Egy kifaragott töklámpásból zöld füst száll ki

A Halloween ünnepe rossz hatással lehet a demenciával küzdő emberekre

A Halloween még nem teljesen honosodott meg itthon, mégis egyre többen járnak jelmezes bulikba, dekorálják ki az otthonukat, illetve bizonyos helyeken a gyerekek már édességet is gyűjthetnek. Vannak azonban olyanok, akikre rossz hatással van ez az ünnep. Igaz ez például a demens emberekre.


Szakértők meglátásai alapján a demens embereket felzaklathatják a halloweeni szokások, mint például az ijesztő dekorelemek, a horrorfilmek, vagy akár a fiatalok jelmezei. Természetesen az elővigyázatosság jelen helyzetben nem azt jelenti, hogy őket el kell tiltani a mulatságtól, hanem hogy a lehető legnyugodtabb környezetet kell megteremteni számukra.

„Mint sok más hagyomány esetében, a családok is alkalmazkodhatnak ahhoz, hogy demenciával élő hozzátartozóiknak biztonságos és élvezetes halloweent biztosítsanak”

— olvashatjuk egy hozzáértő szavait a Medical Xpress cikkében.

Kezdésképp érdemes velük felidézni korábbi beöltözős bulik jelmezötleteit és élményeit, hogy megfelelő hangulatba kerüljenek. Ugyanerre a célra alkalmas lehet egy témába passzoló film is, ami nem annyira kegyetlen vagy rémisztő, hogy felzaklassa az embereket.

Kifaragott t\u00f6kl\u00e1mp\u00e1sok

Fotó: Unsplash/Taylor Foss

Ami a dekorációt illeti, érdemes minimalizálni az olyan félelmetes díszeknek a számát, melyek csontvázakat, szörnyeket, vagy esetleg pókokat ábrázolnak. Amire fontos odafigyelni, hogy a díszítőelemek között ne legyenek interaktív tárgyak, például olyanok, melyek beszélnek, sikoltanak, vagy valamilyen egyéb hangot adnak ki, ha elsétálnak mellettük. Ezek mindenkire a frászt hozhatják, de egy demens beteg esetében komoly problémákat is okozhatnak.

Édességosztásban előfordulhat, hogy az ellátott személy is ki tudja venni a részét, de természetesen azzal sincs baj, ha az ajtó elé ki van rakva egy cukrokkal megpakolt tál, melyből a látogatók bátran kiszolgálhatják magukat. Mivel az ünnep még nem terjedt el teljesen Magyarországon, így sok környéken ez a pont nem is lényeges, de ha mégis egy halloweent ünneplő szomszédságban lakik valaki, akkor érdemes ilyen eshetőségekre felkészülnie.

A demenciával küzdő emberek zaklatottságához és a stressz-szintjük emelkedéséhez hozzájárulhat a túlzott cukorbevitel, éppen ezért ajánlatos egészséges nassolnivalókat biztosítani számukra, például gyümölcsöket.

Végezetül pedig a nyugodtság megőrzése érdekében be lehet kapcsolni valamilyen békés háttérzenét, vagy egy könnyed műsort, sorozatot is. Az olvasás és a hasonló tevékenységek szintén kiváló alternatívák.

Ezeket a tippeket megfogadva mindenki kiélvezheti a halloweeni időszakot, aki szeretné.

Nyitókép: Unsplash/Colton Sturgeon