ruhák bepakolása a mosógépbe

4 trükk, amivel időt és pénzt spórolhatunk meg a mosásainknál

Több kutatás rámutat arra, miszerint túlmossuk, így pedig idő előtt tönkre tesszük ruháinkat. A gépünk túlzott használata ezentúl nagyobb ökológiai lábnyomot és magasabb energiaszámlákat is von maga után. Dr. Martha Newson kutató azonban nemrég tippeket osztott meg, hogyan is lehet csökkenteni a felesleges mosásaink számát – időt, energiát és pénzt spórolva ezzel.


​Szellőztessünk ki!

Ha látszik, hogy egy ruhadarabot viseltek, de nincs erős, nyomasztó szaga, próbáljuk meg nem csak úgy bedobni a mosásba

javasolja Dr. Martha Newson, aki szerint fantasztikus eredményeket lehet elérni a mosás helyett történő szellőztetéssel. A jó időn pedig semmi nem múlik: egy korlát vagy egy szék háttámlája is megteszi.

​Célterületek

Adott egy ruhadarab, amely csupán a hónalj részénél büdös, de mindenhol máshol tiszta? A szakértő szerint ebben az esetben is elkerülhető a mosás:

Erős anyagok – például pamut, farmer vagy nejlon – esetében a ruhadarab hónalj belső oldalát szódabikarbónával kitisztíthatjuk, amely felszívja az izzadságszagokat. Csak rázzuk ki alaposan a ruhadarabot, miután megszilárdult és készen is vagyunk.

A makacs foltok

Ételnyomok, sár vagy fogkrémfoltok. Newson szerint ezek sem okozhatnak nagy gondot. Szerinte az előbb már felsorolt erős szöveteknél például hatékony, ha közvetlenül a foltra kenünk egy kis mosószert, és óvatosan leitatjuk.

Az olyan kényes daraboknál – mint a selyem, a kasmír és a gyapjú – óvatosan pöttyözzük le a foltokat víz és mosószer buborékos oldatával

tette hozzá.

Ez is hasznos lehet: 6 mód, hogy öblítő nélkül is illatos legyen a frissen mosott ruha

Fontos részlet, hogy a foltok tisztításakor elkerüljük a dörzsölést, mivel ez átnyomhatja a szennyeződést az anyagon. A kemény foltok esetében vegyünk elő segítségképpen egy tartalék vagy régi fogkefét, míg makacs szennyeződésnél használjunk mosás előtti folteltávolítót, idézi a szakértőt az Independent cikke.

Gőzzel mosás

mos\u00f3g\u00e9pben ruhadarabok

Nyitókép: Shutterstock

Az egyik legjobb módja annak, hogy a mosások között felfrissítsük a ruhadarabjainkat, ha gőzt használunk. Már egyes mosógépek rendelkeznek gőzfrissítő programmal, ezzel energiát és időt is megtakaríthatunk.

A gőzfrissítési ciklusok általában sokkal rövidebbek, mint egy teljes mosás (körülbelül 25 perc), így tökéletesek egy nagy kirándulás előtt. Ráadásul búcsút mondhatunk a gyűrődéseknek, tehát mindenki nyer

zárta tanácsainak sorát Newson.

Nyitókép: Shutterstock