szülő felemeli gyermekét az égbe

Csak a minőségi idő számít a gyerekünkkel való kapcsolatunkban?

Biztos mindannyiunk hallotta már, hogy a gyerekek nevelésében vagy egy párkapcsolatban fontos a minőségi idő. Ezzel néhány elismert kutatás egyet is ért, cikkünkben azonban megcáfoljuk ezt a tézist.


Gyakran elhangzó kérdés a tapasztalt szülők felé, hogyan tudják összeegyeztetni sűrű időbeosztásukban a munkájukat azzal, hogy eleget foglalkozzanak a gyerekeikkel.

Sokan a minőségi időtöltés fontosságára helyezik a hangsúlyt, az idő mennyiségét pedig kevésbé tartják fontosnak. Korábbi kutatások szerint a gyermekeknek, koruktól függetlenül az számít, hogy amikor vele van ténylegesen a szülő, abban az időintervallumban mekkora figyelemmel teszi ezt.

Érvek a mennyiség mellett

Annak fontossága vitathatatlan, hogy az együtt töltött idő alatt mindenki számára pihentető vagy épp szórakoztató tevékenységgel foglaljuk le magunkat, azonban kifejezetten fontos ezeknek az óráknak a száma is.

Hiszen egy emberi viszonyt akkor lehet elmélyíteni, ha valóban sok időt foglalkoznak egymással a felek.

Ez is érdekelhet: Ez az 5 szeretetnyelv – így jöhetsz rá, melyik a tiéd

sz\u00fcl\u0151k fogj\u00e1k kisl\u00e1nyuk kez\u00e9t

Fotó: Shutterstock

Ha pedig őszinték akarunk lenni magunkhoz, leginkább azokkal az emberekkel töltjük a szabadidőnk nagy részét, akik a legfontosabbak számunkra.

Így, ha sok időt vagyunk együtt a számunkra fontos emberekkel, az időnk kihasználtsága saját magunkra és hétköznapjainkra is pozitív hatással lesz.

Ahogyan mindannyiunk sok időt szeretne tölteni szeretteivel, úgy ők is ugyanígy igénylik a velünk való időt. Egyetlen szülő-gyerek viszonyban sem helyettesítheti senki se az egyik, se a másik felet!

Az említett tanulmányok eredménye azt mutatta, hogy a mennyiség valóban pozitívan befolyásolja a gyermekek nevelését.

Ez különösen igaz volt a serdülőknél: minél több időt tölt egy tinédzser az anyjával, annál kevesebb a kirívóan rossz viselkedés, bűnelkövetés esélye is, állapította meg a tanulmány.

(yourtango)

Nyitókép: Shutterstock