Csodálkozó kisfiú, könyvvel a kezében, fekete háttér előtt

4 módszer, amivel a szülők növelhetik a gyerekek IQ-ját

A megfelelő módszerekkel növelhető a gyermekek IQ-ja.


A pszichológiai kutatások szerint a szülők növelhetik gyermekeik IQ-ját, amennyiben kipróbált és bevált módszereket alkalmaznak.

Dr. John Protzko és munkatársai szinte minden létező beavatkozást megvizsgálva megállapították, hogy mindössze négy módszernek van reális esélye arra, hogy működjön:

  • az omega-3 zsírsavak pótlása
  • interaktív olvasás a gyerekeknek
  • a gyermekek korai oktatási beavatkozásokba való bevonása (ezek az oktatási rendszer által tanított készségek elsajátításához szükséges támogatást biztosítják, és olyan funkcionális készségekkel, akadémiai, kognitív, viselkedési és szociális készségekkel kell foglalkozniuk, amelyek közvetlenül befolyásolják a gyermek oktatáshoz való hozzáférési képességét)
  • a gyermekek minőségi óvodába küldése

Az eredmények több más tanulmány eredményeit összegyűjtő metaanalízisből származnak, mely során a kutatók létrehozták az „intelligencia növelésének adatbázisát”.

„Az adatbázis létrehozásával az volt a célunk, hogy megtudjuk, mi működik és mi nem az emberek intelligenciájának növelésében. Az eredmények túl sokáig nem voltak összekapcsolva és szétszórva hevertek a legkülönfélébb folyóiratokban. A széleskörű konszenzus arról, hogy mi működik, mindössze két-három nagyon nagy horderejű tanulmányon alapszik”

– mondta el Dr. John Protzko, a tanulmány első szerzője.

A hosszú szénláncú többszörösen telítetlen zsírsavakkal való kiegészítés, mint például az omega-3-ban gazdag élelmiszerekben, átlagosan 3,5 pontos IQ-növekedést eredményezett. Az óvodákat 7 IQ-pontos növekedéssel hozták összefüggésbe.

Az IQ-növekedés származhatott abból, hogy kognitívan stimuláló környezetet biztosítanak a gyermek számára, ezenkívül a nyelvvel való extra találkozás is okozhatta a növekedést. Az, hogy a szülőket megtanították interaktívan olvasni a gyermekeikkel, 6 pontos IQ-növekedéssel járt együtt, ez valószínűleg a nyelvi fejlődés fellendítéséből ered.

„Jelenlegi eredményeink megerősítik azokat a korábbi következtetéseket, amelyek szerint az összetett környezet építi az intelligenciát, de kétségbe vonnak másokat, köztük azt a bizonyítékot, hogy a korábbi beavatkozások mindig a leghatékonyabbak. Összességében az esszenciális zsírsavak és az intelligencia közötti kapcsolat azonosítása izgalmas új kérdéseket vet fel a jövőbeli kutatások számára, és várakozással tekintünk az eredmény feltárása elé”

– fogalmazott Protzko.

Nyitókép: Unsplash