Egy stresszes férfi a fejét fogja egy sötét háttér előtt

7 személyiségjegy ami igaz lehet rád, ha gyerekkori traumán estél át

Családon belüli problémák esetén a gyerekek nem tudják megfelelő módon feldolgozni a traumákat. Éppen ezért az esetek nagy részében olyan személyiségjegyeket vesznek fel, amikkel megvédhetik magukat a hasonló helyzetektől. Alábbi cikkünkbe hét ilyet írtunk össze, amik akár rád is igazak lehetnek.


1. Étkezési zavarok

Azok az emberek, akiknek valamilyen étkezési zavaruk van, általában erős gyermekkori traumákról számolnak be. Ezt az összefüggést már számos korábbi tanulmány során bebizonyították. Akik például gyakran túleszik magukat, falási kényszerük van, vagy gyakran mennek az éjszaka közepén is enni, ők eredetileg az elhanyagoltság érzését akarták elfelejteni. A szokásuk végül megmaradt, mint traumakezelési módszer.

2. Perfekcionizmus

Akik elhanyagoló vagy bántalmazó környezetben nőttek fel, azok gyakran az eredményeikkel akarnak kitűnni. Úgy érzik nem történhet semmi rossz, amennyiben mindent jól csinálnak. Éppen ezért mindenben tökéletesnek kell lenniük, rendet kell tartaniuk és nem hibázhatnak mások előtt. Tartanak a gyengeségeik megmutatásától, mert szerintük akkor elhagyják vagy bántják őket.

3. Érzelmek nehéz kifejezése

Fiatalkori traumákat átélők sokszor nehezen fejezik ki az érzéseiket. Lehet, hogy nem hallgatták meg őket vagy gyakran rájuk szóltak, ha panaszkodtak. Emiatt rászoktak arra, hogy inkább elnyomják a negatív érzéseiket. Ez a párkapcsolatokra és a baráti kötelékekre is rányomhatja a bélyegét.

4. Emberi kapcsolatok kerülése

Egy l\u00e1ny nem besz\u00e9lget a t\u00e1rsas\u00e1ga tagjaival

Fotó: Shutterstock

Az előző ponthoz kapcsolódóan sokan inkább előre elkerülik az emberi interakciókat, mert félnek az elhagyás és a megbántás gondolatától. Könnyebb nem megismerni valakit, minthogy a jövőben fájdalmat okozzon. Legalábbis így érzik, tehát inkább magukban maradnak.

5. Merev vagy laza határok

Akik túl szigorú bánásmódban részesültek gyermekként, azok felnőttkorukban sokkal lazább határokat állítanak fel. Ugyanez igaz fordítva is, hiszen az elhanyagolt fiatalok idősebb korukban szigorúbban meghatározzák a saját határaikat. Mindkét módszer célja, hogy kezelje a szülők nevelési módszere miatt szerzett traumákat.

6. Másoknak segítés

Gyakran előfordul, hogy a lelki sebeket hordozó személyek mások életének „megjavítását” tűzik ki célul. A barátok kezelése közben nem kell foglalkozniuk a saját gondjaikkal, így fontosnak és sokkal nyugodtabbnak érezhetik magukat.

7. Kapcsolatteremtés képességének hiánya

Nagyon sokan problémákba ütköznek a társas kapcsolatok kiépítésénél. Ennek több oka is lehet, melyek közül az egyik a fiatal években tapasztalt negatív élethelyzet. Próbálnak jól kijönni más emberekkel, de nehezebben találják a megfelelő kommunikációs módokat.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today