Felpuffadt hasát néző nő a tükör előtt

A puffadás 6 alattomos oka, aminek semmi köze az ételhez

Ha puffadtnak érezzük magunkat és biztosak vagyunk benne, hogy nem az étrendünk miatt van, akkor érdemes figyelembe venni az alábbi okokat, melyek kiválthatják azt.

Bár az étrend valószínűleg bűnös, elvégre a puffadás általában a gyomor-bélrendszerből ered, és a tápanyagok elengedhetetlenek a megfelelő működéshez, nem ez az egyetlen a háttérben álló okok között. Bár a felfúvódást az öv becsatolásának nehézségével vagy a nadrággomb bepattintásával azonosíthatjuk, a Clinical Gastroenterology and Hepatology című szaklapban 2023-ban megjelent áttekintés szerint valójában puffadásról van szó. A felfúvódás és a hasi puffadás pedig gyakran együtt fordul elő, de külön-külön is megjelenhetnek.

A felfúvódás például jellemzően olyan tünetekre utal, mint a gáz, a teltségérzet és a hasi nyomás, míg a haspuffadás általában olyan alapbetegséghez kapcsolódik, amely a haskörfogat mérhető növekedését okozza. Az alábbi okok álhatnak a háttérben:

1. Székrekedés

Az olyan emésztési zavarok, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), gyakran járnak tünetekkel, amelyek közül az egyik a puffadás. Azonban még egy enyhe székrekedés is vezethet puffadáshoz. A magas székletterhelés (túl sok széklet a vastagbélben) az egyik leggyakoribb tünet, amely puffadáshoz vezet.

Bár a magas rosttartalmú étrend fogyasztása, a sok folyadék fogyasztása és a mozgás segíthet megelőzni a székrekedést, néha annak ellenére is előfordul, hogy ezek az életmódunk szerves részét képezik. Ha például egy autós utazás vagy nemzetközi repülőút során történetesen ülő helyzetben ragadunk, és nem vagy csak kevés mozgást végzünk, a székrekedés a folyadékfogyasztás ellenére is előfordulhat.

2. Menstruáció

A hormonális ingadozások miatt a havi ciklus alatt puffadtnak érezhetjük magunkat. Az olyan hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron, folyadék visszatartást okozhatnak, ezért egyes nők a menstruációjuk előtt puffadtnak érzik magukat.

Az emésztőrendszeri traktusban lévő ösztrogénreceptorok folyadék visszatartást okozhatnak, és növelhetik a hasi változásokra való érzékenységet. Amikor a progeszteronszint a menstruáció kezdetével csökken, egyes nőknél a bélmozgás fokozódhat, míg mások székrekedést tapasztalhatnak. Bárhogyan is reagáljon a szervezet, néhány napon belül mindennek vissza kell állnia a normális kerékvágásba.

3. Étrend-kiegészítő

A táplálékkiegészítők olyan biztonsági hálót jelentenek, amelyet a táplálkozási szakértők gyakran maguk is használnak. Az olyan kiegészítők, mint a probiotikumok, amelyek élő és aktív mikrobákat tartalmaznak, hozzájárulhatnak a puffadáshoz, mivel megérkeznek a bélrendszerbe, és hatással vannak az ökoszisztémára.

Bár ellentmondásosnak tűnhet, hogy egy olyan táplálékkiegészítő, amely állítólag csökkenti a puffadást, valójában puffadást okozhat, ez valójában gyakoribb, mint gondolnánk.

4. Nem megfelelő gyomor- és bélrendszer működés

Mind a medencefenék diszfunkciója, ami akkor fordulhat elő, ha a széklet eltávolítását normális esetben segítő izmok megfeszülnek ahelyett, hogy ellazulnának, mind pedig a tápcsatorna rendellenes mozgékonysága, ami lehetővé teszi a mikrobák túlszaporodását vagy a gázok csapdába ejtését, szintén gyakori kiváltó okai a puffadásnak.

Bár kihívást jelenthet megfejteni, hogy nálunk ez a helyzet áll-e fenn, van néhány olyan helyzet, ami miatt érdemes lehet az alaposabb kivizsgálás. Az egyik ilyen a szülés. Ha már szültünk, és nem kaptunk szülés utáni medencefenék-értékelést, érdemes lehet felkeresnünk egy medencefenék-fizioterapeutát.

A medencefenék izmai a szülés módjától függetlenül meggyengülhetnek, és szükség lehet fizikoterápiára az erő helyreállításához és a gyomor- és bélrendszer egészségének javításához. Emellett az olyan állapotok, mint a cukorbetegség, az irritábilis bél szindróma és az alultápláltság is hozzájárulhatnak a bélmozgékonyság csökkenéséhez.

5. Túl sok levegőt nyelünk

A levegő hozzáadása a tápcsatornához hozzájárulhat a puffadáshoz. Ez akkor fordulhat elő, ha sokat rágózunk, sok szénsavas italt iszunk, szívószálat használunk vagy ha túl gyorsan eszünk.

6. Egészségi állapot

Egy adott állapotra felírt gyógyszerek, beleértve a sztatinokat, antidepresszánsokat és opiát fájdalomcsillapítókat, mellékhatásokkal, például puffadással járhatnak. De néha maga az állapot is puffadást okozhat. A petefészek-, méh-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák puffadást válthat ki, míg a gyulladást okozó bakteriális fertőzések, mint a gastritis (gyomorgyulladás) vagy az enteritis (bélgyulladás), szintén puffadáshoz vezethetnek.

Ráadásul, ha a hasnyálmirigy nem termeli az emésztéshez szükséges enzimeket, attól is puffadást tapasztalhatunk.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock