Hasát fogó nő - hasfájdalom

Ez lehet a hasi puffadás egyik meglepő oka

Így befolyásolhatja az alacsony kalóriabevitel az emésztésedet.

Egy közel 90 000 ember bevonásával készült átfogó felmérés szerint minden hetedik amerikai hetente tapasztal puffadást. Abbey Sharp amerikai ditetikus nemrég közzétett Instagram-bejegyzése meglepő perspektívát tár fel a haspuffadással kapcsolatban: lehet, hogy azért van, mert nem eszünk eleget.

„Az igazi ok, amiért puffadt vagy, az az, hogy nem eszel eleget. Ez az egy egyszerű dolog [a több evés] teljesen és végleg megoldhatja az emésztési problémáidat”

– állítja Sharp a videóban.

Bár a köztudatban az a nézet uralkodik inkább, hogy a túlevés okoz puffadást, az alultápláltság vagy a rendszertelen étkezési szokások is pusztítást végezhetnek az emésztőrendszerben.

Az Egyesült Királyságban működő National Centre for Eating Disorders szerint ha a szervezetet megfosztjuk az elegendő tápanyagtól és kalóriától, az stresszreakciót válthat ki a bélrendszerben, ami kellemetlen puffadt érzéshez és a gyomor-bélrendszeri zavarok egyéb tüneteihez vezethet. A szervezet természetes védekező mechanizmusa a táplálékhiányt energiamegtakarítás jeleként értelmezi, ami potenciálisan lelassíthatja az emésztést és puffadást okozhat.

„Az irritábilis bél szindróma (IBS) és az étkezési zavarok valójában nagyon gyakori társbetegség. A kutatások szerint az étkezési zavarokkal diagnosztizált nők 50%-ának volt IBS-e, 98%-ának pedig funkcionális bélrendszeri rendellenessége”

– magyarázza Sharp.

Bár ennek az összefüggésnek számos oka van, a kalóriakorlátozás az emésztőszervek sorvadását okozhatja, ami székrekedéshez, puffadáshoz és rossz bélmozgáshoz vezethet. A korlátozott ételválaszték szintén felboríthatja a baktériumok egyensúlyát. A bél és az emésztőenzimek termelését, miközben potenciálisan súlyosbíthatja vagy okozhatja az ételintoleranciát.

Sharp, hozzáteszi, hogy a haspuffadás másik gyakori oka a rostban gazdag ételek magas bevitele anélkül, hogy más tápanyagokkal támogatnák emésztésüket és felszívódásukat.

A masszív, alacsony kalóriatartalmú saláták túlzott rostbevitele puffadást és rossz emésztést okozhat. Emellett a sok rágógumi rágása vagy szénsavas italok fogyasztása az étvágy elnyomása érdekében sok levegő lenyelését eredményezheti, ami végső soron puffadáshoz vezethet.