két barátnő megöleli egymást az asztalnál ülve egy kávézóban

Ez az 5 szeretetnyelv – így jöhetsz rá, melyik a tiéd

A szeretetnyelvek villámsebességgel hódították meg a világot, mikor Dr. Gary Chapman az 1992-ben megjelent bestseller könyvében, Az 5 szeretetnyelvben először bemutatta ezt a kifejezést. De melyek pontosan ezek és vajon melyik vonatkozik rád?


Lássuk tehát az 5 szeretetnyelvet és azt, hogyan tudod megállapítani, melyik a tiéd!

Ez is érdekelhet: 6 egyszerű trükk, amivel energetizálhatod magad a téli hónapokban

1. Elismerő szavak

Ez a szeretetnyelv magában foglalja a partnered szavakkal történő megerősítését. A szakértő szerint a szóbeli bókok, az elismerő, kedves és bátorító szavak mind ebbe a kategóriába tartoznak, és arra szolgálnak, hogy az ember úgy érezze, szeretik és értékelik.

Ha érezted már úgy, hogy a partnered teljesen természetesnek veszi a létezésedet mellette, akkor valószínűleg az elismerő szavak lesz a te szeretetnyelved és szükséged van több bókra.

2. Minőségi idő

A minőségi idő nem azt jelenti, hogy pörgeted a TikTokot, miközben a párod szintén valamit a telefonján néz, vagy olvas. A minőségi idő arról szól, hogy a partnerednek osztatlan figyelmet szentelsz. Ez azt jelenti, hogy együtt töltitek az időt és értelmes beszélgetéseket folytattok olyan tevékenységekkel, amiket élveztek mindketten.

Vannak, akiknek nagyobb szükségük van a minőségi időre, mint másoknak, de ha ez a partnered elsődleges szeretetnyelve, akkor törekedj arra, hogy ha tudod, legalább naponta egyszer tegyétek félre a telefont, kapcsoljátok ki a tévét, és kapcsolódjatok egymásra igazán.

3. Ajándékozás

Ha a párod kényelmetlenül érzi magát, ha ajándékot kap és nehezen mutatja ki az örömét, akkor az ő szeretetnyelve biztosan nem az ajándékozás. Viszont, ha azonnal mosolyra görbül a szája a figyelmes és váratlan gesztustól, akkor biztos, hogy a szeretetnyelve között szerepel az ajándékozás is.

4. Szívességek

Ez a szeretetnyelv arról szól, hogy valakinek könnyítünk a terhén. A szakértő szerint a szívességek közé tartozik, hogy olyan dolgokat teszel a partneredért, amelyekről tudod, hogy értékelné. Ez lehet egy olyan egyszerű cselekedet is, mint a reggeli elkészítése vagy bizonyos házimunkák elvégzése.

5. Testi érintés

Ennél a szeretetnyelvnél van a legkevesebb szükség magyarázatra, hiszen teljesen egyértelmű. A testi kontakt használatáról szól, mely magába foglalja a kézfogást, az ölelést, csókot és a testi érintések egyéb formáit is, Azok az emberek, akik értékelik az érintést, szeretve érzik magukat, amikor szeretetteljes és megnyugtató testi kontaktust osztanak meg partnerükkel.

Hogyan találd meg a saját szeretetnyelved?

A szeretetnyelvek megismerésének és használatának jelentős előnyei vannak a párkapcsolatban, beleértve a jobb kommunikációt, a mélyebb érzelmi kötődést, a félreértések csökkenését és a kapcsolat elégedettségének növekedését. Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy bár mindenkinek van egy elsődleges szeretetnyelve, de más szeretetnyelveket is különböző mértékben értékelhet és hordozhat.

A saját szeretetnyelved azonosítása valószínűleg eléggé magától értetődő, de máséra rájönni nem mindig olyan egyszerű. A szakértő azt javasolja, hogy ezt a célt átgondolt megfigyeléssel és nyílt kommunikációval érjük el.


Nyitókép: Shutterstock

(PureWow)