egy nő ül az asztalnál és fáj a háta

Ezért éri meg egyenesen ülni! A helyes testtartás tíz előnye

„Ülj egyenesen, mert fájni fog a hátad!” Több százszor hallhattuk szüleinktől az intő szavakat, a 2021-es adatok szerint mégis emelkedett a hátfájásos panaszok száma. Szerencsére a helyes testtartást lehet gyakorolni, és rengeteg pozitív hatása van. Összegyűjtöttük tíz olyan előnyét, melyek miatt érdemes felszegett fejjel, egyenes gerinccel ülnünk.


1. A helyes testtartás segíti az izmok működését

Az izmok a csontjainkhoz kapcsolódnak, így rendeltetésszerű működésük függ a gerinc és a bordák helyes elhelyezkedésétől. Ha például huzamos ideig előre buktatjuk a fejünket, hogy lássuk a billentyűzetet, akkor az eredmény egy megnyúlt vagy épp kényelmetlenül megrövidült izom lesz, ami kínzó hátfájdalmakhoz vezethet. Viszont a jó tartás jutalma az összehangolt izommozgás.

2. Megelőzi a krónikus fájdalmat

Rendszeresen derék-, hát- vagy nyakfájdalmakkal küzdünk, akkor az azért lehet, mert sokat ülünk az íróasztal előtt görnyedt pozícióban. Ilyenkor a hátizmok megnyúlnak, a mellkas és a hasizmok pedig megrövidült helyzetben merevednek meg. A természetellenes testtartás miatti fájdalom kezelésére a legjobb mód, ha a székben egyenesen ülünk, hiszen ilyenkor a csontok normális helyzetbe kerülnek.

3. Javítja a vérkeringést

A jó keringés fontos ahhoz, hogy a szervezet oxigénhez jusson. A véráramlást a testtartás módosításával lehet legkönnyebben optimalizálni, ugyanis ha kiegyenesedünk, akkor biztosítjuk a megfelelő keringést.

ey n\u0151 egyenes testtart\u00e1sban \u00fcl az asztal\u00e1n\u00e1l, a laptopja el\u0151tt

Fotó: Unsplash/Ayesh Rathnayake

4. Növeli a tüdőkapacitást

Görnyedt pozícióban a légzőszervnek nincs elég helye ahhoz, hogy teljesen feltöltődjön. A helyes testtartás kellő területet biztosít a tüdődnek, és olyan légzési gyakorlatok elvégzése is lehetségessé teszik, amik segítenek ellazulni.

5. Több energiát biztosít

Az előző pontok eredményeként, a megnövelt tüdőkapacitás és a gördülékeny keringés több oxigént biztosít a szervezetnek, ez pedig megemelkedett energiaszintet produkál.

6. Felpörgeti az agyi folyamatokat

A megfelelő keringés előnyeként több oxigén jut az agyba, ami segíthet tisztán gondolkodni, fokozhatja a hangulatunkat, és támogathatja az agy általános egészségét. A megfelelő testtartás eléréséhez a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen, és ez nem csak a fizikai állapotra, de az agyi funkciókra is kihatással van.

7. Segíti a szervek működését

Az agyunk az idegrendszeren keresztül kommunikál az összes szervünkkel. Ezek az idegek a gerincoszlopon haladnak át, így hasznos, ha az útvonal a lehető legegyenesebb. A szerveink csak annyira működnek jól, amennyire helyes a közöttük végbemenő kommunikáció.

8. Megelőzhetjük a gerincbetegségekből eredő fájdalmat

A rossz testtartás hosszú távon a gerinc szabálytalan görbületét is okozhatja. Ez szerencsére nem feltétlenül igényel beavatkozást, és helyes testtartással kezelhető. Szükséges is az extra odafigyelés, hogy elkerülhesd a későbbi komplikációkat.

9.Több sérülést is megakadályozhat

Kutatások bebizonyították, hogy a rossz tartás olyan munkahelyi sérülésekhez vezethet, mint például a kézalagút-szindróma, a könyök ínhüvelygyulladása vagy becsípődés a váll környékén. A helyes pozíció kevesebb terhelést tesz a csuklókra, vállakra és a könyökökre.

10. Lassítja az ízületek kopását

A rossz testtartás feleslegesen megterhelheti az ízületeket, javításával viszont minimalizálhatjuk a túlzott nyomás kockázatát.

Egy kis segítség, hogy megtudjuk, helyes-e a testtartásunk: