egy nő nyújtózkodik kültéren

4 dolog, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül, ha fittségre törekszel

Ismert, hogy a fitneszcéljainkat leginkább befolyásoló tényezők a testmozgás és az étkezés. A munka, a családi kötelezettségek és egyéb napi teendők között gyakran nincs elég időnk a helyes táplálkozásra és a mozgásra. Azonban van egy pár másik tényező is, amit jó, ha szem előtt tartunk.


A sikeres eredményekhez – legyen az a vágyott testsúly, az izmosodás vagy az erőnlétünk fejlesztése − meg kell értenünk minden olyan akadályt, amely az utunkba állhat. A hibák elkerülése és a megoldási lehetőségek kidolgozása csak segíthet a felkészülésben. Íme, néhány fontos pont, melyekre ugyanúgy érdemes figyelnünk.

​1. Alvás

Az alvás létfontosságú, amikor az egészségesebb szokások kialakításának módjait fontolgatjuk. Hatással van a teljesítményedre és a regenerálódásra. Rossz alvással problémák lesznek a koordinációddal, a reakcióidőddel és a hatékony edzésre való képességeddel.

Ha nem adsz a testednek elég pihenést ahhoz, hogy teljesen helyreállítsa magát, fáradtnak fogod érezni magad. Ez az egyik fő oka annak, hogy az emberek nem sportolnak − kimerültek. A fáradtan végzett edzés ráadásul növeli a sérülés kockázatát.

A legtöbb felnőttnek az ajánlott hét-nyolc óra alvásra van szüksége éjszakánként. Gondold át a napirended, hogy kényelmesen be tudd iktatni a testmozgást anélkül, hogy az alvást fel kellene áldoznod.

​2. Hormonok

k\u00e9t n\u0151 egym\u00e1sra nevet \u00e9s pacsizik egy edz\u0151teremben edz\u00e9s k\u00f6zben

Fotó: Unsplash

A testmozgás és a hormonok összefüggnek egymással. Az ösztrogén például támogatja a csontok egészségét és a kollagéntermelést. Hozzájárul a sovány tömeghez is. A túl sok ösztrogén azonban csökkentheti a fittségi képességeket és növelheti a sérülés kockázatát. A tesztoszteron férfiaknak hozzájárul az izomnövekedéshez, nőknél pedig támogatja a kogníciót, a csontsűrűséget, az izomtónust és a vörösvértestek termelődését.

A rendszeres, bármilyen méretű súlyok emelése, még a könnyű súlyoké is, segít javítani a tesztoszterontermelést. A szerotonin és a dopamin, két fontos neurotranszmitter segít abban, hogy jól érezzük magunkat edzés után. Az ösztrogén lehet a kapcsolat az edzés, a szerotonin és a dopamin között, szabályozza az agyban lévő neurotranszmittereket.

​3. Stressz-szint

A testmozgás népszerű és hatékony módja a stressz kezelésének vagy csökkentésének. A Harvard Medical School közzétett egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a testmozgás hogyan ösztönzi az endorfintermelést. Az endorfinok hangulatjavítóként és fájdalomcsillapítóként működnek, segítenek abban, hogy csökkentsük a stressz-szintet.

Sajnos néha olyan sok stressz van az életünkben, hogy úgy érezzük, kifulladtunk. A magas stressz-szint csökkent akaratot és korlátozott képességet eredményezhet a fizikai tevékenységek végzésére. Fontos, hogy rendszeresen hagyd pihenni a tested és az elméd!

​4. Alkohol

Az alkoholfogyasztás befolyásolhatja az adenozin-trifoszfát termelését, amely energiát biztosít az izmok számára. Ha a legjobb teljesítményt szeretnéd nyújtani egy versenyen vagy egy mérkőzésen, ne igyál alkoholt az azt megelőző 48 órában.

Az alkohol nyugtató hatású, amely csökkenti a szervezet azon képességét, hogy a táplálékot energiává alakítsa. Emellett csökkenti a szénhidrátokat és csökkenti a vércukorszintet. Ha 24 órával az edzés vagy verseny előtt alkoholt iszol, a pia növeli a tejsavat a szervezetedben, ezért több izomgörcsöt tapasztalhatsz, ami negatívan befolyásolja sportolói képességeidet.

Forrás: The Manual

Nyitókép: Unsplash