Mi az a HIIT edzés? És miért az egyik legjobb mozgásforma?

Mi az a HIIT edzés? És miért az egyik legjobb mozgásforma?

A HIIT edzést az egyik legegyszerűbb otthoni edzésnek tartják, hiszen nincs szükség felszerelésre, csupán 15 perc szabadidőre, egy kényelmes edzőruhára és egy kis motivációra.


Vonzerejének része, hogy hamar felgyorsítja a pulzusszámot, így rövid idő alatt kemény edzéseket végezhetünk, ezáltal pedig fokozza a szív- és érrendszeri fittséget. Számos kutatás – köztük ez a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmány – megállapította, hogy a HIIT-edzések nemcsak a szív- és érrendszeri, valamint az anyagcsere állapotát javítják, hanem csökkentik a testzsírt és a mentális egészséget is fokozzák.

Mi valójában a HIIT edzés?

Nagy intenzitású intervallumos edzést jelent. Rövid gyakorlatokat tartalmaz, amelyeket kis pihenőidők követnek. Ez az edzéstípus ellentéte az alacsony terhelésű edzéseknek, amelyek előnyben részesítik a helyhez kötött guggolásokat, fekvőtámaszokat és így tovább, szemben a magas térdelésekkel, ugrálásokkal, amelyeket a HIIT-edzéseken láthatunk.

Máris bonyolultnak tűnik? Ne aggódj! A HIIT egyszerűen csak nagy intenzitású edzés, amely rövid, gyors, hatékony és szórakoztató módon emeli a pulzusunkat.

Miért ajánlják a szakemberek?

  1. Rövid időn belül hatékony.
  2. Nincs szükség felszerelésre , hiszen saját testsúllyal is remek mozgásforma.
  3. Nem kell hosszú pihenőket tartani az edzések között.
  4. Energetizál.

Egy 2015-ös tanulmány szerint szerint, már két perc HIIT is ugyanannyira megnövelheti az anyagcserét egy nap alatt, mint 30 perc futás.

Természetesen érdemes leszögezni, hogy a HIIT nem mindenkinek való. A szakértők nem ajánlják szülés után lévő kismamáknak, szívbetegség esetén, vagy ha éppen egy sérülésből lábadozunk. Hogy miért? Ez az edzéstípus robbanékony jellege miatt az ízületeidre és a térdeidre is nyomást gyakorolhat. Ha ilyen vagy, azt tanácsolja, hogy helyette válassz alacsonyabb terhelésű edzéseket, például jógát, pilatest vagy erőnléti edzést.