Kamilla hercegné, Károly herceg, II. Erzsébet királynő, György herceg és Vilmos herceg a Buckingham-palota erkélyén 2015-ben

Közelebb hozta Károlyt és Vilmost Harry herceg kiválása a királyi családból

Harry herceg a királyi családból való kilépése és annak fájdalmas következményei közelebb hozhatták egymáshoz Károly herceget és Vilmos herceget a hírek szerint.


Harry herceg és Meghan Markle 2020 elején mondott le királyi titulusáró, ami erőteljesen megváltoztatta a dolgokat a királyi családban. Állítólag kisebbik fia közelebb állt Károly herceghez, egészen annak kilépésig.

Bár Sussex hercege és hercegnéje már több mint két éve kivált a brit királyi családból, de döntésük utóhatásait még mindig nagyon érzik a rokonok. Az év elején Katalin hercegné volt az első, aki elvállalta Harry két korábbi feladatát, és ő lett a védnöke szervezetek az egyik szervezetnek. Míg ő, Vilmos herceg és más királyi családtagok, köztük Károly herceg és Kamilla hercegné az elmúlt években megfigyelhetően még kiemelkedőbb szerepet vállaltak, többek között nagyszabású tengerentúli szerepléseket is vállaltak.

Most úgy tudni, hogy bár Harry és Meghan Markl távozása a királyi családban bekövetkezett, nagy törésről szóló pletykákat gerjesztett, Károly és Vilmos kapcsolatát jobbra változtatta.

A Mail on Sunday című napilapban Robert Jobson királyi kommentátor azon meggyőződésének adott hangot, hogy Harry herceg távozása változást jelentett Károly herceg és mindkét fia kapcsolatának dinamikájában. Olyannyira, hogy úgy tűnik, a sussexiek kilépése potenciálisan sokkal közelebb hozhatta Vilmost az apjához, mint korábban.

„Vilmos kapcsolata az apjával időnként feszült volt. Valójában Harry a királyi családból való távozásának fájdalmas következményeiig Károly herceg sokkal közelebb állt kisebbik fiához, mint trónörököséhez”

– állította Robert.

Hozzátette, hogy Károly egykor órákat töltött azzal, hogy kisebbik fiával beszélgetett, mielőtt Harry és Meghan visszalépett. Ezzel szemben Vilmos nem volt annyira hajlandó megnyílni az apjának.

Míg Harry órákat beszélgetett a papájával, Vilmos sokkal távolságtartóbb volt

– fogalmazott a szakértő, majd felvetette, hogy időnként Vilmos felesége, Katalin ügyes diplomáciai érzékére volt szükség, hogy elsimítsa a dolgokat apa és fia között.

Harry és Meghan Oprah Winfrey-nek adott, tavalyi interjúját követően, amely megdöbbentő megnyilatkozásaikkal sokkolta a világot, olyan pletykák láttak napvilágot, amelyek szerint királyi szakadás történt a sussexi herceg és apja, illetve testvére között.

Azóta Vilmos visszautasította Harry állítását, miszerint „csapdába esett” a királyi pozíciójában. Harry nyíltan beszélt a „fájdalom és szenvedés körforgásáról”, amelyet állítólag Károly adott át neki. A találgatások a walesi herceg és legkisebb fia kapcsolatáról tovább folytatódtak.


Jobson elmondása szerint Károly és Vilmos azóta még közelebb kerültek egymáshoz a környezetvédelem iránti közös vágyuknak köszönhetően.

„Még a környezet iránti kölcsönös szenvedélyüknek is sikerült valahogyan leleplezni a nézeteltéréseiket”

– állította.

2021-ben Vilmos herceg és Károly herceg részt vett az ENSZ COP26 klímaváltozási konferenciáján, alig néhány héttel azután, hogy Cambridge hercege volt a házigazdája az első Earthshot-díj átadásának.