egy szőke nő rágja a körmét

Gyenge a körmöd? Erre a pár dologra figyelj oda

A törékeny körmök sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Hogy segítsünk orvosolni a bajt, megkérdeztünk pár szakértő manikűröst, hogy valójában mi is okozza a gyenge körmöket, és hogyan erősíthetjük meg őket.


Miért válnak a körmök gyengévé és törékennyé?

Lehet, hogy te is tapasztaltad már, hogy amikor eltávolítod a félig tartós lakkot, például a zselét, a körmeid hajlamosak nagyon könnyen meghajlani. Talán azt is felfedezted, hogy van egy kis B12-vitamin-hiányod.

Holisztikusan kell felmérni, hogy mi a helyzet. A haj és a köröm fő alkotóelemének számító keratin hiánya lehetséges bűnös. A vashiány is okozhat törékenységet, mivel a vérszegénység lassítja a növekedést és gyengíti őket

− mondták a Vogue-nak a The Secret Lab körömszakértői.

A rendszeres manikűrözés elektromos eszközökkel, de megfelelő előkészítés nélkül szintén okozhat problémát, ahogyan bizonyos szappanok és tisztítószerek, a sok idő légkondicionált vagy fűtött helyiségekben való eltöltése, és − természetesen − a körömrágás is.

​Hogyan befolyásolja az étrend a körmök egészségét?

r\u00e9pa, narancs, paprika, citrom

Fotó: Unsplash

Az étrended a jóléted szinte minden aspektusára hatással van, így a körmeid egészségére is. A keratin termelésének elősegítése érdekében a szakértők béta-karotinban gazdag élelmiszerek, például sárgarépa, eper, paradicsom, sütőtök és paprika fogyasztását ajánlja.

A tojás is jó ötlet, mivel biotint tartalmaz, ami elengedhetetlen a sejtnövekedéshez és a keratintermeléshez. Győződj meg róla, hogy elegendő C-vitamint is beviszel, amelyre a szervezetnek szüksége van a kollagén előállításához, amely a gyenge körmök kialakulásának megakadályozásáért felelős.

​Mi a legjobb módja a gyenge és törékeny körmök megerősítésének?

Tartsd a körmöket tisztán, rövidre vágottan és természetesen. Ha félig tartós lakkozáshoz vagy akrilhoz szoktál, most itt az ideje, hogy szünetet tarts, és helyette rendszeresen használj körömágybőr olajat és kézkrémet. Érdemes megfontolni egy helyreállító manikűrt is, tápláló ginzenggel és tengeri moszattal.


Forrás: Vogue

Nyitókép: Shutterstock