Ágyon sorban fekvő, lábukat felemelő nők

Epilálás vs. gyantázás: melyik a jobb?

Beköszöntött a tavasz, hamarosan jön a meleg és így egyre többet mutatunk meg a testünkből is. Előkerülnek a rövidebb szoknyák, kivillannak a lábak, így nem csoda, hogy egyre többen ragadnak meg szőrtelenítő eszközöket. De milyet? A nem kívánatos szőrszálak eltávolításának ma már számos lehetősége van, de sokszor épp emiatt nem tudjuk, mi mellett is tegyük le a voksunkat.A borotválás mellett ma még mindig az epilálás vagy a gyantázás a legtöbbek által választott szőrtelenítési mód. De miben különböznek, és mik az epilálás és a gyantázás előnyei és hátrányai? Ezt mutatjuk meg cikkünkben.

Az epilálás előnyei és hátrányai

Az epilálás során egy kézi elektronikus készülék tulajdonképpen megragadja a szőrt a gyökerénél, és kitépi azt, miközben elektromos áramot küld, amely a szőrszálakat elkapja. Egyik előnye, hogy az eredmény viszonylag tartós, általában négy-hat hétig is kitart egyeseknél.

Másik előnye, hogy rövidebb szőrszálakat is megragadhat, mint a gyanta, ezért az epilálással nem kell hagyni, hogy a kezelések között teljesen kinőjön a szőrzet. Ráadásul az epilálással nagyobb területeket, például a karokat és a lábakat is meg lehet szőrteleníteni.

Hátrányai közé tartozik, hogy nem a legkellemesebb élmény. Bár a gyantázás hasonló hatékonysági szintet kínál, de legalább sok szőrszálat húz ki egyszerre, nem pedig az epiláló készülék által kínált folyamatos, folyamatos tépkedést érezzük. Emellett az epilálás bőrpírhoz és irritációhoz vezethet, valamint becsípődött szőrszálak keletkezhetnek, ha az epilátort nem megfelelően használják.

A gyantázás előnyei és hátrányai

A gyantázás olyan szőrtelenítési technika, amely viasz és szövet vagy papírcsíkok segítségével a szőrzetet a gyökerénél távolítja el. Létezik a lágy viasz, amelyhez egy csík szükséges a szőrszálak kihúzásához, vagy a kemény viasz, amikor a viasz megkeményedik a bőrön, majd eltávolítják, kihúzva a szőrszálakat.

A gyantázás egyik előnye, hogy szinte bármilyen testrészen lehet alkalmazni és az eredmény sokkal tovább tart, mint a borotválkozás. A gyantázás a gyökerénél húzza ki a szőrt, így a szőrtelenítés ezen formájának eredménye akár hat hétig is eltartha. További előnye, hogy a gyantázás egyfajta hámlasztásként működik, és csökkentheti a benőtt szőrszálak kialakulásának valószínűségét. Amikor a viasz lehúzódik a bőrről, magával viszi az elhalt felszíni sejteket.

Hátránya lehet, hogy az epiláláshoz hasonlóan a gyantázás is fájdalmas lehet, és bőrpírhoz, irritációhoz és kellemetlen érzéshez vezethet. Egyéb hátrányai közé tartozik, hogy nem a legkönnyebb a használata, sokak számára nehézséget okoz az otthoni gyantázás

Íme, néhány módja annak, hogy a gyantázás rosszul sülhet el:

  • A viasz megégetheti a bőrt, ha túl forró
  • A gyantázás fájdalmasabb és kevésbé hatékony lehet, ha a szőr túl hosszú
  • Ha a viasz szennyezett, fertőzést okozhat.
De ez nem jelenti azt, hogy a gyantázást el kell kerülni. Ha helyesen és biztonságosan végezzük, a gyantázás az egyik leghatékonyabb és legtartósabb szőrtelenítési forma a lézeres kezelés mellett.

Epilálás vs. gyantázás

Epilálás:

  • Költségek: Meg kell vásárolnunk egy epiláló készüléket. Ezek ára általában 9 és 50 ezer forint között mozog.
  • Gyakoriság: Az epilálást körülbelül három-hathetente kell megismételni, bár a pontos mennyiség attól függ, hogy milyen gyorsan nő a szőrzet.
  • Utókezelés: Általában nincs szükség utókezelésre az epilálás után, de a hidratálás utána jó módszer lehet a bőrirritáció csökkentésére vagy elkerülésére.
Gyantázás:
  • Költségek: A gyantázás költsége néhány tényezőtől függ, például a gyantázandó terület nagyságától, a lakóhelytől és attól, hogy otthon gyantázunk vagy kozmetikus végzi. Általában azonban egy kisebb terület esetén 3-4 ezer forintra, egy nagyobb terület esetén pedig 5-6 ezer forintra számíthatunk.
  • Gyakoriság: Valószínűleg három- és hathetente kell gyantázni, attól függően, hogy milyen gyorsan nő a szőrzet.
  • Utókezelés: A gyantázás után a bőr nagyon érzékeny és érzékeny lehet. Az azulén használata nagyon megnyugtató lehet, a legnagyobb előnyök elérése érdekében alkalmazzuk ezt az olajat közvetlenül a gyantázás után.

Annak eldöntése, hogy a gyantázás vagy az epilálás a megfelelő számunkra, számos tényezőtől függ, beleértve a költségvetésünket, az életmódunkat, a fájdalomtűrő képességünket és azt a testrészt, ahol a szőrszálakat el szeretnénk távolítani. Mindkét szőrtelenítési technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egyesek például a gyantázást részesítik előnyben, mert az gyors, de a rendszeres gyantázás költségei megnövekednek, ha kozmetikus végzi.

Eközben az epilátoros eszközök rendszeres fizetések helyett egyszeri előzetes befektetést igényelnek, és magunk is elvégezhetjük, de kényelmetlen lehet. Ez a kényelmetlenség hosszabb időt is igénybe vehet a kezelés befejezéséhez. Az epilálás másik előnye, hogy a szőr visszanövése lassabb, mint más szőrtelenítési módszereké.

Az epilálás és a gyantázás egyaránt kellemetlen vagy irritált bőrt hagyhat maga után. Ha az embereknek nagyon érzékeny a bőrük, és sok helyi krémre allergiásak, a gyantázás allergiás vagy irritáló kontaktreakciókat okozhat, míg az epilálás mechanikusabb, és kevésbé valószínű, hogy ugyanilyen kiütést vagy reakciót okoz. De utóbbi is okozhat benőtt szőrszálakat, ha helytelenül használják.

Végül a gyógyszeres kezelésünk is befolyásolhatja itt a választásodat. "óHa a páciensek bizonyos antibiotikumokat szednek, amelyek fokozzák a fényérzékenységet, érdemes a gyantázás helyett az epilálást választani, mivel a gyantázás túl sok irritációt vagy akár bőrkárosodást is okozhat, ha bizonyos gyógyszereket szednek.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock