Gua sha-val az arcát masszírozó nő

Így tisztítsd a Gua Sha eszközeidet

Mostanra valószínűleg mindenki tudja, hogy mennyire fontos a sminkkefék tisztítása, de a bőrápoló eszközök tisztasága is ugyanennyire. Ha még nem tettük, de a mi fürdőszobánkban is megtalálható a népszerű Gua Sha, ragadjuk meg, és tisztítsuk át jól!


Hasonlóan a sminkkeféinkhez, a baktériumok felhalmozódhatnak [a gua sha eszközökön], és kiütéseket, valamint fertőzéseket okozhatnak, mondja Dr. Sheila Farhang bőrgyógyász, az Avant Dermatology & Aesthetics alapítója.

Még ha nem is gondoljuk, hogy a gua sha-n bármilyen felhalmozódás van, maga a környezet, amelyben hagyjuk, baktériumok felhalmozódását okozhatja. Mivel a legtöbb ember a gua sha eszközeit a fürdőszobában tartja, a többi bőrápolási eszköz és termék között, könnyen beazonosítható, hogy milyen baktériumok lehetnek jelen. Mivel valószínűleg nem szeretnénk, hogy ez vagy bármilyen más fertőzést okozó szennyeződés az arcunkra kerüljön, az alábbi tippeket érdemes betartani és alaposan megtisztítani a gua sha eszközöket.

1. Gondosan mossuk meg az eszközöket

A gua sha-t a legegyszerűbb módon, kézzel moshatjuk meg, melyet előzőleg beszappanoztunk. Jól habosítsuk fel, és 30 másodpercig vigyük fel a nedves gua sha eszközre. Öblítsük le meleg vízzel, és szárítsuk meg egy puha, lehetőleg mikroszálas kendővel.

Vigyázzunk azonban, mivel a legtöbb csiszolt gua sha kő rendkívül csúszóssá válik, és könnyen eltörhet.

2. Áztassuk vízben

A gua sha eszköz tisztításának legjobb és legbiztonságosabb módja, ha egy tál meleg, szappanos vízben áztatjuk. Ehhez az antibakteriális folyékony kéziszappan használata tökéletes választás lehet hatását vagy kedvenc arctisztítónk, ha aggódunk, hogy nem a bőrünkre való terméket kenünk a gua sha-ra.

3. Használjunk ecsetet 

Míg sok gua sha eszköz ívelt élekkel rendelkezik, néhánynak olyan fogai vannak, mint egy fésűnek. Utóbbit érdekes egy kis kefével, például fogkefével megtisztítani a bordák között, ahol az olaj és a szennyeződések felhalmozódhatnak.

4. Vigyázzunk az anyagára

Az, hogy miből készült a gua sha eszköze, szerepet játszik abban, hogy milyen gyakran kell tisztítani. Minél porózusabb az anyag, annál gyakrabban kell tisztítani. A fémek, például az ezüst és a réz a legkevésbé porózusak, de nem túl gyakran használják őket gua sha eszközökhöz. A jó minőségű kövek, mint például a jáde és a rózsakvarc nem porózusak, ami egy kis hibalehetőséget enged, ha kihagyjuk a mosást.

Amellett, hogy a tisztítás kevésbé megterhelő, ezek a kövek jobban csúsznak, ami azt jelenti, hogy több termék szívódik be a bőrbe, nem pedig az eszközbe, ahogyan azt más porózus anyagok lehetővé teszik. A fából készült gua sha eszközök általában porózusak, és nehezebben tisztíthatók. Ha a gua sha-nk fából készült, minden mosás után olajozzuk be, mint egy jó fa vágódeszkát, mivel a fa végül minden mosás után megreped, ha nem kenjük be.

5. Rendszeres tisztítás

Még ha a gua sha anyaga kevésbé porózus is, érdemes rászokni a rendszeres tisztításra, lehetőleg a minden használat utánira. Minél tovább állnak az eszközön az arcolajok és más termékek, annál nagyobb a lehetőség, hogy ragasztófilm alakuljon ki rajta, amely beszívódhat az eszközbe, és potenciálisan bőrirritációhoz vezethet.

6. Alkohol a maximális higiéniáért

Ha különösen aggódunk amiatt, hogy a gua sha-n aknét okozó baktériumok maradnak meg, törüljük át alkohollal a tisztítás legvégén.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock