Menyasszony és vőlegény a szabadban

5 jel, hogy a kapcsolatotok már megért a házasságra

Bár vannak olyan kapcsolatok, amelyekben a felek korán eldöntik, hogy összeházasodnak, a legtöbb párnak időbe telik, amíg elköteleződnek és döntenek erről. Ahelyett, hogy az együtt töltött idő szigorú hosszára koncentrálnánk, az alábbi öt jelre érdemes odafigyelni, hogy tudjuk, készen állunk-e a házasságra.

1. Túl vagyunk a fellángolás időszakán

A legtöbb pár átesik a mézeshetek időszakaszán a kapcsolat elején, amely néhány hónaptól akár több mint egy évig is eltarthat. Még ha hosszabb ideig is tart, döntő fontosságú, hogy túllépjünk ezen a szakaszon, és meg tudjuk különböztetni a rajongást a valódi, mély szerelem és elköteleződés érzéseitől, mondja April Eldemire florida házasság- és családterapeuta.

A rajongás jele, ha úgy érezzük, hogy nem tudunk élni az illető nélkül, de ezek a gondolatok felemésztenek. Lehet, hogy feláldozzuk a saját értékeinket és igényeinket, mindent eldobunk a kapcsolatért. Bár kellemetlen lehet, amikor véget ér a mézeshetek időszak, Eldemire szerint az első közös harcok létfontosságú információkat nyújtanak arról, hogy milyen lehet a jövőbeli életünk a másikkal.

Általában azok a kihívások, amelyekkel a párok a kezdetekben szembesülnek, azok az örökkévaló kihívások, amelyek soha nem változnak, csak kezelni kell őket. Ekkor kell eldöntenünk, hogy együtt tudunk-e élni ezekkel a hibákkal és nézeteltérésekkel.

2. Érzelmileg érettség a veszekedésekben való eligazodáshoz

Ahogy konfliktusokat tapasztalunk a kapcsolatodban, Eldemire szerint az érzelmi érettség nagy szerepet játszik abban, hogy átvészeljük a feszült beszélgetéseket anélkül, hogy sérülne a másikkal való kötelék. Szerinte ez úgy fog kinézni, hogy képesek leszünk igazán feldolgozni, hogy mi is történik valójában velünk, és megértjük, hogy mik a kiváltó okok a kapcsolatban.

Néhány ember számára ez a folyamat magában foglalja a múltbeli sebek vizsgálatát, hogy lássák, befolyásolják-e azt, ahogyan viták során reagálnak, és csökkentik a bezárkózás vagy a másik személy hibáztatásának valószínűségét.

3. Sebezhetőek lehetünk egymással

Nem elég ismerni a kiváltó okokat, meg is kell tudnunk osztani azokat egymással. Eldemire szerint a sebezhetőség nagyon fontos minden sikeres kapcsolathoz, különösen egy hosszú és boldog házassághoz.

Nem kell minden alkalommal tökéletesen megfogalmazni a pontos érzéseinket, csak tudni kifejezni azt, ha a másik felől sok kritika érkezik, és ez azt az érzést okozza esetleg, hogy be akarunk zárkózni. A valódi közelség jele, hogy képesek vagyunk azonosítani és beszélni a mélyebb bizonytalanságokról, ahelyett, hogy védekező megküzdési stratégiákra hagyatkoznánk.

4. Ugyanazok az alapvető célok és értékek

A közös értékek, meggyőződések, érdeklődési körök és hobbik nagyon fontosak. Ez nem azt jelenti, hogy mindent ugyanúgy kell szeretnünk vagy utálnunk, de jó, ha az alapvető értékek hasonlóak.

5. Őszinte vágy az együtt fejlődésre

Nagyon kevesen érzik azt, hogy teljesen készen állnak a házasságra, és ez teljesen rendben van Eldemire szerint. A fontos dolog az önismeret és a változásra való hajlandóság.

Lehet, hogy nincs minden rendben, de látjuk, hol vannak a hiányosságaink, és megvan bennünk a vágy a fejlődésre és arra, hogy feldolgozzuk ezeket a problémákat valaki mással együtt.