Haját fésülő nő

7 tipp, hogy gyorsabban nőjön a hajad

A hosszabb vagy dúsabb haj elérése végtelen várakozásnak tűnhet. Bár a haj a leggyorsabban növekvő szövet az emberi testben, a Trichológiai Társaság szerint az átlagos növekedési sebesség 0,5-1,7 centiméter havonta, vagyis évente körülbelül két és nyolc centiméter között van. Ez a növekedés minimálisnak tűnhet, de az alábbi tippekkel kicsit rásegíthetünk a gyorsabb hajnövekedésre.

1. Gyakori hajvágás

Ellentmondásosnak tűnhet, de ha hosszú és egészséges hajat szeretnénk, akkor rendszeresen vágassunk a végéből. Bár a hajvágástól nem nő gyorsabban a hajunk, megszabadít a töredezett hajvégektől, amelyek megtörik a hajat. A töredezés megszüntetése azt a látszatot kelti, hogy a haj gyorsabban nő, és egy töredező hajvég ahhoz vezethet, hogy a haj veszít a hosszából, de a fényéből és a volumenjéből is.

2. Megfelelő táplálkozás

A hosszú, erős haj nem csak attól függ, hogy milyen termékeket kenünk rá, hanem hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. A hajnövekedés elősegítéséhez belülről kell táplálni a hajat. A magas fehérjetartalmú ételek a haj építőkövei, beleértve a húsokat és más forrásokat.

Próbáljuk meg növelni a fehérjebevitelt olyan ételekkel, mint a hal, a bab, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A divatos tisztítókúráktól pedig több okból is tartsuk távol magunkat. Káros a hajnak, mert megfosztja a szervezetet a tápanyagoktól. Egy tisztítókúra után, akár csak egy hétig is, lassabb hajnövekedést és fénytelen tincseket fogunk tapasztalni.

3. Vitaminok

Ha az étrendünkkel nem jutunk elég tápanyaghoz, egy étrendkiegészítő sokat segíthet. Keressünk olyan multivitamint, amelyet hajra, bőrre és körömre alkottak. Ezek olyan fontos vitaminokat tartalmaznak, mint a biotin, valamint a C- és B-vitaminok, amelyek támogathatják a haj egészségét.

Ezek a vitaminok és ásványi anyagok hozzájáruljanak az egészségesebb hajhoz:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • Cink
  • Vas
  • Omega-3 zsírsavak

4. Kevesebb hajmosás, több hidratálás

A hajmosás csak heti két-három alkalommal teszi lehetővé, hogy a természetes olajok behatoljanak a hajba, így az hidratálódni és javítani tudja magát. A gyors dúsabb és teltebb kinézetű hajhoz válasszunk olyan sampont, amelyen volumennövelő vagy dúsító felirat szerepel.

Ha rendszeresen bevonjuk a szálakat selymes mélykondicionálóval vagy hajmaszkkal, illetve hajpakolással, az szintén segíthet megelőzni a károsodást, miközben a szálakat kibontja. Hetente egyszer kenjünk fel egy hajmaszkot a tövektől a hajvégekig.

5. Hagyjunk fel a szőkítéssel és a túlzott hőformázással

Ha a haj kutikula sérül a szőkítéstől, több törés vagy töredezett hajvég keletkezhet. Minél kevesebb kémiai kezelést alkalmazunk, annál jobban nő a hajunk. Emellett a hőformázással is csak óvatosan. Ha elengedhetetlen ez a lépés a hajápolásunkból, csökkentsük a hőmérsékletet, és mindig használjunk hővédőt, különben károsodik a haj, ami töredezéshez vezet.

6. Rendszeres fésülködés

Fáradtan csábítónak tűnhet, ha fésületlen hajjal fekszünk le, de néhány gyors simítás nagyszerű hatással lehet a haj és a fejbőr általános egészségére. Használjunk vaddisznósörtés kefét, hogy a fejbőr olajait egyenletesen oszlassuk el a hajon, így az természetesen hidratált marad. Ez az egyszerű lépés minden este segít a vérkeringés fokozásában is, ami hozzájárul a fejbőr egészségéhez.

7. Selyem párnahuzat

A selyem könnyebb a hajnak, segít elkerülni a csomókat és a töredezést. Minél kevesebb törést tapasztal a hajunk, annál hosszabb lesz. Ráadásul a selyem párnahuzat az arcbőrre nézve is előnyös.

(Good Housekeeping)

Nyitókép: Shutterstock