot. Olyan, mint amikor lázasak vagyunk, ami sok minden tünete lehet. Ugyanez a helyzet a száraz fejbőrrel is. Rengeteg oka van annak, hogy valakinek miért lehet száraz a fejbőre. Az egyik különbség az, hogy a korpásodás a test belsejéből jön, a száraz fejbőr esetében pedig valami kívülről okozza.

A korpásodás okai

A tudomány oldaláról még nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a korpásodást, de biztosan nem a higiénia hiánya, ahogy korábban gondolták. Egyesek szerint a stressz súlyosbíthatja – a kortizol hormon emelkedése, ami akkor történik, amikor a szervezet stressz alatt van, hozzájárulhat a gyulladáshoz –, melynek szezonális okai is lehetnek.

Mások úgy gondolják, hogy kizárólag genetikai eredetű problémáról. Két dolog van azonban, ami a tudomány szerint a legvalószínűbben összefügg a korpásodással:

  1. Az élesztőgomba egyensúlyhiánya. Mindannyiunk szervezetében van egy Malassezia nevű élesztőgombafajta, mely a szervezetünk normális mikrobiomjának része. Ha ez túlszaporodik, korpásodást vagy szeborrheát okozhat. A PLoS Pathogens című folyóiratban közzétett kutatás szerint a korpásodásban szenvedő embereknél a bőr barrierjének hibája lehet, amelyet a Malassezia súlyosbít.
  2. Túlságosan zsíros fejbőr. A zsíros haj vagy fejbőrt a fokozott faggyútermelés jele. Utóbbi egy olajos anyag, amely segít megakadályozni a bőr kiszáradását a fejbőrön. A legújabb kutatások szerint a faggyú egy bizonyos összetevője, a szkvalén szerepet játszhat a korpásodásban, mivel fokozza a gyulladást.

Egy másik elmélet szerint a korpásodást a baktériumok egyensúlyhiánya okozza. Egy, a Scientific Reports című szaklapban 2016-ban megjelent kínai tanulmány szerint két, a fejbőrön gyakran megtalálható baktérium okozhatja a korpásodást, amikor az egyik típusból túl sok van, a másikból pedig nem elég. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jövőben a korpásodás kezelésének középpontjában e baktériumok egyensúlyának beállítása állhat.

A száraz fejbőr okai

A fejbőr akkor lesz száraz, ha valamilyen okból kifolyólag nehezen termel és tartja meg a nedvességet, vagy nem termel természetes módon elegendő faggyút. Ez finom hámláshoz vezethet. Dr. Mona Gohara, a Yale School of Medicine klinikai bőrgyógyásza azt mondja, mikor egy páciens ezzel a problémával fordul hozzá, először felméri, hogy van-e valamilyen betegség, ami ezt okozza, például pikkelysömör vagy ekcéma.

„Ha nem, akkor megkérdezném őket a bőrápolási rutinjukról, és meggyőződnék arról, hogy a megfelelő típusú tisztítószereket használják-e, hogy megnézzem, a samponjuk nem csupaszítja-e a fejbőrüket. Ahogyan nem használna durva tisztítószert az arcához, úgy nem kellene valami random szulfát alapú sampont használnia, mert az ugyanúgy kiszárítja a fejbőrét. Aztán mélyre ásnék, és megkérdezném, milyen gyakran mossák a hajukat – túl gyakran? Kondicionálják a hajukat? Kimossák-e a termékeket – vagy a probléma a termék felhalmozódása? Mert ha nem valami olyanról van szó, mint a pikkelysömör, ekcéma vagy korpásodás, akkor valószínűleg valami, amit a fejbőrükkel tesznek - vagy nem tesznek -, az okozza a problémát.”

A korpásodás és a száraz fejbőr tünetei

Bár mind a korpásodás, mind a száraz fejbőr hámlást okoz, ezek a hámlások különbözőképpen nézhetnek ki. Korpásodás esetén a pelyhek általában nagyobbak és sárga színűek, míg a száraz fejbőrnél a pelyhek valószínűleg fehérebbek és kisebbek. Mivel utóbbit nem a túlzott olajbőség okozza, a pelyhek nem tapadnak össze.

Néha a korpásodásnál a pelyhek megtapadhatnak a hajon és hasonlókon, és viaszosabbak, ellentétben a hópehelyszerű pelyhekkel, amelyeket a száraz fejbőrnél látunk, magyarázza Gohara.

Kezelésük

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint léteznek speciális, vény nélkül kapható samponok, amelyeket a korpásodás kezelésére terveztek. Ezek különböző összetevőket tartalmaznak, többek között szalicilsavat, cink piritiont, kőszénkátrányt és szelén-szulfidot. És van olyan vény nélkül kapható, korpásodás elleni sampon is, amelyet korpásodás kezelésére használnak, mondja Dr. Gohara. A bőrgyógyászaton keresztül vényköteles opciók is kaphatók.

Egyes források a teafaolaj kipróbálását javasolják, melyről Gohara azt gondolja, bár valóban rendelkezik antibakteriális tulajdonságokkal vannak hatékonyabb összetevők is, mint például a fent említettek.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock