Digitális mérlegen álló női lábak

A gyors fogyás váratlan mellékhatása, amiről nem beszélünk eléget

Bár a csontsűrűségről a mindennapi életben nem sokat beszélünk, az egészség fontos mérőszáma.

A csontsűrűség azt jelenti, hogy mennyi ásványi anyag van jelen a csontjainkban. Ha nagyobb a csontsűrűségünk, az általában azt jelenti, hogy a csontjaink sűrűbbek (és többnyire egészségesebbek), amelyek ellenállóbbak a töréssel vagy töréssel szemben.

Ha vékonyabb a csontsűrűségünk, azt jelenti, hogy nincs ott olyan jó szerkezet, és fokozott törésveszélynek lehetünk kitéve.

A csontsűrűségünk 25 éves korunk körül éri el a csúcspontját, mely értéket remélhetőleg meg tudunk tartani körülbelül 50 éves korunkig. Utána a menopauza, valamint az öregedés részeként elkezdjük elveszíteni azt.

Ez az egyik oka annak, hogy az idősebb emberek esetében az esések gyakran nagy problémát jelentenek, és csípőtörést vagy más csonttörést okoznak. A csontsűrűség vizsgálatot általában 65 éves kortól végzik, bár a menopauza idején lévő nőknek már korábban is ajánlott lehet.

A csontsűrűség vesztés egyik módja a jelentős súlyvesztés. A fogyás károsíthatja a csontsűrűséget, de az extrém fogyás és a gyors diéták a legkárosabbak.

A kutatások szerint a csontsűrűség csökkenése kevésbé gyakori és káros azoknál az embereknél, akik mérsékelt mennyiségű súlyt veszítenek egészséges módon, bár egyes szakértők szerint ez még mindig előfordul. Még ha egészségesebb megközelítést alkalmazunk is, a fogyás egy része még mindig nem zsír, hanem mindig izom és – különösen a menopauzában lévő nők esetében – csont lesz.

A gyors fogyás, a súlyos kalóriaszűkítés vagy más jelentős energiahiány, például a túlzott testmozgás, hogy valaki pótolja, amit megeszik, potenciálisan negatív hatással lesz a csontsűrűségre. Emellett a rendellenes táplálkozásból vagy orvosi beavatkozásból, például gyomor-bypassból eredő extrém fogyás is negatív hatással lehet a csontsűrűségre.

Az ellenállásos edzés és a megfelelő táplálkozás segíthet a csontsűrűség megőrzésében a fogyás mellett. A testmozgás beépítésével a fogyási folyamatba, különösen az ellenállásos edzés a fogyás végén, kevesebb izmot és csontot veszítünk, mintha csak a kalóriabevitelt korlátoznánk vagy csak az étkezés csökkentésével fogynánk.

Természetesen, a táplálkozás szintén segíthet a csontsűrűség megőrzésében, valamint a megfelelő kalcium-, D-vitamin- és fehérjebevitel biztosítása is.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock