hallucináció

Hallucinációt is okozhat a koronavírus

A koronavírusról a legtöbbször azt halljuk, hogy leginkább a tüdőnket érinti, az agyra gyakorolt hatása kevésbé ismert. Amellett azonban, hogy nyilvánvaló fizikai tüneteket okoz, neurológiai tüneteket is kiválthat, melyek általában hosszabb ideig velünk maradnak.

Az orvosok meglepődtek, amikor a járvány kezdetén az emberek fejfájásról, delíriumról, agyködről, valamint szaglás- és ízérzésvesztésről kezdtek beszámolni a légúti tünetek mellett. A súlyosabb betegeknél pedig idővel akár sztrókról és az agyi erek elzáródásásról is hallani lehetett, írja a New York Post.

James Goodwin professzor szerint minden ötödik Covid-beteg szenvedhet agyi érrendszeri eseményektől. Ennek az az oka, hogy a fertőzések túlpörgetik az immunrendszerünket, és néhány embernél, akiknél hatalmas a vírusterhelés, ez ellenőrizetlen reakciót válthat ki, mondja. Ez azt jelenti, hogy nagy mennyiségű gyulladásos molekula – úgynevezett citokinvihar – kerül a fertőzött területre. Ez főleg a tüdőt érinti, és akut légzési distressz szindrómát, elégtelenséget, néha pedig halált válthat ki.

De nem csak a tüdőt sújtja az immunrendszer túlpörgésben – más szervek, például a szív, a máj és a vesék is károsodhatnak az alacsony oxigénszint, a gyulladás és a véralvadás miatt, teszi hozzá. Ez az agyat is érintheti, ami megsérülhet, amikor a szervezet megpróbálja felvenni a harcot a vírus ellen.

Egy sor rendkívül pozitív hangvételű tanulmány azt mutatja, hogy az omikron enyhébb, mint a vírus többi variánsa, az első hivatalos brit jelentés szerint a kórházi kezelés kockázata 50-70 százalékkal alacsonyabb, mint a delta esetében.

Goodwin szerint az orvosok már tudják, hogy a Covid a szervet körülvevő, szorosan lezárt ereken keresztül jut be az agyba. A vírustüskék megragadják a receptorokat, szaporodnak bennük, majd továbbjutnak az agyba.

Amikor a szervezet pánik üzemmódban van, a gyulladásos válasz megpróbálja legyőzni a vírust az erek lebontásával, amely olyan károsodást okoz, ami az immunrendszerre is hatással van.

7 Covid által okozott neurológiai probléma:

  • Fejfájás
  • Agyköd
  • Delírium
  • Sztrók
  • Vérrögök
  • Szaglás elvesztése
  • Hallucinációk

A felépülés után néhányan súlyos neurológiai, viselkedési vagy pszichiátriai rendellenességeket tapasztalhatnak (hallucinációk, hanghallások) az agyban hagyott, gyakran átmeneti hegek miatt. Nem kell súlyos lefolyásúnak lennie a vírusnak ahhou, hogy enyhe neurológiai problémákat vagy agyködöt tapasztaljunk a Covid-ból való felépülés során. Valójában az agyköd valószínűleg meglehetősen gyakori tünet a betegség után, még az enyhébb omicron esetében is.

Ez egyszerűen abból adódik, hogy a vírus megtámadta – vagy megpróbálta megtámadni – az agyat, és a sejtekben a következő „csata" során okozott károkat. Ez ijesztően hangzik, de a kutatások azt mutatják, hogy a sejtek gyorsan és hatékonyan javulnak, valamint meglehetősen rugalmasak.

Ez csak néhány napot, hetet vagy hónapot jelenthet a szerencsétlenebbek esetében, amikor nem érzik magukat olyan éles eszűnek, mint általában. Ha azonban szokatlan viselkedést vagy hallucinációt tapasztalunk magunkon vagy másokon, a lehető leghamarabb kérjünk orvosi segítséget.

Nyitókép: Shutterstock