egy nő a haját festi otthon magának

Hajszőkítés otthon − ha így csinálod, nem fázol rá

A szakemberek összességében nem tanácsolják az otthoni hajszőkítést. Sokan tapasztaltuk már, hogy milyen katasztrofális lehet az eredmény, a szőkítőszer (azaz a hidrogén-peroxid) kezelése pedig igen kényes dolog.


Ennek ellenére simán lehet, hogy néhányan közületek ügyesebben bánnak a hajfestéssel, mások pedig talán jelenleg nem engedhetik meg maguknak, hogy profi szakemberrel csináltassák meg a hajukat. Megkérdeztük DaRico Jackson sztárfodrászt, hogy ossza meg legjobb tippjeit az otthoni biztonságos hajszőkítéshez.

​A hajszőkítés kockázatai

A hajszőkítés károsítja a hajat, akár otthon, akár szalonban csinálják. A szőkítő úgy működik, hogy lebontja a hajadban lévő fehérjekötéseket, így kiemeli belőle a pigmentet, és így világosítja a színt. Ez a folyamat elkerülhetetlenül szárazabb szálakat eredményez. A károsodás egyéb gyakori jelei lehetnek a töredezés, a sima haj, a fejbőr irritációja és az elszíneződés (különösen, ha korábban már színezted a hajad). Ezeknek a mellékhatásoknak a mértéke azonban eltérő lehet, ezért érdemes utánajárni és/vagy szakembert igénybe venni a károk minimalizálása érdekében.

​Mikor érdemes otthon szőkíteni, és mikor kerüld el?

Először is: Vizsgáld meg a hajadat, és meg kell győződnöd arról, hogy optimális állapotban van, vagyis elég egészséges és erős ahhoz, hogy kezelni tudja a folyamatot! Ha sok töredezést, szárazságot vagy gyenge hajvégeket látsz, inkább ne szőkíts, mivel az még több kárt okozhat.

Ha úgy látod, hogy biztonságosan folytathatod a folyamatot, kezdd egy próbaszállal. Először vegyél egy kis szálat a hajad alsó részéből, és vigyél fel egy kis mennyiségű festéket, hogy lásd, nem okoz-e allergiás reakciót vagy fejbőrirritációt. Alacsonyabb szintű előhívóval kezdd, és fokozatosan világosíts!

​Az otthoni hajszőkítés teendői és tilalmai

egy sz\u0151ke, sz\u00e1raz haj\u00fa n\u0151

Fotó: Shutterstock

Először is, vedd figyelembe a különbséget az általános szín és a retusálás között. Ha színretusálást végzel, csak az újranövesztett területre vigyél fel szőkítőt, és próbáld meg elkerülni a korábbi színfelvitel túlzott átfedését.

Ha általános színt szeretnél, a haj közepén vagy a hajszálak közepén kell kezdeni, és a hajvégeket az utolsó pillanatig el kell kerülni. Ennek oka, hogy a testhőmérséklet felgyorsítja a feldolgozást, ami miatt a haj világosabbá válik a fejbőrnél, és egyenetlen eredményt produkál.

Szóval amikor általános színt alkalmazol, kezdd a közepénél vagy a középső hajszálaknál, majd a töveidnél, és utoljára érj a hajvégekhez.

​Hogyan szőkítsd a hajad otthon?

1. lépés: Olvasd el figyelmesen a gyártó utasításait!

2. lépés: Kezdd azzal, hogy négy részre osztod a hajad (homloktól a tarkóig és fültől a fülig), és minden részt külön-külön lecsipeszelsz. Meglátod, hogy könnyebb lesz szakaszonként átdolgozni a hajat.

3. lépés: Keverj össze egyenlő mennyiségű szőkítőt és előhívót (mindkettőből 2 unciát), amíg krémes lesz, mint a palacsintatészta. Állíts be időzítőt 45 percre.

4. lépés: Ezután kezdd a felvitelt az első két résznél, majd haladj a hátsó kettő felé, ügyelve arra, hogy egyenletesen vidd fel a színt. Az időzítő megszólalásáig vidd fel.

5. lépés: Alaposan samponozd be a hajad, majd 3-5 percig alkalmazz mélykondicionálót, öblítsd ki jól, és töröld szárazra a hajad.

Szükséged lesz egy műanyag tálra és egy mérőpohárra, valamint egy ecsetre, hajcsatokra és egy köpenyre vagy valamilyen takaróra a válladon, hogy ne foltozd össze a ruhád. Ezzel kapcsolatban ügyelj arra, hogy ne legyen rajtad semmi olyan, ami miatt szomorú lennél, ha összekoszolódna, és jól szellőző helyiségben folytasd a munkát.

​Hajápolás szőkítés után

Állandó lesz a harc a szőkítés és a töredezés ellen, ezért mindenképpen szerezz be egy jó lila sampont, ami megőrzi a haj integritását, miközben minden hajmosáskor újjáéleszti a színt. Ajánlunk továbbá egy jó hajmaszkot, amit hetente használhatsz, és egy zuhanyrózsaszűrőt, hogy eltávolítsd a vízből az esetlegesen tompító ásványi anyagokat és fémeket.

​Alternatívák a hajszőkítéshez

Ha világosítani szeretnéd a hajadat, de minimalizálni szeretnéd a károsodás mértékét, kipróbálhatod a balayage, a baby highlights vagy akár a peekaboo highlightokat is, amelyek a hajad kisebb részeit fehérítik.

Forrás: Purewow

Nyitókép: Shutterstock