Kezeit hasára tévő nő ül a kanapén, hasfájás

Egy egyszerű tipp a gyomorpuffadás megelőzésére

A bevitt só mennyiség csökkentése enyhíti a gyomorpuffadást, állapította meg egy kutatás.

Emellett az is kiderült, hogy az étrend rosttartalmának csökkentése is küzd a gyomorfelfúvódás ellen, olvasható a PsyBlog cikkében.

A haspuffadás minden harmadik amerikai felnőttet érint az Egyesült Államokban. Emellett az irritábilis bél szindrómában szenvedők több mint 90 százaléka tapasztal gyomor felfúvódást, melyet a bélben felgyülemlő gázok okozzák.

A gáz akkor keletkezik, amikor a bélbaktériumok megpróbálják lebontani a rostokat.

„A puffadás az egyik vezető gyomor-bélrendszeri panasz az Egyesült Államokban, és egyeseknél a magas rosttartalmú étrend súlyosbíthatja ezt; eredményeink azt sugallják, hogy a nátriumbevitel csökkentésével redukálhatják ezt a puffadást anélkül, hogy az egészséges rostokat veszélyeztetnék”

– mondta el Dr. Noel Mueller, a tanulmány első szerzője.

Az eredmények egy 412, magas vérnyomással küzdő személy bevonásával készült kutatásból származnak, amely a gyomorpuffadásról is gyűjtött adatokat.

Ennek eredményeként azt találták, hogy az alacsony rosttartalmú étrend 41%-kal, míg az alacsony nátriumtartalmú étrend 27 százalékkal csökkentette a gyomorpuffadás kockázatát.

Emellett kiderült, hogy a férfiak különösen érzékenyek az élelmi rostok puffadásra gyakorolt hatására.

Hogy a só hogyan okozza a puffadást, még nem tudni, bár a tudósok szerint azért lehet, mert a só vízvisszatartást okoz.

„Azt feltételezzük, hogy a só bevitel a bélmikrobiomot is megváltoztatja azzal, hogy módosítja a baktériumok szulfidtermelését”

– tette hozzá Dr. Mueller.

Nyitókép: Shutterstock