Bő nadrágot viselő, azt kifogyó női has és derék

Ezt az egyszerű dolgot kell tennünk a garantált fogyás érdekében

Ha fittek és egészségesek akarunk maradni, ráadásul fogyni is szeretnénk, nincs más választásunk, mint elkezdeni mozogni.

A fizikai fittség csökkentheti az olyan egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák, ráadásul amellett, hogy segít hosszabb és egészségesebb életet élni, a testmozgás a testsúly kezelésében is hasznos lehet, írja a Healthline.

Szerencsére a séta a fizikai aktivitás nagyszerű formája, amely ingyenes, alacsony kockázatú és a legtöbb ember számára elérhető. Sőt, nemcsak jót tesz, de ez az egyik legkönnyebben beilleszthető mozgásforma a mindennapi életünkbe.
Az alábbbi cikkben bemutatjuk, hogyan segíthet a gyakoribb séta a fogyásban és a hasi zsírvesztésben.

1. Kalóriát éget

A testünknek energiára van szüksége (kalória formájában) az összes összetett kémiai reakcióhoz, amelyek lehetővé teszik a mozgást, a légzést, a gondolkodást és a működést. A napi kalóriaszükséglet azonban egyénenként változik, és olyan dolgok befolyásolják, mint az életkor, a magasság, a testsúly, a nem, a gének és az aktivitási szint.

Köztudott, hogy a fogyáshoz több kalóriát kell elégetni, mint amennyit elfogyasztunk. Ráadásul a fizikailag aktívabb emberek több kalóriát égetnek el, mint azok, akik ülőmunkát végeznek. A modern élet- és munkakörnyezet azonban azt jelentheti, hogy a nap nagy részét ülve töltjük, különösen, ha irodai munkát végzünk. Sajnos az ülő életmód nemcsak a súlygyarapodáshoz járulhat hozzá, hanem növelheti az egészségügyi problémák kockázatát is.

Ha megpróbálunk több testmozgást végezni azzal, hogy gyakrabban sétálunk, az segíthet több kalóriát elégetni, és csökkentheti ezeket a kockázatokat. 1,5 km gyaloglás alatt körülbelül 100 kalóriát égetünk el, nemtől és testsúlytól függően.

Egy tanulmány azt mérte, hogy az átlagos fittségi szinttel rendelkező egyének mennyi kalóriát égettek el, miután óránként 5 km-t gyors tempóban sétáltak le vagy 9,6 km/órás tempóban futottak körülbelül 1,5 kilométert. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik élénk tempóban gyalogoltak, átlagosan 90 kalóriát égettek el másfél kilométerenként. Továbbá, bár a futás lényegesen több kalóriát égetett el, átlagosan csak mintegy 23 kalóriával többet égetett el másfél kilométerenként, vagyis mindkét mozgásforma jelentősen hozzájárult az elégetett kalóriák számához.

2. Segít megőrizni a sovány izomzatot

Amikor az emberek csökkentik a kalóriákat és fogynak, a testzsír mellett gyakran némi izmot is veszítenek. Ez kontraproduktív lehet, mivel az izom anyagcsere szempontjából aktívabb, mint a zsír. Ez azt jelenti, hogy a több izom segít több kalóriát elégetni minden nap.

A testmozgás, beleértve a gyaloglást is, segíthet ellensúlyozni ezt a hatást azáltal, hogy a fogyás során megőrzi a sovány izomzatot. A sovány izomzat megőrzése segít csökkenteni az anyagcsereszám csökkenését, ami gyakran előfordul a fogyás során, így az eredményt könnyebb fenntartani. Ráadásul a rendszeres testmozgás csökkentheti az életkorral összefüggő izomvesztést, így a későbbi években is több izomerő és funkció marad meg.

3. Csökkenti a hasi zsírt

Sok zsír elraktározása a deréktájék körül összefüggésbe hozható az olyan betegségek fokozott kockázatával, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség. Valójában a férfiaknál a 102 cm-nél, a nőknél pedig a 35 hüvelyknél 88 cm-nél nagyobb derékkörfogat számít hasi elhízásnak, ami egészségügyi kockázatnak számít.

A hasi zsír csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a rendszeres aerob testmozgás, például a gyaloglás.

Egy tanulmány szerint azok az elhízott nők, akik 12 héten keresztül hetente háromszor 50-70 percet sétáltak, átlagosan csökkentették derékkörfogatukat és testzsírjukat. A közvetlenül a bőr alatt lévő, úgynevezett szubkután zsír és a hasüregben lévő rejtett, zsigeri zsír egyaránt jelentősen csökkent a mozgáscsoportban a kontrollcsoporthoz képest.

Egy másik tanulmány szerint a kalóriaszabályozó diétán lévő emberek, akik 12 héten keresztül heti ötször 1 órát sétáltak, képesek voltak centiket veszíteni a derekukról, valamint több testzsírt veszítettek, mint azok, akik csak a diétát követték.

4. Javítja a hangulatot

A testmozgás köztudottan javítja a hangulatot. Sőt, a fizikai aktivitás bizonyítottan javítja a hangulatot, és csökkenti a stressz, a depresszió és a szorongás érzését.

Ezt úgy éri el, hogy az agyunk érzékenyebbé válik a szerotonin és a noradrenalin hormonokra, melyek enyhítik a depresszió érzését, és serkentik az endorfinok felszabadulását, amelyek boldoggá tesznek. Ez már önmagában is nagyszerű előny, azonban a rendszeres gyaloglás során tapasztalt hangulatjavulás is megkönnyítheti a szokás megtartását. Mi több, egyes tanulmányok szerint, ha élvezzük a fizikai tevékenységet, az növelheti annak valószínűségét, hogy továbbra is folytatni fogjuk.

Az emberek hajlamosak kevesebbet mozogni, ha nem élvezik, ami abból adódhat, hogy a testmozgás túlságosan megterhelő. Ez teszi a gyaloglást kiváló választássá, mivel közepes intenzitású testmozgásról van szó. Ez valószínűleg arra motivál, hogy többet sétáljunk, ahelyett, hogy feladnánk.

5. Segíthet megtartani a súlyunkat

Sokan, akik lefogynak, végül visszahíznak. A rendszeres testmozgás azonban fontos szerepet játszik abban, hogy segítsen megtartani a fogyás eredményét. Az olyan rendszeres testmozgás, mint a gyaloglás, nemcsak a napi energiaégetésünk növelésében segít, hanem abban is, hogy több sovány izomzatot építsünk, így több kalóriát égetünk el, még pihenés közben is.

Ráadásul a rendszeres, mérsékelt intenzitású testmozgásban való részvétel, mint például a séta, javíthatja a hangulatot, így nagyobb valószínűséggel maradunk hosszú távon is aktívak.

Egy áttekintés becslése szerint a stabil testsúly megtartásához legalább heti 150 percet kellene sétálni. Ha azonban sokat fogytunk, akkor lehet, hogy heti 200 percnél többet kell mozognunk ahhoz, hogy megakadályozzuk a visszahízást. Sőt, a tanulmányok azt találták, hogy azok az emberek, akik a legtöbbet mozognak, általában a legsikeresebbek a fogyásuk megtartásában; míg azok, akik a legkevesebbet mozognak, nagyobb valószínűséggel veszik vissza a súlyukat.

Nyitókép: Shutterstock / Sisacorn