Dús, barna hajú nő

6 étel, ami segít megállítani a hajhullást

A hajhullásnak számos oka lehet, de nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni mindig. Ha nem orvos által kezelendő problémára utal, mi is tehetünk ellene, például az étkezésünkkel. Az alábbi cikkben hat ételt mutatunk, amely segít a hajhullás csökkentésében.

A dihidrotesztoszteron (DHT) a tesztoszteronhoz hasonló hormon, melynek termelődése hozzájárul a hajhullásához. A szervezetünk a tesztoszteron mintegy 5 százalékát alakítja át DHT-vé az 5-alfa-reduktáz nevű enzim segítségével. A következő ételek ezt az enzimet blokkolva csökkentik a DHT-termelődést, és így megakadályozzák a hajhullást, írja a vince.hu.

Zöld tea

A zöld tea levelei rengeteg természetes vegyületet tartalmaznak, ezek közül az egyik legfontosabb az epigallocatechin-gallát (EGCG), amely sok egyéb jó tulajdonsága mellett segíti a fogyást, valamint védi a szívet és az agyat. Emellett az EGCG elősegíti a hajnövekedést azáltal, hogy blokkolja a már említett DHT-t.

Kókuszolaj

A kókuszdió magjából vagy húsából származó kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz közepes szénláncú trigliceridekből (MCT) származó zsírt, elsősorban laurinsav formájában, melyről kimutatták, hogy gátolja a DHT termelődését.

Hagyma

A fehér hagyma kevés kalóriát tartalmaz, de olyan fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a kvercetin. Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a kvercetin blokkolja a DHT termelődését azáltal, hogy gátolja az alfa-5 reduktáz enzim működését.

A kvercetinben gazdag gyümölcsök és zöldségek közé tartozik még a spárga, a spenót, a kelkáposzta és az alma is.

Kurkuma

Kurkumint tartalmaz, amiről a klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy blokkolja a DHT-t.

Tökmagolaj

Minden tök több száz tápláló magot tartalmaz, melyek rendkívül gazdagok vasban, cinkben, magnéziumban és antioxidánsokban. A tökmagolaj is nagy segítség lehet a hajnövekedésben, mivel gátolja a DHT-termelést az 5-alfa-reduktáz enzim blokkolásával.

Edamame

Az általában előételként fogyasztott edamame vagy szójabab amellett, hogy tele van fehérjével és rosttal, izoflavonokat is tartalmaz, amik blokkolják az 5-alfa-reduktáz enzimeket, így csökkentve a DHT-szintet.

Nyitókép: Unsplash / Ali Pazani