
Matcha latte, gyógygomba - tényleg jó kávé alternatívák?
A Matcha lattétól a nyers kakaón át az adaptogén gombákig, számos egészségesebb kávéalternatívával nyithatjuk a napot. De vajon tényleg ennyire káros lenne a kávé, és a fenti alternatívák valóban jobbak?
Míg a kávéval kapcsolatos korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy fogyasztása olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, az újabb kutatások mást mondanak.
Frank Hu, a bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének vezetője korábban elmondta, hogy az általános bizonyítékok elég meggyőzőek voltak azzal kapcsolatban, hogy a kávé inkább egészséges, mint káros a szervezetre. A legtöbb ember számára a mérsékelt kávéfogyasztás beilleszthető az egészséges étrendbe".
Hu elmondása szerint a napi 2-5 csésze kávé fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a máj- és méhnyálkahártya rák, a Parkinson-kór és a depresszió alacsonyabb kockázatával. Hozzáteszi, hogy a kávéval kapcsolatos korai tanulmányok résztvevői dohányoztak is, ezzel magyarázhatók azok az egészségügyi problémák, amelyekkel a kávét eredetileg összefüggésbe hozták.
Mark Robinson amerikai dietetikust is hasonló véleményen van, szerinte a kávé kifejezetten pozitív hatású az egészségre, mivel a kávébabból származó koffein természetes forrása természetesen, és mértékkel fogyasztva valóban vannak tudományosan kutatott egészségügyi ösztönzői, például javítja a tartós éberséget igénylő feladatok elvégzésének képességét, ami által a fokozott éberség előnyös.
Egy független testület által elvégzett, a tudományos szakirodalom átfogó felülvizsgálatát követően arra jutott, hogy a koffein 100 mg-os vagy nagyobb dózisban alkalmazható a kognitív teljesítmény fenntartására. Emellett, az a nap folyamán fogyasztva megakadályozza az éberség és a kognitív kapacitás csökkenését, ami előnyös lehet a különböző típusú agyi és fizikai teljesítmény szempontjából.
„100 mg koffeint tartalmazó kávé fogyasztása a kognitív teljesítményt vizsgáló teszt előtt valóban javítja a reakcióidőt a közelmúltban rossz alvásminőséggel rendelkező embereknél, és a megfelelő alvással rendelkezőknél is. Az edzés vagy testmozgás előtti koffein szintén csökkentheti az edzés során érzékelt fájdalomérzetet, sőt, segíthet a tejsav pufferelésében és a fáradtság csökkentésében.”
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kávé mindenkinek jót tesz. Van, akinek alacsonyabb a koffeintoleranciája, és a reggeli csészével idegességet, szorongást és stresszt tapasztalnak. Mások egyszerűen nem élvezik az ízét. Emiatt a kávé alternatívái ugyanazt a megnyugtató érzést nyújthatják stressz nélkül.
Kávé vs. matcha
Fotó: Unsplash
A Japánból származó, az egyik legnépszerűbb kávéalternatívának számító matcha egyfajta porított zöld tea, amelyet forró és hideg tejeskávékba, turmixokba, de akár desszertekbe is keverhetünk.
A matcha egészségügyi előnyei a zöld teáéhoz hasonlók. Ezek közé tartoznak a Journal of Ethnopharmacology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok.
A matcha jelentős koffeintartalommal rendelkezik grammonként, bár egy tipikus italban nem sok grammot használnak fel, így az energia felhajtóereje alacsonyabb.
Gyógygomba kávé vs. hagyományos kávé
Fotó: Shutterstock
A gombából készült italok, mint az adaptogének, a Chaga, a süngomba és a Reishi gomba porított keverékeit a kávé egészségesebb alternatívájaként hirdetik. Bár a kínai gyógyászatban évszázadok óta használják a gyógygombákat, a klinikai vizsgálatokból még nem származik elég bizonyíték a hatásukat illetően.
Köztudott, hogy az adaptogének, vagyis a gyógygombákból kivont vegyületek segíthetnek a stressz kezelésében, valamint jelentős bizonyítékok utalnak arra is, hogy egyes gombák javíthatják az immunitást és segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.
Nyers kakaó vs. kávé
A nyers kakaó lényegében a csokoládé a legtisztább formája, melynek számos egészségügyi előnye van, ráadásul a kávé jó alternatívája.
A nyers kakaó antioxidánsokkal teli, magnéziumban gazdag, és olyan dolgokban segíthet, mint a koleszterinszint, a vérnyomás és az idegműködés.
Kurkuma latte vs. kávé
A kurkuma latte vagy aranytej az egyik legegészségesebb kávéalternatíva. A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő, melyet gyakran alkalmaznak az ízületi fájdalmakra.
A kurkuma aktív összetevőjét, a kurkumint évszázadok óta használják az ayurvédikus gyógyászatban erős antioxidáns, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A kurkuma latte gyakran egy másik fontos összetevőt, gyömbért is tartalmaz, amely rengeteg emésztést elősegítő előnnyel jár.
Nyitókép: Shutterstock