Nő és kisfiú egymással szemben ülnek

Így hatnak gyermekkori traumáink felnőtt életünkre

Az, hogy mivel magyarázzuk sikereinket és kudarcainkat, óriási hatással van arra, hogyan kezeljük a stresszt. Ezek a magyarázatok segíthetnek rávilágítani, hogy mennyire kontrolláljuk környezetünket, magunkat és mentális egészségünket. Ez a belső rendszer azonban tragikusan megsérülhet, ha gyermekkorunkban traumák érnek minket.


A legújabb kutatások szerint a megfelelő odafigyeléssel, szeretettel és törődéssel nevelt gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki az úgynevezett belső kontroll helye.

A „kontroll helye” kifejezést Julian B. Rotter amerikai pszichológus alkotta meg 1954-ben, és azóta az önbecsülés kutatásának fókuszpontjává vált.

A belső kontrollal rendelkezők úgy gondolják, hogy az elért eredményt a képességeik befolyásolják, kemény munkájukért pedig kiérdemelt a jutalom.

A bántalmazott vagy bántalmazó környezetben nevelkedett gyermekek azonban úgy nőnek fel, hogy külső kontrollt alakítanak ki és ezt a tehetetlenség, kilátástalanság, depresszió, fokozott stressz, szorongás vagy túlterheltség érzésével társítják.

Mi történhet egy traumatikus környezetben felnövő gyermek életében?

Gyermekként rendkívül függünk a környezetünktől. Anyukáinktól és apukáinktól függünk, akiknek a biztonságot kell adniuk számunkra. Az alapvető biztonságunkhoz megfelelő, tiszta környezetre, egészséges ételre és fizikai törődésre van szükségünk.

Ahogyan felnövünk, ezekre az egyedi, gyermekkori tapasztalatokra alapozva alakítjuk ki nézőpontunkat a környezetünkről és így alakul ki az is, hogy belső, vagy külső kontrollal éljük a felnőtt életünket. Ha ezek a szükségletek teljesülnek gyermekkorban, akkor belső kontroll alakul ki és a mentális egészségünk pozitív irányba haladhat.

Gyermekkori trauma és bántalmazás esetén környezetünk kaotikusnak tűnhet, aminek megváltoztatására rendkívül korlátozottak a lehetőségeink. Az ezzel járó tehetetlenség érzése pedig felnőttkorunkig elkísér, amikor még ha kezelhető szituációba kerülünk, akkor is szorongást és stresszt vált ki.

A stressz azonban nehéz függetlenül attól, hogy belső vagy külső kontrollú vagy. Ha azonban úgy tűnik, hogy stresszhelyzetben mindig elveszíted az irányítást és sűrűn szorongsz, mert úgy érzed nincs kontrollod, akkor érdemes elgondolkozni rajta, hogyan és milyen segítséggel idézhető elő a változás.