Ruháit válogató és rendszerező nő otthonában

Minden, amit a svéd haláltakarításról és annak pozitív hatásáról tudnod kell

A svéd haláltakarítás módszere bizonyos elemeiben hasonlít Marie Kondo rendszerezési technikájára, de más ideológia áll mögötte.

A svéd haláltakarítás a svéd és skandináv kultúrában jól ismert fogalom, melynek célja, hogy felszámoljuk otthonunkban a felesleges tárgyakat annak érdekében, hogy ne terheljük szeretteinket azok lomtalanításával a halálunk után. Az alapos rendszerezési módszer magában foglalja a bútoroktól és ruháktól kezdve a folyamatosan növekvő irathalmok szerkesztését, amelyeket idővel már nehéz volt ellenőrizni.

A kifejezést Margareta Magnusson svéd írónő alkotta meg a The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter című könyvében. Útmutatójában a 65 év felettieket sürgeti, hogy vegyenek részt a feladatban, bár sosem árt korábban kezdeni, különösen, hogy a lomtalanítás remek stresszoldó. Ha elkezdjük, összpontosítsunk azokra a területekre, amelyeket a legkönnyebben kezelhetünk. Magnusson könyve szerint a padlás vagy a pince lehet a legjobb, mivel ezeken nagyobb valószínűséggel találhatók felesleges tárgyak, például törött szezonális díszek.

Válasszuk ki azokat a tárgyakat, amelyekhez nem kötődünk érzelmileg, és határozzuk meg, melyik kategóriát szeretnénk elsőként kiselejtezni, például a nem kívánt ruhákat, könyveket vagy akár a félig üres bőrápoló flakonokat.

Bár a svéd haláltakarítás lényege a lényeges holmik megtartása, a megőrizni és megválni kívánt tárgyak pontos meghatározása nem könnyű folyamat. Az alábbi lista segít, hogy megtudjuk, hogyan kezdjünk hozzá, és eldönthessük, hogy ez a buzgó takarítási módszer a megfelelő-e számunkra.

1. Szekrények

Nem kell a személyes tárgyakkal kezdeni, mint például a szerelmes levelek vagy a gyerekek fényképei. Valójában a szekrényeinket és fiókjainkat lehet a legkönnyebb rendszerezni. Biztos, hogy van két vagy több olyan azonos színű és méretű ruhánk, amit soha nem veszünk fel.

Válogassuk ki a már nem megfelelő ruhákat, dobjuk ki a sérült ingeket vagy nadrágokat, és ajándékozzuk el azokat a darabokat, amelyek már nem illenek az életmódunkhoz. Mivel lehet, hogy rengeteg ruhát kell átválogatnunk, ne aggódjunk amiatt, hogy mennyi ideig fog tartani. Kezdjük a szezonális ruhákkal, és néhány hónap alatt fokozatosan haladjunk végig a holmikon.

2. Méret szerinti rendezés

Először a nagyméretű tárgyakkal kezdjünk, például a garázsban elrejtett bútorokkal vagy lepusztult dekorációval, például a törött asztallal, székekkel vagy a régi szőnyegekkel. Ezután térjünk át a kisebb tárgyakra, amelyeket könnyen kidobhatunk dobozokba.

Ezek lehetnek alig hordott cipők, felesleges magazinok és egyéb dolgok. Ha könnyebbnek találjuk, haladjunk szobánként. Kezdhetjük a konyhában azzal, hogy kirámoljuk a szekrényekből a hátul lapuló régi tányérokat vagy az odaégett edényeket, amiket még mindig a sütőben tartunk.

3. Kevesebb vásárlás

Minél kevesebb tárgyunk van, annál kevesebb időre lesz szükségünk a takarításhoz. Nem számít, milyen korban kezdjük el a svéd haláltakarítást, érdemes korlátozni a vásárlást, hogy ne érezzük magunkat túlterheltnek. Ez nem azt jelenti, hogy le kell állnunk a szeretett dolgok megvásárlásával, hanem hogy időt kell szánnunk arra, hogy átgondoljuk a vásárlásainkat. Például nincs szükség arra, hogy még egy pár cipőt vegyünk, ha már van egy nagy tornacipő gyűjteményünk.

4. Család bevonása

Lehet, hogy a családunk és a barátok nem értik, miért akarunk belevágni ebbe a folyamatba, de ettől még fontos, hogy megosszuk velük az elképzelésünket. Ráadásul lehet, hogy vannak olyan tárgyaik, amelyeket szeretnének megtartani, vagy amiket szeretnének, hogy nagy becsben őrizzük. Az is hasznos lehet, ha bevonjuk őket a lomtalanítási folyamatba. Ez egy szép és nosztalgikus módja lehet annak, hogy visszagondoljunk az életünk során szerzett emlékekre.

5. Digitális detox

Szinte minden online van, beleértve a fontos jelszavakat és az e-mailben vagy a Google Drive-on megosztott dokumentumokat is. Bár a folyamat fárasztónak tűnhet, az e-mailek átválogatása és annak biztosítása, hogy szeretteink tudják a bejelentkezési adatainkat, fontos lépés. Egyszerűbb megoldásként érdemes a legfontosabb dokumentumokat, például a lakásunkkal kapcsolatos iratokat, orvosi feljegyzéseket, fényképeket és egyebeket beszkennelni és egy pendrive-ra tenni.

6. Búcsú az érzelmes tárgyaktól

Magnusson könyvében azt javasolja, hogy a szívünkhöz közel álló tárgyakat a végére hagyjuk. Ha túl korán válogatjuk át őket, az visszatarthat minket attól, hogy folytassuk a többi holmi lomtalanítását. Ha fényképekről van szó, dobjuk ki a duplikált vagy elmosódott képeket, és a hagyatékokat tartsuk külön dobozban, hogy továbbadhassuk őket. Mivel érzelmileg kötődhetünk ezekhez a tárgyakhoz, ez a lépés lehet a legnehezebb, így érdemes megbeszélnünk a dolgokat a családdal és a barátokkal, hogy segítsenek nekünk motiváltak maradni.

(Good House Keeping)

Nyitókép: Shutterstock