Fiatal nő edzés közben

Azért, mert nincs izomlázad, még lehet, hogy jól edzettél

Sokan gondolják azt, hogy az edzés után fájdalmat kell éreznünk ahhoz, hogy tudjuk, eleget edzettünk. Számos oka lehet annak, hogy az izmok miért fájnak sportolás után, de a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül kell fájdalmat éreznünk az edzés utáni órákban vagy napokban ahhoz, hogy tudjuk, jól edzettünk.

A késleltetett izomfájdalom (DOMS) a tudományos kifejezés arra a fájdalmas és érzékeny érzésre, amelyet az izmaink az edzés után éreznek. Ez általában különösen megerőltető edzés után jelentkezik, vagy ha olyan edzést végzünk, amihez nem vagyunk hozzászokva. Bármilyen típusú sportolás után előfordulhat, bár gyakoribb az excentrikus edzés után.

Ezek olyan mozgások, amikor az izmok nyújtás közben ellenállnak a terhelésnek (például amikor lefelé futunk vagy lépcsőn ereszkedünk). A kisebb felső végtagizmok (például a bicepsz és a vállak) érzékenyebbek lehetnek a DOMS-ra, mivel nem szoktak hozzá az excentrikus edzéshez, írja a ScienceAlert.

Bár a DOMS akár órákkal az edzés után is bekövetkezhet, általában körülbelül két nappal később éri el a csúcspontját, az edzés intenzitásától és mennyiségétől függően. Noha a DOMS gyakori, az oka továbbra is kevéssé ismert, bár a kutatóknak van néhány elméletük arról, hogy mi is történik ilyenkor pontosan.

A jelenlegi tudományos elmélet szerint a DOMS a következők kombinációjával függ össze:

  • Mechanikai károsodás (az izomrost fehérjeszerkezetében)
  • Az izomrostot burkoló membrán károsodása
  • Az izomrostokat körülvevő kötőszövet károsodása
  • A szervezet gyulladásos válasza, amely további izomfehérje lebontást okoz, és bizonyos idegeket stimulál, fájdalmat okozva.

Bizonyos fokú edzés okozta izomkárosodás valószínűleg szükséges ahhoz, hogy nagyobb és erősebb izmok épüljenek. Valójában, bár az edzés okozta izomkárosodás csökkentheti az izmok edzés utáni munkaképességét (néha akár két hétig is), a következő edzés alkalmával kevésbé valószínű, hogy ugyanolyan mértékben tapasztaljuk a DOMS-ot. Ez azt is megmagyarázhatja, hogy a rendszeresen edző emberek miért nem tapasztalnak olyan gyakran DOMS-ot.

A rendszeres, excentrikus gyakorlatokra (például guggolás, súlyemelés és fekvenyomás) összpontosító súlyzós edzésről szintén kimutatták, hogy tíz edzés után csökkenti az edzés izmokat károsító hatását. Ennek valószínűleg számos oka van, de nagyrészt ahhoz van köze, hogy az izom jobban védekezik a károsodás ellen.

Az, hogy ki milyen gyakran és milyen súlyossággal tapasztalja a DOMS-ot, egyénenként változó. Az idősebb emberek azonban hajlamosabbak lehetnek mind az edzés okozta izomkárosodásra, mind a DOMS-ra, valószínűleg azért, mert az izmaik kevésbé képesek regenerálódni a megerőltető edzés után.

Kutatások azt is kimutatták, hogy bizonyos genetikai adottságokkal rendelkező emberek jobban képesek regenerálódni az excentrikus edzés után, mint más emberek, akik pontosan ugyanazt az edzést végezték.
Ha új edzésprogramot kezdünk, és az első edzésed különösen intenzív vagy hosszan tartó, elég nehéz elkerülni a DOMS-ot. Ha több excentrikus gyakorlatot veszünk fel az edzésprogramunkba, az szintén DOMS-hoz vezethet.

De a fájdalmasság nem feltétlenül jelenti azt, hogy hatékonyabb edzésünk volt, csak azt, hogy olyasmit csinálunk, amihez az izmaink nincsenek hozzászokva.

Ha tehát rendszeresen edzünk, és úgy érezzük, hogy később, a nap folyamán vagy akár az edzés utáni napokban már nem érezzük annyira a fájdalmat, nyugodjunk meg, az edzésünk még mindig működik, csak az izmaink jobban kezelik a sérüléseket és jobban regenerálódnak belőlük.


Ha fittebbek és erősebbek akarunk lenni, ahelyett, hogy úgy éreznénk, hogy addig kell edzendünk, amíg fájdalmat nem érzünk, inkább a „progresszív túlterhelés" elvére koncentráljunk. Ennek lényege, hogy fokozatosan növeljük az edzésmennyiséget minden egyes alkalommal, például egy gyakorlatnál több ismétlést végzünk, vagy plusz súlyt adunk hozzá.

A progresszív túlterhelés nem csak az izom- és erőfejlesztés hatékony módjának bizonyult, hanem azt is csökkentheti, hogy milyen gyakran tapasztalunk DOMS-ot. Tanulmányok szerint már néhány hét rendszeres progresszív túlterhelés az edzések során is elég ahhoz, hogy ez a hatás jelentkezzen.

Tehát ahelyett, hogy az edzés hatékonyságát a fájdalmad alapján mérnénk, inkább próbáljuk meg fokozatosan növelni akár a heti ismétlésszámot, akár a súlyt, amit emelünk. A fittség és az erő fokozatos növekedése megmutatja, hogy mennyire volt hatékony a korábbi edzésünk.

Nyitókép: Shutterstock / Prostock-studio