Egészséges és egészségtelen ételek két oldalon

Ezzel a 3 trükkel elkerülhető a gyorsételek iránti kísértés

Új évkor sokan fogadjuk meg, hogy egészségesebb életmódba kezdenek, a hűtőben gyümölcsök és zöldségek veszik át a feldolgozott élelmiszerek helyét, és megújítjuk a konditerem bérletünket is. Mégis, ahogy a boltban a friss fánk csábító illata ellágyítja a szívünket és felmerül bennünk a kérdés: hogyan tudunk ellenállni neki?


A hagyományos, többéves kutatásokon alapulóelmélet szerint a legjobb módja annak, hogy ellenálljunk az egészségtelen döntéseknek, ha a hosszú távú következményekre gondolunk. Például arra koncentrálunk, hogy a túl sok fánk elfogyasztásából származó hozzáadott cukor elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet. Ez segíteni fog jobban ragaszkodni a céljainkhoz.

A pillanat hevében azonban gyakran előfordul, hogy az emberek figyelmen kívül hagyják a távoli eredményeket, ami csökkenti a hosszú távra összpontosító stratégiák hatékonyságát.

Kutatók három, a legújabb kutatások által alátámasztott megközelítést gyűjtöttek össze amelyek segítenek az egészségesebb szokásokhoz való ragaszkodásban.

1. Gondolkodjunk rövid távon

Az egyik stratégia az engedékenység elkerülésére az, ha az egészségtelen viselkedés rövid távú következményeit mérlegeljük. Ezt a megközelítést hét tanulmányban tesztelték több mint 4000 résztvevővel. Az egyik vizsgálatban egyetemi hallgatók két közszolgálati reklámfilm egyikét nézték meg, melyekben arról beszéltek részletesen, miért érdemes kerülni az energiaitalokat.

Az egyik üzenet a magas cukortartalmú energiaitalok fogyasztásának hosszú távú költségeit hangsúlyozta, mint például a cukorbetegség és az elhízás, míg a másik a rövid távú költségeket emelte ki, mint például a szorongás, valamint a cukor- és koffeintúltengés.

A diákok ezután választhattak, hogy energiaitalt vagy egy másik vonzó díjat kapnak-e. Azok, akik a rövid távú költségekről olvastak, 25 százalékkal kisebb valószínűséggel választották az energiaitalt, mint azok, akik a hosszú távú költségekről olvastak.

Egy másik vizsgálatban a résztvevők vagy a cukorfogyasztás rövid távú, vagy hosszú távú költségeiről olvastak, vagy nem olvastak semmilyen hátrányos tulajdonságról. Ezután mindenkinek választania kellett egy adag süteményt vagy egy bevásárlótáskát.

Azok, akik a rövid távú költségekről olvastak, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel választották a sütit, mint azok, akik a hosszú távú költségekről olvastak, és 45 százalékkal kisebb valószínűséggel, mint azok, akik nem olvastak a cukor hátrányairól.

A kutatók megállapítása szerint a rövid távú költségek hangsúlyozása segíthet más kísértések elkerülésében is. Az alkohol esetében például érdemes arra gondolni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás rossz alváshoz és másnapossághoz vezethet, míg a gyors ételek esetében arra, hogy puffadást vagy emésztési zavarokat okozhatnak.

A kutatók vizsgálataiban az azonnali hatások erősebb motivációt jelentettek, mint a hosszú távú, akár évtizedekig tartó következmények.

2. Fókuszáljunk az egészséges lehetőségekre

Az egészségtelen ételek elkerülése mellett arra is ösztönözhetjük magunkat, hogy több egészséges ételt együnk.

Egy kutatás megállapította, hogy az emberek arra ösztönzése, hogy az olyan élelmiszerek, mint az alma és a sárgarépa jó ízére összpontosítsanak, ne pedig annak egészségügyi előnyeire, növelte a fogyasztást. Az eredményeket egymástól függetlenül megismételték öt egyetemi étkezdében végzett beavatkozás során, amely az jóízűségre vagy az étel egészséges mivoltára összpontosító élelmiszercímkéket használt.

Ez a stratégia más egészséges magatartásformákat, például a testmozgást is elősegítheti. Az egyik tanulmányban edzőterembe járókat kértek arra, hogy válasszanak egy súlyemelő edzést egy hasonlóan nehéz gyakorlatok listájából. Azok a résztvevők, akiket arra utasítottak, hogy szórakoztató gyakorlatot válasszanak, több ismétlést végeztek el, mint azok, akiknek azt mondták, hogy a hosszú távú fittségi céljaik szempontjából leghasznosabb gyakorlatot válasszák.

A hosszú távú célok eléréséből származó azonnali jutalmak javítják a jelenlegi élményeket, bár gyakran észrevétlenek maradnak. Emiatt az olyan viselkedések, mint az egészséges táplálkozás és a testmozgás azonnali és késleltetett előnyeire való összpontosítás növelheti a belső motivációt, ami a viselkedést saját jutalmának érzi, és az úgynevezett flow, vagyis egy tevékenységben való örömteli elmerülés érzését eredményezi.

3. Jutalom időzítése

Fontos, hogy az idő előrehaladtával is kitartsunk az elköteleződésünk mellett. Ehhez érdemes jutalmakat használni, mert segíti az elkötelezettség fenntartását.

Egy nyolc kísérletből álló, több mint 5000 ember bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy a kis, rendszeres jutalmak hatékonyabbak voltak az egészséges viselkedés, például a testmozgás és a fogselyem használata iránti hosszú távú elkötelezettség kialakításában, mint a nagy, alkalmi jutalmak.

Ha azonban túl korán jutalmazzuk magunkat, az visszafelé sülhet el. A jutalmak akkor a leghatékonyabbak, ha az embereknek meg kell dolgozniuk azért, hogy megszerezzék őket, utána pedig rendszeressé válnak. Vagyis, a kezdeti erőfeszítések megtétele, amíg nem kapunk jutalmat, majd a kis, folyamatos jutalmak a leghatékonyabb módja a jutalmak strukturálásának.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock