Ezt kell tenni a használt maszkokkal

Eldobható maszk
Az arcmaszkok ma már az életünk részét képező, mindennapi ruhadarabok, ráadásul az omikron esetében más irányelvet érdmees követni annak viselésében. Az egy dolog, hogy hordjuk őket, de arra is érdemes odafigyelni, mit tegyünk, miután használtuk őket.

A maszkok bizonyítottan csökkentik a koronavírus terjedésének kockázatát, és segítenek megőrizni a biztonságunkat a nyilvános helyeken, azonban ahhoz, hogy hatékonyak maradjanak, némi odafigyeléssel kell bánni velük.

Zsákba vele

A legtöbben első mozdulata, miután hazaértünk vagy megérkezünk valahová, hogy gyorsan levesszük a maszkunkat. Raina MacIntyre, a University of New South Wales globális biológiai biztonság professzora azoban azt mondja, hogy mielőtt így tennénk, mossuk meg vagy fertőtlenítsük a kezünlket, és csak a fülhurkoknál fogjuk meg a maszkot, olvasható a Guardian cikkében.

Amikor épp nem használjuk a maszkot, ahelyett, hogy a zsebünkbe vagy a táskánkba gyűrnénk azt, tegyük egy kis tasakba vagy papírzacskóba. Ha van kéznél valamilyen fertőtlenítőszer, enyhén be is permetezhetjük, mielőtt eltennénk.

Bár az előbbi tanács mind a textil, mind az eldobható maszkokra is alkalmazható, MacIntyre szerint a textilmaszkok hatástalanok az omikronnal szemben. A COVID-19 legújabb variánsa ugyanis könnyebben átterjed, így a jól illeszkedő és szűrő maszk sokkal jobb védelmet nyújt. Nem véletlenül tanácsolták azt már néhány héttel ezelőtt is, hogy dupla maszkot horjdunk.

MacIntyre szerint a legjobb, ha FFP2-es maszkot használunk, vagy ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor sebészeti maszkot.

Meddig hordható ugyanaz a maszk?

MacIntyre szerint két tényező határozza meg, hogy mikor kell kidobni egy maszkot. Az első elég nyilvánvaló, ha egy maszk „láthatóan nedves vagy szennyezett”, dobja ki. A másik tényező a maszk viselésének időtartama, amely MacIntyre szerint nem lehet több nyolc-tíz óránál. Bár érdemes szigorúan beartani ezt az útmutatót, „extrém hiány esetén” ez az időhossz megduplázható.

Hova és hogyan dobjuk ki a mszkot?

Nem meglepő, hogy az eldobható maszkok környezeti veszélyt jelentenek. Dr. Mohammad Saberian, az ausztráliai RMIT Egyetem kutatója szerint naponta 6,8 milliárd eldobható maszkot használnak szerte a világon. Mivel ezek főként biológiailag nem lebomló műanyagokból készülnek, 450 évig is eltarthat a lebomlásuk.

Saberian és munkatársai ennek érdekében kitalálták, hogyan lehetne az eldobható arcmaszkokat újrahasznosítani útépítő anyagokká. Javaslatuk szerint a maszkok, fertőtlenítésük után, felapríthatók és összekeverhetők az építési törmelékkel.

„Az arcmaszkok és az egyéni védőeszköz-hulladék újrahasznosításának fő akadálya a megfelelő létesítmények és berendezések hiánya a hulladék-újrafeldolgozó helyeken"

– teszi hozzá.

Ausztráliában az arcmaszkokat a szemetesbe dobják, ahol a háztartási hulladékkal együtt összegyűjtik és a szeméttelepre viszik. Saberian szerint az arcmaszkok vagy a személyes védőfelszerelések számára kijelölt szemeteskukákat kell bevezetni, legalábbis az olyan forgalmas helyeken, mint a kórházak, idősgondozási létesítmények és bevásárlóközpontok.

MacIntyre szerint most az a legfontosabb, hogy a maszkokat a szemetesbe dobjuk és ne szórjuk el az utcán.

A textilmaszkok gondozása

Mi a helyzet azokkal a textilmaszkokkal, amiket a két év alatt felhalmoztunk? Még mindig jobbak annál, mintha semmit sem viselnénk. Ha ezt használjunk, minden nap 60 fokon mossuk ki mosógépben, miután használtuk, valamint száradás után vasaljuk ki vagy gőzöljük át a további sterilizálás érdekében.

Nyitókép: Unsplash / Pam Menegakis