Matcha teás kávé fa vágódeszkán

Matcha latte, gyógygomba - tényleg jó kávé alternatívák?

Sokunk számára semmi sem helyettesítheti a reggeli csésze kávét, mégis, sok ital azt állítja magáról, hogy pontosan ezt teszi.
A Matcha lattétól a nyers kakaón át az adaptogén gombákig, számos egészségesebb kávéalternatívával nyithatjuk a napot. De vajon tényleg ennyire káros lenne a kávé, és a fenti alternatívák valóban jobbak?

Míg a kávéval kapcsolatos korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy fogyasztása olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, az újabb kutatások mást mondanak.

Frank Hu, a bostoni Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének vezetője korábban elmondta, hogy az általános bizonyítékok elég meggyőzőek voltak azzal kapcsolatban, hogy a kávé inkább egészséges, mint káros a szervezetre. A legtöbb ember számára a mérsékelt kávéfogyasztás beilleszthető az egészséges étrendbe".

Hu elmondása szerint a napi 2-5 csésze kávé fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a máj- és méhnyálkahártya rák, a Parkinson-kór és a depresszió alacsonyabb kockázatával. Hozzáteszi, hogy a kávéval kapcsolatos korai tanulmányok résztvevői dohányoztak is, ezzel magyarázhatók azok az egészségügyi problémák, amelyekkel a kávét eredetileg összefüggésbe hozták.


Mark Robinson
amerikai dietetikust is hasonló véleményen van, szerinte a kávé kifejezetten pozitív hatású az egészségre, mivel a kávébabból származó koffein természetes forrása természetesen, és mértékkel fogyasztva valóban vannak tudományosan kutatott egészségügyi ösztönzői, például javítja a tartós éberséget igénylő feladatok elvégzésének képességét, ami által a fokozott éberség előnyös.

Egy független testület által elvégzett, a tudományos szakirodalom átfogó felülvizsgálatát követően arra jutott, hogy a koffein 100 mg-os vagy nagyobb dózisban alkalmazható a kognitív teljesítmény fenntartására. Emellett, az a nap folyamán fogyasztva megakadályozza az éberség és a kognitív kapacitás csökkenését, ami előnyös lehet a különböző típusú agyi és fizikai teljesítmény szempontjából.

„100 mg koffeint tartalmazó kávé fogyasztása a kognitív teljesítményt vizsgáló teszt előtt valóban javítja a reakcióidőt a közelmúltban rossz alvásminőséggel rendelkező embereknél, és a megfelelő alvással rendelkezőknél is. Az edzés vagy testmozgás előtti koffein szintén csökkentheti az edzés során érzékelt fájdalomérzetet, sőt, segíthet a tejsav pufferelésében és a fáradtság csökkentésében.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kávé mindenkinek jót tesz. Van, akinek alacsonyabb a koffeintoleranciája, és a reggeli csészével idegességet, szorongást és stresszt tapasztalnak. Mások egyszerűen nem élvezik az ízét. Emiatt a kávé alternatívái ugyanazt a megnyugtató érzést nyújthatják stressz nélkül.

Kávé vs. matcha

Matcha k\u00e1v\u00e9

Fotó: Unsplash

A Japánból származó, az egyik legnépszerűbb kávéalternatívának számító matcha egyfajta porított zöld tea, amelyet forró és hideg tejeskávékba, turmixokba, de akár desszertekbe is keverhetünk.

A matcha egészségügyi előnyei a zöld teáéhoz hasonlók. Ezek közé tartoznak a Journal of Ethnopharmacology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok.

A matcha jelentős koffeintartalommal rendelkezik grammonként, bár egy tipikus italban nem sok grammot használnak fel, így az energia felhajtóereje alacsonyabb.

Gyógygomba kávé vs. hagyományos kávé

Gomba k\u00e1v\u00e9 ker\u00e1mia cs\u00e9sz\u00e9ben, mellette gomb\u00e1k \u00e9s k\u00e1v\u00e9szemek

Fotó: Shutterstock

A gombából készült italok, mint az adaptogének, a Chaga, a süngomba és a Reishi gomba porított keverékeit a kávé egészségesebb alternatívájaként hirdetik. Bár a kínai gyógyászatban évszázadok óta használják a gyógygombákat, a klinikai vizsgálatokból még nem származik elég bizonyíték a hatásukat illetően.

Köztudott, hogy az adaptogének, vagyis a gyógygombákból kivont vegyületek segíthetnek a stressz kezelésében, valamint jelentős bizonyítékok utalnak arra is, hogy egyes gombák javíthatják az immunitást és segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében.

Nyers kakaó vs. kávé

A nyers kakaó lényegében a csokoládé a legtisztább formája, melynek számos egészségügyi előnye van, ráadásul a kávé jó alternatívája.

A nyers kakaó antioxidánsokkal teli, magnéziumban gazdag, és olyan dolgokban segíthet, mint a koleszterinszint, a vérnyomás és az idegműködés.

Kurkuma latte vs. kávé

A kurkuma latte vagy aranytej az egyik legegészségesebb kávéalternatíva. A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő, melyet gyakran alkalmaznak az ízületi fájdalmakra.

A kurkuma aktív összetevőjét, a kurkumint évszázadok óta használják az ayurvédikus gyógyászatban erős antioxidáns, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A kurkuma latte gyakran egy másik fontos összetevőt, gyömbért is tartalmaz, amely rengeteg emésztést elősegítő előnnyel jár.