Friss fűszernövények lógnak fehér háttér előtt: Bazsalikom, rozmaring, zsálya, kakukkfű, menta, oregánó, kapor, majoránna, levendula, pitypang.

Egy gyógynövény, ami csökkenti a gyomorpuffadást

A gyógynövény az agyba küldött „fájdalomüzenetek” blokkolásán keresztül fájdalomcsillapító hatással van az emésztőrendszerre.


A borsmenta segít enyhíteni a hasi fájdalmat, a puffadást és a hasmenést, különösen IBS esetén, amint azt a tanulmányok mutatják. Emellett jól ismert hagyományos gyógymód, amelyet számos fizikai rendellenesség kezelésére használnak, többek között csökkentheti a gyulladásos fájdalmat a bélben azáltal, hogy aktivál egy fájdalomellenes csatornát a vastagbélben, derül ki egy nemrég publikált kutatásból.

A borsmenta egy mentol nevű vegyületet tartalmaz, amely hűsítő érzést kelt a szervezet TRPM8 receptorában (tranziens receptor potenciális ioncsatorna melasztatin 8-as altípusa). Utóbbi széles körben összefüggésbe hozható a fájdalomreakciókkal az emberekben.

A hűsítő vegyi anyagok, mint például a mentol, aktiválják a TRPM8-at, ami blokkolja az agyba küldött fájdalomüzeneteket.
Ez az oka annak, hogy a borsmenta, beleértve a borsmentaolajat is, hatékonyan enyhíti a gyomor-bélrendszeri fájdalmat.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a borsmenta a TRPM8 nevű specifikus fájdalomcsillapító csatornán keresztül csökkenti a fájdalomérző rostokat, különösen azokat, amelyeket a mustár és a chili aktivál. Ez potenciálisan az első lépés az irritábilis bél szindróma (IBS) új típusú, általános klinikai kezelésének meghatározásában. Vannak, akiknél a tünetek zsíros és fűszeres ételek, kávé és alkohol fogyasztása után jelentkeznek, de a dolog ennél összetettebb. Úgy tűnik, határozott kapcsolat van az IBS és egy korábbi gasztroenteritisz között, amely az idegi fájdalomrostokat felfokozott állapotban hagyja, megváltoztatva a bélfal mechanizmusait, és folyamatos fájdalmat eredményezve”

– mondta el Dr. Stuart Brierley, a borsmentát és annak a TRPM8-ra gyakorolt hatását vizsgáló tanulmány társszerzője.

Számos tanulmány megerősíti, hogy a borsmenta segít enyhíteni a hasi fájdalmat, a puffadást és a hasmenést, különösen az IBS (irritábilis bél szindrómás) betegeknél.

A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint a borsmentaolaj görcsoldó és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik az IBS-ben szenvedőknél.

A görcsoldó gyógyszereket simaizom lazítóként használják, hogy csökkentsék a görcsök előfordulását és intenzitását a gyomorban, a bélben és a gyomor-bélrendszer egyéb részeiben.

A gyomor-bélrendszeri zavarok puffadást, hasmenést, székrekedést, puffadást, emésztési zavarokat és hasi fájdalmat okozhatnak, ami sok ember életminőségét befolyásolja.

Csak az IBS tünetei az amerikaiak mintegy 15 százalékát, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában pedig körülbelül 20 százalékát érintik.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock