Különböző italok öntése pohárba: kóla, sör, bor, víz

Ez a népszerű ital haspuffadást okoz

Az alábbi ital baktériumtúltengéshez kapcsolódik, amely hasi fájdalmat és puffadást okoz.

A napi alkoholfogyasztás – nőknél egy ital, férfiaknál két pohár – összefügg a hasi fájdalommal, gázokkal, puffadással, székrekedéssel és hasmenéssel – derül ki a kutatásból.

A tanulmány szerint még a kis mennyiségű alkoholfogyasztás is negatív hatással lehet a bélrendszer egészségére. A vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO) egy olyan betegség, amelyet különböző tényezők, például bizonyos ételek és italok váltanak ki, derül ki a a PsyBlog cikkéből.

Dr. Scott Gabbard és munkatársai tanulmánya a SIBO és a mérsékelt alkoholfogyasztás közötti kapcsolatot vizsgálta. A SIBO jelenlétének vizsgálata érdekében a vizsgálatban résztvevőknek laktulóz-hidrogén kilégzési tesztet (LHBT) kellett végezniük.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alkoholfogyasztás bármilyen szintje feltűnően összefüggött a vékonybélben lévő kóros baktériumtúlszaporodással.

A vastagbéllel ellentétben, amely magas baktériumpopulációkat tartalmaz, a vékonybélnek normális esetben alacsony baktériumszámot kellene tartalmaznia. A SIBO állapot a vékonybélben lévő baktériumok szokatlanul nagyszámú megnövekedett számával függ össze.

Következésképpen sok tápanyagot ahelyett, hogy a szervezet felszívna, a nagyszámú baktérium felhasznál majd.

Ezért a SIBO betegek a tápanyaghiány miatt alultápláltak, lomhának és fáradtnak érzik magukat. Emellett a bélműködés megváltozása és a gázképződés is a vékonybélben lévő baktériumok által végzett tápanyaglebontás következménye.

A United States Department of Agriculture (USDA) táplálkozási irányelvei szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás nők esetében napi egy, férfiak esetében napi két pohár ital.

Egy alkoholos italnak számít 3,5 dl 5% alkoholtartalmú sör, 1,4 dl, 12% alkoholtartalmú bor vagy 4 cl, 40% alkoholtartalmú párlat.

A vizsgálatban résztvevők mintegy 95 százaléka mérsékelt ivó volt, és néha kevesebbet ittak naponta.

„Ezek az eredmények azért jelentősek, mert most már tudjuk, hogy bármilyen kis mennyiségű alkoholfogyasztás – nem csak az alkoholisták által fogyasztott mennyiség – erős előrejelzője a pozitív laktulóz-hidrogén leheletvizsgálatnak és a vékonybél-baktériumok túlszaporodásának.
Míg a SIBO tipikus kezelése eddig antibiotikumok, probiotikumok vagy a kettő kombinációja volt, a kérdés most az, hogy pontosan milyen összefüggés van a mérsékelt alkoholfogyasztás és a SIBO között, és hogy az alkoholfogyasztás abbahagyása alkalmazható-e ennek a potenciálisan káros állapotnak a kezelésére”

– fogalmazott Gabbard.

Nyitókép: Shutterstock